Το 1879 ο Ροδόφλος Lindt ήθελε να φτιάξει πιο μαλακή, απολαυστική στο στόμα και απαλή σοκολάτα. Η κοινωνία που τον έβλεπε να παλεύει χωρίς αποτέλεσμα αρχικά, είχε αρχίσει να “γελά πίσω από την πλάτη του”. Ό, τι και να έκανε ο Lindt στις μπάρες εμφανιζόταν ένα παχύ λευκό στρώμα, το οποίο δεν έμοιαζε κάτι όμορφο και δε θα είχε απήχηση..Μια μέρα ξέχασε τη μηχανή ανάδευσης και θέρμανσης της σοκολάτας ανοικτή. Η μηχανή λειτουργούσε για περισσότερο από μια βδομάδα και έκανε το… θαύμα. Όταν επέστρεψε στο εργοστάσιο, ήταν ο πρώτος που δοκίμασε τη σοκολάτα. Ήταν βελούδινη και ακαταμάχητη, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα.
Η Ελβετία όμως δεν είναι απλά η γενέτειρα της βελούδινης, απολαυστικής μαύρης σοκολάτας αλλά και η χώρα που ανακάλυψε την πιο γλυκιά εκδοχή της, τη σοκολάτα γάλακτος. Ο Daniel Peter, σοκολατοποιός του 19ου αιώνα, σκέφτηκε να προσθέσει στις μπάρες σοκολάτας, γάλα σε σκόνη. Μαζί με τον Henri Nestle που είχε ήδη εξελίξει την τέχνη του συμπυκωμένου γάλακτος, αλλά και του γάλακτος σε σκόνη κατάφεραν να φέρουν στον κόσμο τη σοκολάτα γάλακτος. Μάλιστα ο Peter έδωσε στο δημιούργημά του το όνομα Gala/Γάλα, από την ελληνική ονομασία του γάλακτος.
Η Ελβετία βρίσκεται στην κορυφή κάθε λίστας όταν πρόκειται για σοκολάτα. Η εταιρία Lindt έχει το κατάστημά της σε μια πόλη κοντά στη Ζυρίχη , στο Kilchberg και φημίζεται για όλες τις σοκολατένιες νοστιμιές που παράγει. Η Nestle οργανώνει ξεναγήσεις στο εργοστάσιό της και οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν τα πάντα σχετικά με τη σοκολάτα και την ιστορία της, να συμμετέχουν σε εργαστήρια σοκολάτας και φυσικά να δοκιμάσουν πολλές από αυτές. Μοναδική επίσης εμπειρία είναι και το ταξίδι με το vintage τρένο της Swiss chocolate train που θα σας ταξιδέψει από το Montreux στο Gruyeres με τελικό προορισμό το Broc που βρίσκεται και το εργοστάσιο της Nestle.
Υπάρχει επίσης ένα παλιό καφέ, το «Schober» που βρίσκεται στην πόλη της Ζυρίχης. Ο ταξιδιωτικός οδηγός «explorer» το κατατάσσει στα δέκα καλύτερα του κόσμου. Δεν έχει άδικο! Εκτός από την όμορφη ατμόσφαιρα το συγκεκριμένο μαγαζί διαθέτει τις καλύτερες σοκολάτες με γεύση αμαρέτου, γκρανμαρνι και πολλές άλλες γεύσεις για να δοκιμάσεις.
Οι σοκολάτες στην Ελβετία αξίζουν χωρίς αμφισβήτηση την προσοχή μας καθώς η υφή και η έκρηξη στο στόμα σας θα είναι μια έκπληξη, μια εμπειρία που δεν θα την ξεχάσετε. Αν λοιπόν βρεθείτε στην Ελβετία και έχετε την ευκαιρία αυτές είναι οι καλύτερες σοκολάτες που θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε.
Lindt, Cailer, Frey, Laderach, Toblerone, Favarger. H υφή και η γεύση τους θα σας συναρπάσει και θα με θυμηθείτε!
Βασιλική Ζήση