Υγεια

3 θρεπτικές σαλάτες- γεύματα με βάση το άμυλο

Το καλοκαίρι καλά κρατεί ακόμα, τουλάχιστον για αυτό το σαββατοκύριακο και σήμερα σας παρουσιάζουμε 3 θρεπτικές σαλάτες, τι σαλάτες δηλαδή, ολόκληρα πλήρη γεύματα, με βάση το άμυλο που είναι εύκολες και γρήγορες στην προετοιμασία και ισορροπημένες.

Τι προσφέρουν τα αμυλώδη γεύματα;

Παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου

Είναι εύπεπτα

Αποτελούν Comfort food. Οι υδατάνθρακες ευθύνονται και για την καλή διάθεση, αφού μέσω της κατανάλωσής τους εκκρίνεται η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης.  

Είναι εύκολα στην προετοιμασία.

Μακαρονοσαλάτα

Υλικά:

Πένες ή βίδες ολικής άλεσης

Ντοματίνια

Ροδέλα ελιάς

Ελαιόλαδο

Κατίκι Δομοκού

Τι μας προσφέρει;

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (ζυμαρικά ολικής άλεσης)

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λίγα κορεσμένα λιπαρά- ασβέστιο στο κατίκι Δομοκού

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C ντομάτας και βιταμίνη Ε ελαιόλαδου και ελιάς)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελιάς και ελαιόλαδου (μείωση ολικής και κακής χοληστερόλης)

Λυκοπένιο ντομάτας (προφυλάσσει από καρκίνο προστάτη)

Φυτικές ίνες ζυμαρικών και ντομάτας

Πατατοσαλάτα

Υλικά:

Πατάτες baby με τη φλούδα

Μαϊντανό

Κρεμμύδι

Αυγό βραστό

Ελαιόλαδο

Λεμόνι

Μουστάρδα

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας χοληστερόλη που δεν επηρεάζει την δική μας στο βραστό αυγό

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και μουστάρδας)

Κάλιο (αντιυπερτασική δράση) πατάτας

Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη μαϊντανού (προστασία όρασης)

Χολίνη (απαραίτητη στο νευρικό σύστημα), Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, Σελήνιο (αντιοξειδωτικό) και Σίδηρος στον κρόκο του αυγού

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες φλούδας πατάτας

Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και τονάκι Αλοννήσου

Υλικά:

Πλιγούρι

Μαϊντανό

Ντομάτα

Αγγούρι

Τόνο Αλοννήσου

Ελαιόλαδο

Λεμόνι 

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής και ω-3 στον τόνο Αλοννήσου που είναι φτωχός σε βλαβερά βαρέα μέταλλα

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και ντομάτας)

Σίδηρος (τόνος)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες (πλιγούρι και λαχανικά)

Λυκοπένιο (ντομάτα)

Φυλλικό οξύ (αγγούρι)

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα