Υγεια

Διατροφή του παιδιού και οστική πυκνότητα

Σχετίζεται η διατροφή του παιδιού με την οστική πυκνότητα και την πιθανότητα οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή;

Η μέγιστη οστική πυκνότητα επιτυγχάνεται μέχρι την ηλικία των 18 (κορίτσια) – 20 (αγόρια) ετών. Επομένως η απάντηση στην παραπάνω ερώτηση είναι φυσικά ναι. Η διατροφή του παιδιού και του εφήβου σχετίζεται με την οστική πυκνότητα και την πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή ή στην τρίτη ηλικία. Δείτε την οστική υγεία ως μια «τράπεζα» που οι αποταμιεύσεις της παιδικής ηλικίας βοηθούν στην ενήλικη ζωή

Τα θρεπτικά συστατικά που έχουν να κάνουν με την επίτευξη της μέγιστης οστική πυκνότητας είναι:

Ασβέστιο

3 μερίδες γαλακτοκομικών την ημέρα (1 ποτήρι γάλα= 1 κεσεδάκι γιαούρτι= 30 γρ τυρί)

Φυτικά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο (αμύγδαλα, σουσάμι και ταχίνι, μπρόκολο και κουνουπίδι)

Βιταμίνη D

Επαρκής έκθεση στον ήλιο (15-20 λεπτά σε πρωινό καλοκαιρινό ήλιο χωρίς αντηλιακό)

Συμπλήρωμα αν κρίνεται απαραίτητο από τον παιδίατρο

Μουρουνέλαιο

Διατροφή πλούσια σε αυγό (κρόκος), σαρδέλες, γαύρο και σολομό, αλλά και μανιτάρια

Tip: καλύτερη εναπόθεση ασβεστίου στα οστά συμβαίνει όταν η βιταμίνη D συνδυάζεται με τη βιταμίνη Κ2

Φώσφορος

Δεύτερο μεταλλικό στοιχείο μετά το ασβέστιο που είναι συστατικό του υδρόξυαπατίτη, του «ορυκτού» των οστών

Επάρκεια σε πρωτεΐνες σημαίνει και επάρκεια σε φώσφορο.

Επομένως καλές πηγές φωσφόρου είναι: κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, τυρί, όσπρια

Μαγνήσιο

Το τρίτο μεταλλικό στοιχείο μετά το ασβέστιο και στον φώσφορο που είναι συστατικό των οστών

Προσδίδει σκληρότητα στα δόντια επειδή συγκρατεί το ασβέστιο στο σμάλτο

Καλής πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και χόρτά, οι ξηροί καρποί και βούτυρα αυτών, τα όσπρια, τα σύκα (και ξερά)

Φυσική Δραστηριότητα

Οποιαδήποτε άσκηση έχει να κάνει με σήκωμα βάρους (ακόμα και του δικού μας) διεγείρει την παραγωγή οστίτη ιστού. Επομένως, εκτός από βάρη και τροχαλίες ή TRX (καλύτερα σε εφήβους) εξίσου βοηθητικά είναι: το περπάτημα, το τρέξιμο και ο χορός, ομαδικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλλευ και το τέννις Αλλά όχι: ποδήλατο ή κολύμπι

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα