1. Τοποθεσία: σύμφωνα με τον Δρ Wansink, διευθυντή του Cornel University Food and Brand Lab, το πού είναι τοποθετημένο το φαγητό μπορεί να ωθήσει τα παιδιά σε πιο υγιεινές επιλογές. Για παράδειγμα, η έρευνα του δρ Wansink έδειξε ότι τοποθετώντας ένα μπολ με ελκυστικά φρούτα (ζωηρά χρώματα, ποικιλία χρωμάτων των φρούτων) κάτω από καλό φωτισμό, αύξησε τις πωλήσεις φρούτων στο σχολικό κυλικείο. Κατά αντιστοιχία το ίδιο θα μπορούσε να δουλέψει και στο σπίτι.
2. Μην ξεμένετε από υγιεινό φαγητό: τα ψώνια υγιεινών τροφίμων για τα γεύματα ή για σνακ μαζί με το παιδί είναι επιβεβλημένο ώστε να αποκτήσει υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, χυμούς φρούτων, λαχανικά, αρτοπαρασκευάσματα ολικής άλεσης, αυγά, γάλα, γιαούρτι και τυρί χαμηλά σε λιπαρά. Κάντε εύκολη την πρόσβαση στα παιδιά (λ.χ. τοποθετήστε τα σε ράφια που να τα φτάνουν εύκολα) και διευκολύνετέ τα ώστε να τα καταναλώσουν πιο εύκολα (λ.χ. φρούτα που να ξεφλουδίζονται εύκολα, λαχανικά κομμένα σε ραβδάκια τοποθετημένα σε κλειστά δοχεία, φρεσκοπλυμένα φρούτα και λαχανικά).
3. Σκεφτείτε το μέγεθος της μερίδας: στα μικρά παιδιά αρέσουν οι μικρές μερίδες και μπορεί να χάσουν το ενδιαφέρον τους για το φαγητό όταν τους σερβίρονται μεγάλες μερίδες. Σερβίρετε μικρούς κύβους κρέατος, κοτόπουλού ή ψαριού (πολύ καλή η ιδέα να το κάνετε σουβλάκι με λαχανικά ενδιάμεσα) μικρά κομμάτια τυριού που να τρώγονται με μια μπουκιά, μπαλάκια από φρούτα και γενικότερα προσέξτε έτσι ώστε το πιάτο να μην φαίνεται παραφορτωμένο.
4. Η δημιουργικότητα μετράει: κάποια παιδιά ενθουσιάζονται με την αλλαγή του σχήματος και του χρώματος του πιάτου τους κάθε μέρα. Χρησιμοποιείστε κουπάτ για να κόψετε το ψωμί του τοστ και τις φέτες τυριού ή αλλαντικού και να δώσετε σχήμα στο σάντουιτς, φτιάξτε σχήματα και «φατσούλες» με το φαγητό στο πιάτο του παιδιού, κόψτε τα λαχανικά σε ραβδάκια ή κάντε σουβλάκια λαχανικών και ετοιμάστε μια σαλτσούλα με βάση το γιαούρτι για να βουτούν μόνα τους τα παιδιά τα λαχανικά, δημιουργείστε smoothies με βάση το γάλα και τα φρούτα.
5. Ποικιλία: ένα ακόμη μυστικό είναι να εκθέτετε τα παιδιά σε ποικιλία τροφίμων και υφών έτσι ώστε να κρατάτε αμείωτο το ενδιαφέρον τους.
6. Εφαρμόστε ό,τι λέτε: θυμηθείτε ότι η πιο σημαντική συμβουλή για να ωθήσετε τα παιδιά σας στο υγιεινό φαγητό ξεκινά από εσάς τους ίδιους. Οι γονείς είναι οι μεγαλύτερη επιρροή στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ αργότερα τη θέση τους παίρνουν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Για το λόγο αυτό, ακολουθήστε ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες έτσι ώστε τα παιδιά να σας μιμηθούν.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
![Share on Facebook Facebook](https://www.zoumekalitera.gr/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/facebook.png)
![Share on Twitter twitter](https://www.zoumekalitera.gr/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/twitter.png)
![Share by email mail](https://www.zoumekalitera.gr/wp-content/plugins/social-media-feather/synved-social/image/social/regular/64x64/mail.png)