Πολιτισμος

Haus der Musik ή αλλιώς το σπίτι της μουσικής στη Βιέννη.

Η Βιέννη είναι μια πόλη που πολλοί Έλληνες επισκέπτονται για την ομορφιά της περισσότερο και άλλοι για τις μουσικές της εκδηλώσεις.

Σήμερα είναι το τελευταίο άρθρο του χρόνου και θα ήθελα να το αφιερώσω στη μουσική και στο μουσείο και τι καλύτερο από το Σπίτι της Μουσικής στη Βιέννη.

Η αίθουσα της μουσικής σε εισάγει ομαλά και όμορφα σε έναν κόσμο αναζήτησης που οδηγεί σε νέες προσεγγίσεις στη μουσική. Ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει με πολλούς  διαδραστικούς τρόπους την μουσική με μια μεγάλη ποικιλία μουσικών προτιμήσεων και να διευρύνει τη σκέψη και τις γνώσεις  του. Αυτός είναι ο λόγος που το μουσείο το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το  Haus der Musik όπως λέγεται στα γερμανικά ήταν κάποτε η οικία του Otto Nicolai, ο οποίος ήταν συνθέτης της όπερας  “Die lustige Weiber von Windsor” που ίδρυσε τη φιλαρμονική συναυλία της Βιέννης το 1842. Έτσι η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης συνδέεται στενά με το μουσείο που στεγάζει το φιλαρμονικό μουσείο της Βιέννης και το αρχείο της που είναι ίσως η πιο διάσημη ορχήστρα του κόσμου με ιστορικούς θησαυρούς από πολλά χρόνια ιστορίας.

Πολύ σημαντική εκτός από τα ιστορικά στοιχεία είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικής και ηλεκτρονικής παραγωγής του ήχου με αναλογικό και ψηφιακό τρόπο. Ο επισκέπτης τραγουδάει ένα βαλς, μπορεί να δημιουργήσει μια όπερα, μια μελωδία και να διευθύνει μια ορχήστρα. 

Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις ορόφους. Ο πρώτος όροφος στολίζεται  με ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες και εντυπωσιακά εκθέματα. Οι Bruckner, Brahms, Mahler, Karajan, Berg – τα μεγάλα ονόματα στην ιστορία της μουσικής που έχουν διαμορφώσει την ορχήστρα με διάφορους τρόπους. Τα επιβλητικά δωμάτια είναι γεμάτα μουσικούς θησαυρούς από το ιστορικό αρχείο της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Τέλος υπάρχει και ένα παιχνίδι. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου βαλς! Χτυπάτε με ρυθμό, δημιουργείται στην οθόνη ένα μοναδικό σκορ βαλς, το οποίο ακούγεται ως σύνθεση τεσσάρων μερών. Μπορείς να το εκτυπώσεις και να το πάρεις μαζί σου φεύγοντας!

Στο δεύτερο όροφο θα δοθεί μια ιδέα από τη δημιουργία ενός ήχου μέχρι την επέκταση και την επεξεργασία των ήχων.
Τα νέα πειράματα ήχου και ένα εντελώς νέο εργαστήριο ήχου θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να διαμορφώσουν έναν ήχο με τρόπο που δεν έχει δει ποτέ πριν και να το προσωποποιήσει με παιχνίδια. Αυτό δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό, συλλογικό έργο τέχνης που θα σε ξετρελάνει!

Ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στους σπουδαίους συνθέτες που έζησαν και εργάστηκαν στη Βιέννη. Ένα ξεχωριστό δωμάτιο είναι αφιερωμένο στον Joseph Haydn, τον Wolfgang Amadeus Mozart, τον Ludwig van Beethoven, τον Franz Schubert, τον Johann Strauss Sohn, τον Gustav Mahler και τους πρωταγωνιστές της δεύτερης σχολής της Βιέννης. Εικόνες, προσωπικά έγγραφα και σύγχρονα έργα τέχνης. Οι συνθέτες, φυσικά, πλαισιώνονται επίσης μουσικά με κουαρτέτα, ψυχαγωγικές σονάτες και εντυπωσιακές συμφωνίες.

Στον τέταρτο όροφο με τη σκηνή του virto θα γίνετε μέρος της προσωπικής σας όπερας. Εισάγετε τη θέση σας μπροστά στη σκηνή πολυμέσων, κινηθείτε και δείτε τι συμβαίνει στη μεγάλη οθόνη!

Σίγουρα, το Haus der Musik αξίζει το χρόνο σας και την επίσκεψή σας. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία μέσα από αυτό να ανακαλύψετε και να νιώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Βιέννης. Και μην ξεχνάτε! Η ιστορία μιας χώρας και μιας πόλης κρύβεται στα μουσεία της.

Καλή διασκέδαση!

Βασιλική Ζήση

Σοπράνο κολορατούρα

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα