Το καλοκαίρι καλά κρατεί ακόμα, τουλάχιστον για αυτό το σαββατοκύριακο και σήμερα σας παρουσιάζουμε 3 θρεπτικές σαλάτες, τι σαλάτες δηλαδή, ολόκληρα πλήρη γεύματα, με βάση το άμυλο που είναι εύκολες και γρήγορες στην προετοιμασία και ισορροπημένες.
Τι προσφέρουν τα αμυλώδη γεύματα;
Παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου
Είναι εύπεπτα
Αποτελούν Comfort food. Οι υδατάνθρακες ευθύνονται και για την καλή διάθεση, αφού μέσω της κατανάλωσής τους εκκρίνεται η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης.
Είναι εύκολα στην προετοιμασία.
Μακαρονοσαλάτα
Υλικά:
Πένες ή βίδες ολικής άλεσης
Ντοματίνια
Ροδέλα ελιάς
Ελαιόλαδο
Κατίκι Δομοκού
Τι μας προσφέρει;
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (ζυμαρικά ολικής άλεσης)
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας– λίγα κορεσμένα λιπαρά- ασβέστιο στο κατίκι Δομοκού
Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C ντομάτας και βιταμίνη Ε ελαιόλαδου και ελιάς)
Μονοακόρεστα λιπαρά ελιάς και ελαιόλαδου (μείωση ολικής και κακής χοληστερόλης)
Λυκοπένιο ντομάτας (προφυλάσσει από καρκίνο προστάτη)
Φυτικές ίνες ζυμαρικών και ντομάτας
Πατατοσαλάτα
Υλικά:
Πατάτες baby με τη φλούδα
Μαϊντανό
Κρεμμύδι
Αυγό βραστό
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Μουστάρδα
Τι μας προσφέρει;
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας– χοληστερόλη που δεν επηρεάζει την δική μας στο βραστό αυγό
Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και μουστάρδας)
Κάλιο (αντιυπερτασική δράση) πατάτας
Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη μαϊντανού (προστασία όρασης)
Χολίνη (απαραίτητη στο νευρικό σύστημα), Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, Σελήνιο (αντιοξειδωτικό) και Σίδηρος στον κρόκο του αυγού
Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου
Φυτικές ίνες φλούδας πατάτας
Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και τονάκι Αλοννήσου
Υλικά:
Πλιγούρι
Μαϊντανό
Ντομάτα
Αγγούρι
Τόνο Αλοννήσου
Ελαιόλαδο
Λεμόνι
Τι μας προσφέρει;
Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής και ω-3 στον τόνο Αλοννήσου που είναι φτωχός σε βλαβερά βαρέα μέταλλα
Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και ντομάτας)
Σίδηρος (τόνος)
Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου
Φυτικές ίνες (πλιγούρι και λαχανικά)
Λυκοπένιο (ντομάτα)
Φυλλικό οξύ (αγγούρι)
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc