Είναι σύνηθες το φαινόμενο να περισσεύει ψητό αρνί ή κατσίκι από το Πάσχα για την επόμενη μέρα και να μην ξέρετε τι να το κάνετε. Εννοείται ότι δεν πετάτε τίποτα, αλλά το αξιοποιείτε έτσι ώστε να το καταναλώσετε τις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση που δεν θέλετε να έχετε περισσεύματα, φροντίστε από την αρχή να κάνετε ένα σωστό προγραμματισμό, έτσι ώστε να υπολογίσετε τις μερίδες που θα καταναλώσετε την ημέρα του Πάσχα. Αν όμως περισσέψει, υπάρχουν τρόποι να το αποθηκεύσετε και να το αξιοποιήσετε, αρκεί να το κάνετε με το σωστό τρόπο.
Αποθηκεύστε στη συντήρηση του ψυγείου. Για 3-4 ημέρες το ψητό κρέας μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιους βασικούς κανόνες υγιεινής.
- Χωρίστε το κρέας σε μερίδες και αφαιρέστε το κόκκαλο πριν το ψύξετε
- Αποθηκεύστε το σε ρηχούς περιέκτες (τάπερ) έτσι ώστε να ψυχθεί ομοιόμορφα και πάντα κλείνετε το καπάκι καλά.
- Ψύξτε το κρέας 2-3 ώρες αφού μαγειρευτεί/ ψηθεί
- Θερμάνετε καλά πριν το καταναλώσετε ή καταναλώστε το κρύο. Αν σας ξενίζει κάτι στην οσμή ή τη γεύση, απορρίψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.
Αποθηκεύστε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη το ψημένο κρέας μπορεί να αποθηκευτεί για 1 μήνα περίπου.
- Χωρίστε το κρέας σε μερίδες και αφαιρέστε το κόκκαλο πριν το καταψύξετε
- Αποθηκεύστε το σε ρηχούς περιέκτες (τάπερ) έτσι ώστε να καταψυχθεί ομοιόμορφα.
- Καταψύξτε το κρέας 2-3 ώρες αφού μαγειρευτεί/ ψηθεί
- Αποψύξτε το κρέας στη συντήρηση του ψυγείου, ποτέ έξω από αυτό. Θερμάνετε καλά πριν το καταναλώσετε. Αν σας ξενίζει κάτι στην οσμή ή τη γεύση, απορρίψτε το χωρίς δεύτερη σκέψη.
Φτιάξτε σάντουιτς. Μπορείτε το άλιπο κομμάτι του κρέατος (μηρός) να το κόψετε σε λεπτές φέτες και να το προσθέσετε αντί για τυρί ή/και αλλαντικό σε ένα σάντουιτς συνδυασμένο με μουστάρδα και λαχανικά.
Φτιάξτε σαλάτες. Με τον ίδιο τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε κομματάκια του κρέατος σε σαλάτες λαχανικών σε συνδυασμό ή μη με αυγό βραστό, προσθέτοντας dressings με βάση το γιαούρτι ή/και τη μουστάρδα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, μουστάρδα και στη συνέχεια να ανακατέψετε μέχρι να ομογενοποιηθεί (αναλογία περίπου 2:1), ή να φτιάξετε μια βινεγκρέτ με βάση τη μουστάρδα, το λευκό ξύδι ή το λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Φτιάξτε ένα εντελώς διαφορετικό φαγητό για την επόμενη ή τη μεθεπόμενη ημέρα. Το ψητό κρέας μπορεί να συνδυαστεί με λαχανικά (μαρούλι, κρεμμυδάκι φρέσκο) και να γίνει ένα φρικασέ ή με ζυμαρικάκαι ναμετατραπεί σε ένα γιουβέτσι. Επίσης μπορείτε πολύ απλά να φτιάξετε μια κρεατόπιτα με λαχανικά (πάρτε ιδέες από την πίτα του βοσκού που φτιάχνουν στην Αγγλία).
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc