Υγεια

Κολοκύθα: το λαχανικό του φθινοπώρου με τις εκπληκτικές ιδιότητες

Τώρα που πέρασε και το Halloween να μάθουμε κάποια σημαντικά στοιχεία για την κίτρινη κολοκύθα. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το αγγούρι και το πεπόνι, ως λαχανικό είναι ολιγοθερμιδική (100γρ  προσδίδουν 26 Kcal), ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Ως φυτική τροφή δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οφέλη της κατανάλωσης κολοκύθας

Συμβάλει στην καλή υγεία του δέρματος (λόγω του β- καροτενίου που αποτελεί πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α και δίνει στην κολοκύθα το χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα)

Συμβάλει στην καλή λειτουργία της όρασης (β- καροτένιο) και στην προστασία της έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (λουτεϊνη)

Συμβάλει στην προστασία κατά του καρκίνου (λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη)

Συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού (βιταμίνη C)

Συμβάλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης (λόγω της περιεκτικότητάς της σε Κάλιο)

Συμβάλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των αγγείων (λόγω των αντιοξειδωτικών)

Συμβάλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος (φυτικές ίνες)

Πώς να την μαγειρέψω;

Η κολοκύθα έχει το προσόν να έχει από  μόνη της ουδέτερη γεύση. Επομένως χρησιμοποιείται τόσο για αλμυρές όσο και για γλυκές παρασκευές. Ταιριάζει εξίσου καλά με την ζάχαρη και την κανέλα, όσο και με το τυρί

 Γλυκιά κολοκυθόπιτα (πιο υγιεινή version)

Βάζω λιγότερή ζάχαρη ή αντικαθιστώ με στέβια που αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες

Ανοίγω φύλλο με αλεύρι ολικής άλεσης

Προσθέτω καρύδια (ω-3) και σταφίδα (αντιοξειδωτικά)

Προσθέτω κανέλα (βοηθάει στη ρύθμιση της γλυκαιμίας)

Χρησιμοποιώ ελαιόλαδο

Κολοκυθοκεφτέδες  (ναι! Γίνονται εξαιρετικοί και με κίτρινη κολοκύθα)

Προσθέτω τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Τους ψήνω αντί να τους τηγανίσω σε λαδόκολλα στο φούρνο

Κολοκύθα σαλάτα

Ψήνω στο φούρνο σε μεγάλα κομμάτια

Προσθέτω μπαλσάμικο και ελαιόλαδο

Κολοκυθόσουπα vegan

Προσθέτω και άλλα λαχανικά όπως κρεμμύδι, πράσο, πιπεριά φλωρίνης

Προσθέτω χυμό πορτοκαλιού

Προσθέτω κάρυ ή κουρκουμά ή τζίντζερ

Φτιάχνω τα δικά μου κρουτόν

Μπορώ προαιρετικά να προσθέσω γάλα καρύδας

Και μιας που θα τεμαχίσεις την κολοκύθα, ευκαιρία να εκμεταλλευτείς και τους σπόρους. 

Οφέλη κατανάλωσης κολοκυθόσπορου

Υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε)

Συνδέονται με μείωση κινδύνου για διάφορες μορφές καρκίνου

Βελτιώνουν την υγεία του προστάτη και της ουροδόχου κύστης

Υψηλής περιεκτικότητας σε Μαγνήσιο (έλεγχος Αρτηριακής Πίεσης, προσδίδει σκληρότητα σε οστά και δόντια, μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα)

Η κατανάλωσή τους βοηθά στην καλή ποιότητα του ύπνου (τρυπτοφάνη)

Πώς θα φτιάξω passa tempo για να «περνά η ώρα»

Πλένω σε νερό τους κολοκυθόσπορους

Στραγγίζω σε χαρτί κουζίνας

Ανακατεύω με λίγο ελαιόλαδο και αλάτι (προαιρετικά)

Απλώνω σε λαδόκολλα

Ψήνω στο φούρνο (180) για περίπου μισή ώρα

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα