Υγεια

Τι να κάνω με το περίσσευμα του ψητού από το Πάσχα;

Είναι σύνηθες το φαινόμενο να περισσεύει ψητό αρνί ή κατσίκι από το Πάσχα για την επόμενη μέρα και να μην ξέρετε τι να το κάνετε. Εννοείται ότι δεν πετάτε τίποτα, αλλά το αξιοποιείτε έτσι ώστε να το καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να έχετε περισσεύματα, φροντίστε από την αρχή να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό, έτσι ώστε να υπολογίσετε τις μερίδες που θα καταναλώσετε την ημέρα του Πάσχα. Αν όμως περισσέψει, υπάρχουν τρόποι να το αποθηκεύσετε και να το αξιοποιήσετε, αρκεί να το κάνετε με το σωστό τρόπο.

Αποθηκεύστε στη συντήρηση του ψυγείου. Για 3-4 ημέρες το ψητό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής.

  1. Χωρίστε το κρέας σε μερίδες και αφαιρέστε το κόκκαλο πριν το ψύξετε
  2. Αποθηκεύστε το σε ρηχούς περιέκτες (τάπερ) έτσι ώστε να ψυχθεί ομοιόμορφα και πάντα κλείνετε το καπάκι καλά.
  3. Ψύξτε το κρέας 2-3 ώρες αφού μαγειρευτεί/ ψηθεί
  4. Θερμάνετε καλά πριν το καταναλώσετε ή καταναλώστε το κρύο. Αν σας ξενίζει κάτι στην οσμή ή τη γεύση, απορρίψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

Αποθηκεύστε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη το ψημένο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί για 1 μήνα περίπου.

  1. Χωρίστε το κρέας σε μερίδες και αφαιρέστε το κόκκαλο πριν το καταψύξετε
  2. Αποθηκεύστε το σε ρηχούς περιέκτες (τάπερ) έτσι ώστε να καταψυχθεί ομοιόμορφα.
  3. Καταψύξτε το κρέας 2-3 ώρες αφού μαγειρευτεί/ ψηθεί
  4. Αποψύξτε το κρέας στη συντήρηση του ψυγείου, ποτέ έξω από αυτό. Θερμάνετε καλά πριν το καταναλώσετε. Αν σας ξενίζει κάτι στην οσμή ή τη γεύση, απορρίψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.

Φτιάξτε σάντουιτς. Μπορείτε το άλιπο κομμάτι του κρέατος (μηρός) να το κόψετε σε λεπτές φέτες και να το προσθέσετε αντί για τυρί ή/και αλλαντικό σε ένα σάντουιτς συνδυασμένο με μουστάρδα και λαχανικά.

Φτιάξτε σαλάτες. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια του κρέατος σε σαλάτες λαχανικών σε συνδυασμό ή μη με αυγό βραστό, προσθέτοντας dressings με βάση το γιαούρτι ή/και τη μουστάρδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, μουστάρδα και στη συνέχεια να ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθεί (αναλογία περίπου 2:1), ή να φτιάξετε μια βινεγκρέτ με βάση τη μουστάρδα, το λευκό ξύδι ή το λεμόνι και το ελαιόλαδο.  

Φτιάξτε ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα. Το ψητό κρέας μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά (μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο) και να γίνει ένα φρικασέ ή με ζυμαρικάκαι ναμετατραπεί σε ένα γιουβέτσι. Επίσης μπορείτε πολύ απλά να φτιάξετε μια κρεατόπιτα με λαχανικά (πάρτε ιδέες από την πίτα του βοσκού που φτιάχνουν στην Αγγλία).  

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα