Υγεια

Η Διατροφή του νηπίου στον παιδικό σταθμό

Οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν και σας θυμίζουμε τα βασικά σημεία της εγκυκλίου του 2021 του Υπουργείου Υγείας που συντάχτηκε από τους εξαιρετικούς συναδέλφους διαιτολόγους του υπουργείου. 

Βασικά σημεία

Ειδική μέριμνα για χορήγηση νωπών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, ψαριών και κρέατος

Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ζάχαρη, αλάτι, τεχνητές γλυκαντικές  και γενικά βιομηχανοποιημένων υπερ-  επεξεργασμένων τροφίμων

Χρήση αποκλειστικά ελαιόλαδου

Στατιστικά στοιχεία για την διατροφή των νηπίων> 18 μηνών

Λαδερά λαχανικά κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 97,3% (90,1% το 2019)

Όσπρια κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 99,1% (έναντι 92,2 το 2019)

Κόκκινο κρέας κατανάλωναν έως 1 φορά την εβδομάδα το 98% (έναντι 84,4%)

Κοτόπουλο κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 100% (έναντι 90,8%)

Ψάρια και θαλασσινά κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 86,7% (έναντι 75,2%)

Τουλάχιστον 1 φρούτο κατανάλωνε καθημερινά το 93,8% έναντι 91,2%

Μη επεξεργασμένα δημητριακά κατανάλωνε το 67,3% έναντι 14%

Λαχανικά κατανάλωνε 1 μερίδα καθημερινά το 89,4% έναντι 60%

Το 25,7% των σταθμών προσφέρει γλύκισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (μπισκότα, κρέμες)

Το 61,1%προσφέρει 1 φορά την εβδομάδα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα ή trans λιπαρά

Τι συστήνεται για πρωινό  στα νήπια >18 μηνών:

Γάλα +δημητριακά ολικής άλεσης απλά +φρέσκο φρούτο

Γάλα +ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή με ταχίνι ή με μαρμελάδα +φρέσκο φρούτο

Γιαούρτι λευκό με δημητριακά ολικής άλεσης απλά +φρέσκο φρούτο

Ψωμί ολικής άλεσης+ αυγό βραστό+ φρέσκο φρούτο

Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα)+ φρέσκο φρούτο

Τι συστήνεται για μεσημεριανό:

Ψάρι (1 φορά την εβδομάδα)

Ψαροσουπα με λαχανικά

Ψάρι ψητό με πατάτες φούρνου ή ρύζι και σαλάτα

Κοτόπουλο (1 φορά την εβδομάδα)

Κοτόπουλο ψητό με πατάτες ή πουρέ και σαλάτα

Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι ή ζυμαρικό και σαλάτα

Κοτόσουπα και σαλάτα

Όσπρια (1 φορά την εβδομάδα)

Όσπρια με τυρί  (φέτα) και ψωμί

Λαδερά λαχανικά (1 φορά την εβδομάδα)

Σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, γεμιστά, φασολάκια, μπριάμ, αρακάς με τυρί φέτα (ή αυγό βραστό) και ψωμί.

Ζυμαρικά (έως 1 φορά την εβδομάδα)

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα λαχανικών και τυρί και σαλάτα

Μακαρόνια με θαλασσινά και σαλάτα

Κόκκινο κρέας έως 1 φορά την εβδομάδα

Μπιφτέκι με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα

Γιουβαρλάκια και σαλάτα εποχής

Σουτζουκάκια με ρύζι και σαλάτα

Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι ή μακαρονάκι και σαλάτα εποχής

Μοσχάρι βραστό (κρεατόσουπα) με λαχανικά και ψωμί

Μακαρόνια με κιμά  ή παστίτσιο και σαλάτα           

Τι συστήνεται για απογευματινό:   

Φρούτα εποχής

Γιαούρτι απλό με κομματάκια φρέσκων φρούτων (όχι επιδόρπια γιαουρτιού) – προαιρετικά μέλι ή ταχίνι

Κέικ παρασκευασμένο στο σταθμό κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και ελαιόλαδο

Χαλβάς          

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα