Υγεια

Food styling tips για να ωθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε υγιεινά

Όταν τα παιδιά είναι μικρά, συνήθως τρώνε αυτά που τους προσφέρετε και σταματούν όταν χορτάσουν. Καθώς μεγαλώνουν τα πράγματα αλλάζουν. Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο για να κάνετε τα παιδιά να τραφούν υγιεινά, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να σηκώσετε τα χέρια ψηλά. Σκεφτείτε έξυπνα και δώστε έμφαση στην εμφάνιση του φαγητού. Ο τρόπος με τον οποίο σερβίρετε το φαγητό μπορεί να έχει επίδραση στην αποδοχή του φαγητού από το παιδί.

1. Τοποθεσία: σύμφωνα με τον Δρ Wansink, διευθυντή του Cornel University Food and Brand Lab, το πού είναι τοποθετημένο το φαγητό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά σε πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, η έρευνα του δρ Wansink έδειξε ότι τοποθετώντας ένα μπολ με ελκυστικά φρούτα (ζωηρά χρώματα, ποικιλία χρωμάτων των φρούτων) κάτω από καλό φωτισμό, αύξησε τις πωλήσεις φρούτων στο σχολικό κυλικείο. Κατά αντιστοιχία το ίδιο θα μπορούσε να δουλέψει και στο σπίτι.

2. Μην ξεμένετε από υγιεινό φαγητό: τα ψώνια υγιεινών τροφίμων για τα γεύματα ή για σνακ μαζί με το παιδί είναι επιβεβλημένο ώστε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, χυμούς φρούτων, λαχανικά, αρτοπαρασκευάσματα ολικής άλεσης, αυγά, γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά. Κάντε εύκολη την πρόσβαση στα παιδιά (λ.χ. τοποθετήστε τα σε ράφια που να τα φτάνουν εύκολα) και διευκολύνετέ τα ώστε να τα καταναλώσουν πιο εύκολα (λ.χ. φρούτα που να ξεφλουδίζονται εύκολα, λαχανικά κομμένα σε ραβδάκια τοποθετημένα σε κλειστά δοχεία, φρεσκοπλυμένα φρούτα και λαχανικά).

3. Σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας: στα μικρά παιδιά αρέσουν οι μικρές μερίδες και μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες. Σερβίρετε μικρούς κύβους κρέατος, κοτόπουλού ή ψαριού (πολύ καλή η ιδέα να το κάνετε σουβλάκι με λαχανικά ενδιάμεσα) μικρά κομμάτια τυριού που να τρώγονται με μια μπουκιά, μπαλάκια από φρούτα και γενικότερα προσέξτε έτσι ώστε το πιάτο να μην φαίνεται παραφορτωμένο.

4. Η δημιουργικότητα μετράει: κάποια παιδιά ενθουσιάζονται με την αλλαγή του σχήματος και του χρώματος του πιάτου τους κάθε μέρα. Χρησιμοποιείστε κουπάτ για να κόψετε το ψωμί του τοστ και τις φέτες τυριού ή αλλαντικού και να δώσετε σχήμα στο σάντουιτς, φτιάξτε σχήματα και «φατσούλες» με το φαγητό στο πιάτο του παιδιού, κόψτε τα λαχανικά σε ραβδάκια ή κάντε σουβλάκια λαχανικών και ετοιμάστε μια σαλτσούλα με βάση το γιαούρτι για να βουτούν μόνα τους τα παιδιά τα λαχανικά, δημιουργείστε smoothies με βάση το γάλα και τα φρούτα.

5. Ποικιλία: ένα ακόμη μυστικό είναι να εκθέτετε τα παιδιά σε ποικιλία τροφίμων και υφών έτσι ώστε να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον τους.

6. Εφαρμόστε ό,τι λέτε: θυμηθείτε ότι η πιο σημαντική συμβουλή για να ωθήσετε τα παιδιά σας στο υγιεινό φαγητό ξεκινά από εσάς τους ίδιους. Οι γονείς είναι οι μεγαλύτερη επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ αργότερα τη θέση τους παίρνουν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, ακολουθήστε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε τα παιδιά να σας μιμηθούν.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα