Υγεια

3 θρεπτικές σαλάτες- γεύματα με βάση το άμυλο

Το καλοκαίρι καλά κρατεί ακόμα, τουλάχιστον για αυτό το σαββατοκύριακο και σήμερα σας παρουσιάζουμε 3 θρεπτικές σαλάτες, τι σαλάτες δηλαδή, ολόκληρα πλήρη γεύματα, με βάση το άμυλο που είναι εύκολες και γρήγορες στην προετοιμασία και ισορροπημένες.

Τι προσφέρουν τα αμυλώδη γεύματα;

Παροχή ενέργειας στον οργανισμό. Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου

Είναι εύπεπτα

Αποτελούν Comfort food. Οι υδατάνθρακες ευθύνονται και για την καλή διάθεση, αφού μέσω της κατανάλωσής τους εκκρίνεται η σεροτονίνη, ο νευροδιαβιβαστής της καλής διάθεσης.  

Είναι εύκολα στην προετοιμασία.

Μακαρονοσαλάτα

Υλικά:

Πένες ή βίδες ολικής άλεσης

Ντοματίνια

Ροδέλα ελιάς

Ελαιόλαδο

Κατίκι Δομοκού

Τι μας προσφέρει;

Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (ζυμαρικά ολικής άλεσης)

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας λίγα κορεσμένα λιπαρά- ασβέστιο στο κατίκι Δομοκού

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C ντομάτας και βιταμίνη Ε ελαιόλαδου και ελιάς)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελιάς και ελαιόλαδου (μείωση ολικής και κακής χοληστερόλης)

Λυκοπένιο ντομάτας (προφυλάσσει από καρκίνο προστάτη)

Φυτικές ίνες ζυμαρικών και ντομάτας

Πατατοσαλάτα

Υλικά:

Πατάτες baby με τη φλούδα

Μαϊντανό

Κρεμμύδι

Αυγό βραστό

Ελαιόλαδο

Λεμόνι

Μουστάρδα

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας χοληστερόλη που δεν επηρεάζει την δική μας στο βραστό αυγό

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και μουστάρδας)

Κάλιο (αντιυπερτασική δράση) πατάτας

Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη μαϊντανού (προστασία όρασης)

Χολίνη (απαραίτητη στο νευρικό σύστημα), Λουτεϊνη και ζεαξανθίνη, Σελήνιο (αντιοξειδωτικό) και Σίδηρος στον κρόκο του αυγού

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες φλούδας πατάτας

Σαλάτα ταμπουλέ με πλιγούρι και τονάκι Αλοννήσου

Υλικά:

Πλιγούρι

Μαϊντανό

Ντομάτα

Αγγούρι

Τόνο Αλοννήσου

Ελαιόλαδο

Λεμόνι 

Τι μας προσφέρει;

Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής και ω-3 στον τόνο Αλοννήσου που είναι φτωχός σε βλαβερά βαρέα μέταλλα

Αντιοξειδωτικά (βιταμίνη C και φλαβονοειδή μαϊντανού λεμονιού και ντομάτας)

Σίδηρος (τόνος)

Μονοακόρεστα λιπαρά ελαιόλαδου

Φυτικές ίνες (πλιγούρι και λαχανικά)

Λυκοπένιο (ντομάτα)

Φυλλικό οξύ (αγγούρι)

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Μπούτι ή Στήθος;

Τι είναι καλύτερο; Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το κοτόπουλο έχει κατακτήσει τις καρδιές και το στομάχι των καταναλωτών. Θεωρείται ένα φθηνότερο κρέας σε σχέση με το κόκκινο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα έχει...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new make up trends for A/W 2024!!!

Μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές, η σελίδα μας www.zoumekalitera.gr επανέρχεται δυναμικά με άρθρα τα οποία θα γεμίσουν με γνώσεις την καθημερινότητά σου και θα σε κάνουν να αισθανθείς πλήρως ενημερωμένη όχι μόνο για το...
Περισσότερα
Υγεια

Οργανώσου διατροφικά μετά το καλοκαίρι

Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών.  Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Sun touched make up – a brilliant way for an all-day look!

Το θερμόμετρο έχει ανέβει αρκετά ψηλά, με αποτέλεσμα να μας θυμίζει οτι είμαστε ήδη στο μέσον του καλοκαιριού, μία εποχή που κατά την άποψή μου μας κάνει να χαλαρώνουμε, να ανασυγκροτηθούμε και να αναγεννηθούμε...
Περισσότερα