Υγεια

Δισφαινόλη Α: κυκλοφορεί ανάμεσά μας, απειλεί σοβαρά την υγεία μας

Η δισφαινόλη Α (bisphenol A ή BPA) είναι μία οργανική χημική ένωση, η οποία κυρίως χρησιμοποιείται ως πρόσθετο με άλλα χημικά για την παρασκευή πολυκαρβονικών πλαστικών (PC). Τα πλαστικά αυτά μπορούν να αναγνωριστούν από το σύμβολο PC. Η ΒΡΑ χρησιμοποιείται σε διάφορες συσκευασίες τροφίμων και αναψυκτικών, σε πλαστικά μπουκάλια, ως επίστρωση σε ορισμένες μεταλλικές κονσέρβες τροφίμων και αναψυκτικών, σε οικιακά ηλεκτρικά σκεύη, σε παιδικά παιχνίδια και στις θερμικές αποδείξεις ταμειακών μηχανών. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μόνιμη επιτροπή για την Τροφική Αλυσίδα και την Υγεία των Ζώων κατά την τελευταία της συνεδρία (Νοέμβριος 2010) κατέληξε με πλειοψηφία στην εκπόνηση οδηγίας για την απαγόρευση της χρήσης της Bisphenol A σε πλαστικά μπουκάλια βρεφικής διατροφής (0-12 μηνών). 

Πρόσφατη μελέτη που εκπονήθηκε από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπέδειξε πως ποσοστό περίπου 95% των ενήλικων Αμερικανών έχουν ίχνη BPA στα ούρα τους, κάτι που υπογραμμίζει την πανταχού παρουσία του χημικού.

Η χρήση της δισφαινόλης Α σε συσκευασίες τροφίμων αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα εάν τα προϊόντα αυτά εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή φθαρούν.

Η δισφαινόλη Α αποτελεί πιθανό ενδοκρινικό διαταράκτη, δηλαδή μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του ορμονικού συστήματος. Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια που δημοσιεύτηκε το 2012 δείχνει ότι η BPA μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάθε διπλασιασμό της BPA υπήρχε μείωση των επιπέδων της Τ4 (υποθυρεοειδιμός) σε μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αντίθετα στα νεογέννητα αγόρια διπλασιασμός της BPA συνδέθηκε με μείωση της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) κάτι που σημαίνει υπερθυρεοειδισμό. Οι ερευνητές επισήμαναν ότι αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει τα τελευταία χρόνια τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς με νοητική υστέρηση στα παιδιά.   

Τι θα πρέπει να κάνει ο καταναλωτής;

1. Να προτιμάτε φρέσκα προϊόντα που δεν συσκευάζονται (π.χ. κρέας, λαχανικά)

2. Να αποθηκεύετε και να ζεσταίνετε τα τρόφιμα σε γυάλινα ή κεραμικά δοχεία

3. Να περιορίσετε τη χρήση πλαστικών ειδών και προϊόντων μίας χρήσης (π.χ. πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα)

4. Να αναζητάτε την ένδειξη «χωρίς BPA» (BPA-free) στις συσκευασίες

5. Να αποφεύγετε τις κονσέρβες και τα αλουμινένια δοχεία (π.χ. αναψυκτικά) και να προτιμάτε αντίστοιχα προϊόντα σε χάρτινες ή γυάλινες συσκευασίες.

6. Να πλένετε πάντα στο χέρι και όχι στο πλυντήριο πιάτων πλαστικά πιάτα και ποτήρια για να αποφύγετε την έκθεση των προϊόντων σε υψηλές θερμοκρασίες.

7. Αποφεύγετε να θερμαίνετε πλαστικά δοχεία από BPA σε φούρνο μικροκυμάτων

8. Μην αποθηκεύετε σε πλαστικά μπουκάλια οινοπνευματώδη ποτά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μεγαλύτερη του 10%

9. Μην επαναχρησιμοποιείτε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού. Θυμηθείτε ότι είναι μίας χρήσης.

Σχετικά με τις αποδείξεις:

  • Φυλάξτε ξεχωριστά τις αποδείξεις σε έναν φάκελο στο πορτοφόλι και στο σπίτι. 
  • Ποτέ μη δίνετε στα παιδιά μια απόδειξη για παιχνίδι 
  • Μετά την χρήση απόδειξης, πλύντε τα χέρια του πριν από την προετοιμασία και την κατανάλωση των τροφίμων (συνιστάται και για εκείνους που δεν έχουν χειριστεί αποδείξεις). 
  • Μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά με βάση το οινόπνευμα μετά την χρήση αποδείξεων. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να αυξήσουν την απορρόφηση της BPA στο δέρμα (Biedermann 2010). 
  • Μην ανακυκλώνετε το θερμικό χαρτί. Υπολείμματα της ουσίας θα μολύνουν το ανακυκλωμένο χαρτί. 
  • Εάν δεν είστε βέβαιοι, ελέγξτε αν το χαρτί υπόκεινται σε θερμική επεξεργασία από την τριβή του με ένα κέρμα. Το θερμικό χαρτί αλλάζει χρώμα με το τρίψιμο, το συμβατικό χαρτί δεν το κάνει.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Master of Science στην Ασφάλεια Τροφίμων και Δημόσια Υγεία

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ελαιόλαδο

Ποιοτικές κατηγορίες ελαιόλαδου Παρθένα ελαιόλαδα: λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα οποία δεν έχουν υποστεί καμία άλλη...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Κάνε το Komati σου — Γνωριμία με το στούντιο που μεταμορφώνει το design σε εμπειρία

Έχεις σκεφτεί ποτέ… πώς ένα komati μπορεί να κρύβει μέσα του μία ολόκληρη ιστορία; Σήμερα ταξιδεύουμε στην Καλαμαριά για να γνωρίσουμε το Komati Studio — μια ιδέα που γεννήθηκε κομμάτι-κομμάτι, με φαντασία, αισθητική, πολύ...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα