Πολιτισμος

Θερινό σινεμά: Όταν η νοσταλγία συναντά το σήμερα

Κάθε καλοκαίρι οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούν για μια βουτιά στη θάλασσα. Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων όμως ανυπομονεί να επισκεφτεί κάποιο θερινό σινεμά και να απολαύσει μια ταινία, σε εξωτερικό χώρο, πίνοντας ένα δροσερό ποτό και τρώγοντας ποπ κορν.

Φέτος, μετά τον Covid- 19 η ανυπομονησία μας για το άνοιγμα του θερινού σινεμά ήταν όπως φαίνεται ακόμη μεγαλύτερη και το θερινό σινεμά γίνεται πιο γοητευτικό και προσεγγίζει ακόμα και αυτούς που δεν το είχαν επιλέξει τα προηγούμενα έτη!

Τα θερινά σινεμά, αν και σήμερα αποτελούν ένα διαφορετικό τρόπο διασκέδασης,  θα λέγαμε πως κουβαλάνε μεγάλη ιστορία. Όπως έχει γραφτεί από τον Ν. Θεοδοσίου ο κινηματογράφος στην Ελλάδα ήρθε μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, το 1896 και το 1900 άρχισαν οι πρώτες συστηματικές προβολές στα καφενεία της πλατείας Συντάγματος, στην Αθήνα. Μόλις το 1907 υπάρχουν ήδη περίπου 30 θερινά σινεμά στην Αθήνα και άρχισε να θεωρείται μόδα. Στους κινηματογράφους συχνά παίζεται Καραγκιόζης, ενώ σε περιόδους πολέμου επίκαιρα στρατιωτικά θέματα. Το 1939 λειτουργούν στην Ελλάδα 280 κινηματογράφοι.

Η δεκαετία του 60 θεωρείται η χρυσή εποχή του θερινού σινεμά και πλέον, μόνο στην Αθήνα υπάρχουν 542 θερινοί κινηματογράφοι.

Με το πέρασμα των χρόνων η συνήθεια του κοινού έχει αλλάξει, όμως υπάρχουν ακόμα πολλοί που λατρεύουν αυτόν τον τρόπο διασκέδασης και τον επιλέγουν.

Για να μιλήσουμε για την πόλη μας και για να ανακαλέσουμε μνήμες και προσωπικά βιώματα θα σας μιλήσω για το δικό μας θερινό σινεμά. Στο Βόλο υπάρχει ένα θερινό σινεμά, στο κέντρο της πόλης, ακριβώς πάνω από την παραλία. Ονομάζεται Εξωραϊστική και λειτουργεί από το 1930!

 Έχει καταφέρει να παραμείνει πάνω από 80 χρόνια τόπος έλξης των κατοίκων κάθε ηλικίας αλλά και επισκεπτών της πόλης. Είναι από τους πλέον ελάχιστους ιστορικούς θερινούς κινηματογράφους στην Ελλάδα και συνεχίζει να μας προσφέρει μοναδικές νύχτες Σινεμά!

Η Εξωραϊστική πρόβαλλε και συνεχίζει να προβάλλει ταινίες ποιοτικές παράλληλα με τις άλλες πόλεις της Ελλάδας και ο χρόνος περνώντας μέσα από την ιστορία της έχει αφήσει μια ατμόσφαιρα νοσταλγίας και κομψότητας.

Όσοι έχετε πάει σε θερινό σινεμά είμαι σίγουρη πως θα ξαναπάτε. Όσο για τους υπόλοιπους, επιλέξτε το θερινό σινεμά ως μια αλλαγή στον τρόπο της διασκέδασης ή της ξεκούρασής σας. Μια δοκιμή, έξω από τα συνηθισμένα μπορεί να οδηγήσει σε μια μοναδική εμπειρία!

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα