Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

Συνέδριο Δημόσιας Υγείας αφιερωμένο στον αείμνηστο καθηγητή Δημήτρη Τριχόπουλο

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στον αείμνηστο Βολιώτη και διεθνούς φήμης καθηγητή και ιατρό Δημήτρη Τριχόπουλο.
Στο κατάμεστο Αμφιθέατρο Κορδάτος του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παραβρέθηκαν φίλοι και γνωστοί του αείμνηστου καθηγητή, συμμαθητές του από το δημοτικό και το γυμνάσιο, συμφοιτητές του από την Ιατρική Σχολή, συνάδελφοί του πανεπιστημιακοί και ακαδημαϊκοί καθώς και η σύντροφος της ζωής του καθηγήτρια Υγιεινής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αντωνία Τριχοπούλου.

Με μεγάλη συγκίνηση μάθαμε από τους παλιούς συμμαθητές του για τα σχολικά χρόνια της ζωής του καθηγητή Τριχόπουλου στο Βόλο, αλλά και από συμφοιτητές του για την ζωή του στο πανεπιστήμιο. Συνάδελφοί του από Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και στην Ακαδημία Αθηνών, μίλησαν για το πώς γνώρισαν οι ίδιοι των αείμνηστο καθηγητή, ενώ συνάδελφοί του από το Ινστιτούτο Karolinska της Σουηδίας και το Πανεπιστήμιο του Harvard μίλησαν μέσω διαδικτύου για τη ζωή και το έργο του.
Ο Δ. Τριχόπουλος γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύθηκε στην παθολογία τη μικροβιολογία, τη δημόσια υγεία και την επιδημιολογία στα Πανεπιστήμια της Αθήνας, του Λονδίνου, του Χάρβαρντ και της Οξφόρδης.

Ήταν Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και υπηρέτησε ως Καθηγητής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για περισσότερα από 30 έτη. Ήταν Καθηγητής Επιδημιολογίας και Καθηγητής Πρόληψης Καρκίνου στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard των ΗΠΑ, στο οποίο είχε επίσης διατελέσει Διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου και Πρόεδρος του Τμήματος Επιδημιολογίας. Επιπλέον, για πολλά χρόνια διετέλεσε Πρόσεδρος Καθηγητής Ιατρικής Επιδημιολογίας στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας.
Ο Δημήτριος Τριχόπουλος δημοσίευσε την πρώτη μελέτη για τον ρόλο του παθητικού καπνίσματος στην αιτιολογία του καρκίνου του πνεύμονα, σημαντικές εργασίες που επισήμαιναν τη σχέση της ηπατίτιδας Β και C και του καπνίσματος με το ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα όπως και κεντρικές μελέτες για τη σχέση εκθέσεων κατά την ενδομήτρια έκθεση με το κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Η εργασία του που συνέδεε το οξύ ψυχολογικό στρες με καρδιακούς θανάτους συμπεριλήφθηκε από τον Εκδότη του ιατρικού περιοδικού Lancet μεταξύ 27 κεντρικών εργασιών στην Ιατρική από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μαζί με τη σύζυγό του Αντωνία Τριχοπούλου ανέδειξαν την αξία της μεσογειακής διατροφής και έκαναν πολλές δημοσιεύσεις για τις θετικές επιδράσεις της στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Η δουλειά τους συγκέντρωσε συχνά το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Για το έργο του, ο Δημήτριος Τριχόπουλος τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων επίτιμων διδακτορικών, του Διεθνούς βραβείου Brinker για την έρευνα του στο καρκίνο του μαστού, του βραβείου Julious Richmond, και του Μεταλλίου της Τιμής του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα του Καρκίνου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ήταν επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, μέλος της Εταιρείας Τιμών Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ και επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Κολλεγίου Ιατρικής της Βρετανίας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον είχε βραβεύσει με το παράσημο του Ταξιάρχη της Τιμής. Ήταν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και αντεπιστέλλον μέλος των Ιατρικών Ακαδημιών της Γαλλίας και του Βελγίου. Είχε τιμηθεί από τη γενέτειρά του με το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Βόλου και το Χρυσό Μετάλλιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Είχε λάβει επίσης το βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας Βασίλη Ξανθόπουλου – Στέφανου Πνευματικού.

Ο Δημήτριος Τριχόπουλος ήταν ένας καινοτόμος στοχαστής, ένας αφοσιωμένος, διορατικός και σκληρά εργαζόμενος επιστήμονας, ένας υπέροχος μέντορας και ένας γενναιόδωρος, ζεστός άνθρωπος που άγγιξε και διαμόρφωσε τις ζωές πολλών στην Ιατρική και όχι μόνο. Πίστευε στην αριστεία ή διάκριση, η οποία για τον καθηγητή είναι αποτέλεσμα προσπάθειας, αφοσίωσης, επιμονής, υπομονής και αντοχής στην αποτυχία και λιγότερο αποτέλεσμα της ευφυΐας.

Η όλη διοργάνωση έγινε στα πλαίσια του 8ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα στο κτηριακό συγκρότημα «Βιόπολις» με διοργανωτή την Εταιρεία Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με διευθυντή του τον καθηγητή Επιδημιολογίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου.

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα
Υγεια

Debate: Μαγνήσιο ή μελατονίνη; Τι είναι καλύτερο για τον ύπνο;

Πού μας βοηθάει το μαγνήσιο; Υγεία των οστών και των δοντιών Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς (ρυθμίζοντας την Αρτηριακή Πίεση) Είναι απαραίτητο για τον ενεργειακό μεταβολισμό (σύνθεση και απελευθέρωση του «ενεργειακού νομίσματος» ATP) Είναι...
Περισσότερα