Υγεια

Πώς θα μαγειρέψεις θρεπτικά εξοικονομώντας ενέργεια;

Μέσα στο όλο κλίμα εξοικονόμησης ενέργειας τον φετινό χειμώνα μπαίνει και η μαγειρική. Συνήθως όποια συσκευή παράγει θερμότητα, δαπανά και την περισσότερη ενέργεια (θερμοσίφωνας, ηλεκτρικές σόμπες, πιστολάκι…). Μέσα σε αυτές είναι και οι συσκευές παρασκευής φαγητού όπως οι εστίες, το ηλεκτρικό μάτι και ο φούρνος (που λειτουργεί τόσο με αντιστάσεις όσο και με αέρα). Πάμε να δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές «οικονομικής μαγειρικής»:

Πώς να μαγειρέψεις έξυπνα;

Μαγείρεψε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις το φαγητό βράσει, χαμήλωσε τη φωτιά και άσε το να σιγοβράζει μέχρι να γίνει

Είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις βραστήρα για να βράσεις το νερό που θα μαγειρέψεις (π.χ. τα μακαρόνια), αντί να περιμένεις να ζεστάνει το μάτι.

Χρησιμοποίησε σκεύη που να εφαρμόζουν ακριβώς στην επιφάνεια του ματιού

Δεν χρειάζεται (πάντα) να προθερμάνεις τον φούρνο για να τον χρησιμοποιήσεις (εκτός αν πρόκειται για κάτι που φουσκώνει όπως ένα κέικ).

Επίσης είναι πολύ καλή ιδέα να σβήσεις τον φούρνο περίπου μισή ώρα πριν το τέλος. Μην ανησυχείς, η θερμότητα είναι αρκετή για το ψήσιμο του φαγητού, αν δεν ανοίξεις την πόρτα

Προτίμησε σαλάτες ωμών λαχανικών ή όταν βράζεις λαχανικά, φρόντισε να είναι για λίγο χρονικό διάστημα (να κρατάνε λίγο- έτσι αποδίδουν και καλύτερα τις βιταμίνες τους)

Μαγείρεψε τα ζυμαρικά al dente

Διάλεξε «βραστερά» όσπρια και χρησιμοποίησε για το μαγείρεμά τους την χύτρα η οποία θα τα βράσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα

Τα σαββατοκύριακα κάνε barbeque με την οικογένεια ή τον χειμώνα ψήσε στο τζάκι. Είναι και διασκέδαση και οικονομία. Όταν ψήνεις στο τζάκι φρόντισε να μην ψήνεις ιδιαίτερα λιπαρά τρόφιμα γιατί τα κατάλοιπά τους κολλάνε στην καμινάδα. Κοινώς, βγάλε από το μυαλό σου το λουκάνικο, αλλά ψήσε κάστανα.

Όπου μπορείς να χρησιμοποιήσεις υγραέριο αντί για τις ηλεκτρικές εστίες, κάντο. Το φαγητό θα γίνει πιο γρήγορα και θα είναι πιο νόστιμο. Θυμάστε τις γιαγιάδες μας με το πετρογκαζ; Κοίτα που ήρθε πάλι «στη μόδα».

Επένδυσε στα σωστά σκεύη. Χρησιμοποίησε λ.χ. σκεύη από μαντέμι. Απορροφά και άγει πιο γρήγορα την θερμότητα σε όλη την επιφάνειά του- μαγειρεύεις πιο γρήγορα

Πες ναι στις νέες τεχνολογίες. Το slow cooker και το air fryer πρέπει να γίνουν φίλοι σου.  Κάνε μια έρευνα αγοράς στο διαδίκτυο. Δεν μπορείς να φανταστείς τι οικονομία στο ρεύμα θα κάνεις

 Πώς να οργανωθείς;

Όταν «ανάβει» ο φούρνος εκμεταλλεύσου τον και μαγείρεψε περισσότερα φαγητά (αφού είναι που είναι αναμμένος)

Προμαγείρεψε τρόφιμα και βάλ’ τα στην κατάψυξη για να τα αποτελειώσεις άλλη φορά (π.χ. ψήσε μελιτζάνες ή κολοκύθια σε φέτες για να φτιάξεις αργότερα μουσακά)

Επαναχρησιμοποίησε τρόφιμα που περισσεύουν και είναι ήδη μαγειρεμένα για να φτιάξεις ένα νέο φαγητό

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ο Λευκός Πύργος: Ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη και σκεφτήκαμε πως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε μαζί τους πιο γνωστούς χώρους Πολιτισμού της πόλης. Πρώτη μας στάση: η Θεσσαλονίκη και ο Λευκός Πύργος. Το πιο γνωστό,...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Bee Your Beauty: Η ιστορία της Κυριακής που φέρνει τη φύση στην ομορφιά

Σε ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια, η Κυριακή έστησε με μεράκι και επιμονή μια μικρή επιχείρηση με χειροποίητα καλλυντικά από φυσικά συστατικά: τη Bee Your Beauty. Το χειροποίητο ως τρόπος ζωής Η...
Περισσότερα