Υγεια

3 θρεπτικές σαλάτες- γεύματα με βάση το άμυλο

Το καλοκαίρι καλά κρατεί ακόμα, τουλάχιστον για αυτό το σαββατοκύριακο και σήμερα σας παρουσιάζουμε 3 θρεπτικές σαλάτες, τι σαλάτες δηλαδή, ολόκληρα πλήρη γεύματα, με βάση το άμυλο που είναι εύκολες και γρήγορες στην προετοιμασία και ισορροπημένες.

Τι προσφέρουν τα αμυλώδη γεύματα;

Παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου

Είναι εύπεπτα

Αποτελούν Comfort food. Οι υδατάνθρακες ευθύνονται και για την καλή διάθεση, αφού μέσω της κατανάλωσής τους εκκρίνεται η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης.  

Είναι εύκολα στην προετοιμασία.

Μακαρονοσαλάτα

Υλικά:

Πένες ή βίδες ολικής άλεσης

Ντοματίνια

Ροδέλα ελιάς

Ελαιόλαδο

Κατίκι Δομοκού

Τι μας προσφέρει;

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (ζυμαρικά ολικής άλεσης)

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λίγα κορεσμένα λιπαρά- ασβέστιο στο κατίκι Δομοκού

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C ντομάτας και βιταμίνη Ε ελαιόλαδου και ελιάς)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελιάς και ελαιόλαδου (μείωση ολικής και κακής χοληστερόλης)

Λυκοπένιο ντομάτας (προφυλάσσει από καρκίνο προστάτη)

Φυτικές ίνες ζυμαρικών και ντομάτας

Πατατοσαλάτα

Υλικά:

Πατάτες baby με τη φλούδα

Μαϊντανό

Κρεμμύδι

Αυγό βραστό

Ελαιόλαδο

Λεμόνι

Μουστάρδα

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας χοληστερόλη που δεν επηρεάζει την δική μας στο βραστό αυγό

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και μουστάρδας)

Κάλιο (αντιυπερτασική δράση) πατάτας

Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη μαϊντανού (προστασία όρασης)

Χολίνη (απαραίτητη στο νευρικό σύστημα), Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, Σελήνιο (αντιοξειδωτικό) και Σίδηρος στον κρόκο του αυγού

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες φλούδας πατάτας

Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και τονάκι Αλοννήσου

Υλικά:

Πλιγούρι

Μαϊντανό

Ντομάτα

Αγγούρι

Τόνο Αλοννήσου

Ελαιόλαδο

Λεμόνι 

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής και ω-3 στον τόνο Αλοννήσου που είναι φτωχός σε βλαβερά βαρέα μέταλλα

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και ντομάτας)

Σίδηρος (τόνος)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες (πλιγούρι και λαχανικά)

Λυκοπένιο (ντομάτα)

Φυλλικό οξύ (αγγούρι)

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα