Πολιτισμος

Haus der Musik ή αλλιώς το σπίτι της μουσικής στη Βιέννη.

Η Βιέννη είναι μια πόλη που πολλοί Έλληνες επισκέπτονται για την ομορφιά της περισσότερο και άλλοι για τις μουσικές της εκδηλώσεις.

Σήμερα είναι το τελευταίο άρθρο του χρόνου και θα ήθελα να το αφιερώσω στη μουσική και στο μουσείο και τι καλύτερο από το Σπίτι της Μουσικής στη Βιέννη.

Η αίθουσα της μουσικής σε εισάγει ομαλά και όμορφα σε έναν κόσμο αναζήτησης που οδηγεί σε νέες προσεγγίσεις στη μουσική. Ο επισκέπτης μπορεί να κατανοήσει με πολλούς  διαδραστικούς τρόπους την μουσική με μια μεγάλη ποικιλία μουσικών προτιμήσεων και να διευρύνει τη σκέψη και τις γνώσεις  του. Αυτός είναι ο λόγος που το μουσείο το έχουν επισκεφτεί πάνω από 3 εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το  Haus der Musik όπως λέγεται στα γερμανικά ήταν κάποτε η οικία του Otto Nicolai, ο οποίος ήταν συνθέτης της όπερας  “Die lustige Weiber von Windsor” που ίδρυσε τη φιλαρμονική συναυλία της Βιέννης το 1842. Έτσι η φιλαρμονική ορχήστρα της Βιέννης συνδέεται στενά με το μουσείο που στεγάζει το φιλαρμονικό μουσείο της Βιέννης και το αρχείο της που είναι ίσως η πιο διάσημη ορχήστρα του κόσμου με ιστορικούς θησαυρούς από πολλά χρόνια ιστορίας.

Πολύ σημαντική εκτός από τα ιστορικά στοιχεία είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ φυσικής και ηλεκτρονικής παραγωγής του ήχου με αναλογικό και ψηφιακό τρόπο. Ο επισκέπτης τραγουδάει ένα βαλς, μπορεί να δημιουργήσει μια όπερα, μια μελωδία και να διευθύνει μια ορχήστρα. 

Το μουσείο χωρίζεται σε τέσσερις ορόφους. Ο πρώτος όροφος στολίζεται  με ιστορικά έγγραφα, φωτογραφίες και εντυπωσιακά εκθέματα. Οι Bruckner, Brahms, Mahler, Karajan, Berg – τα μεγάλα ονόματα στην ιστορία της μουσικής που έχουν διαμορφώσει την ορχήστρα με διάφορους τρόπους. Τα επιβλητικά δωμάτια είναι γεμάτα μουσικούς θησαυρούς από το ιστορικό αρχείο της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Τέλος υπάρχει και ένα παιχνίδι. Μπορείς να φτιάξεις το δικό σου βαλς! Χτυπάτε με ρυθμό, δημιουργείται στην οθόνη ένα μοναδικό σκορ βαλς, το οποίο ακούγεται ως σύνθεση τεσσάρων μερών. Μπορείς να το εκτυπώσεις και να το πάρεις μαζί σου φεύγοντας!

Στο δεύτερο όροφο θα δοθεί μια ιδέα από τη δημιουργία ενός ήχου μέχρι την επέκταση και την επεξεργασία των ήχων.
Τα νέα πειράματα ήχου και ένα εντελώς νέο εργαστήριο ήχου θα επιτρέψουν στους επισκέπτες να διαμορφώσουν έναν ήχο με τρόπο που δεν έχει δει ποτέ πριν και να το προσωποποιήσει με παιχνίδια. Αυτό δημιουργεί ένα οπτικοακουστικό, συλλογικό έργο τέχνης που θα σε ξετρελάνει!

Ο τρίτος όροφος είναι αφιερωμένος στους σπουδαίους συνθέτες που έζησαν και εργάστηκαν στη Βιέννη. Ένα ξεχωριστό δωμάτιο είναι αφιερωμένο στον Joseph Haydn, τον Wolfgang Amadeus Mozart, τον Ludwig van Beethoven, τον Franz Schubert, τον Johann Strauss Sohn, τον Gustav Mahler και τους πρωταγωνιστές της δεύτερης σχολής της Βιέννης. Εικόνες, προσωπικά έγγραφα και σύγχρονα έργα τέχνης. Οι συνθέτες, φυσικά, πλαισιώνονται επίσης μουσικά με κουαρτέτα, ψυχαγωγικές σονάτες και εντυπωσιακές συμφωνίες.

Στον τέταρτο όροφο με τη σκηνή του virto θα γίνετε μέρος της προσωπικής σας όπερας. Εισάγετε τη θέση σας μπροστά στη σκηνή πολυμέσων, κινηθείτε και δείτε τι συμβαίνει στη μεγάλη οθόνη!

Σίγουρα, το Haus der Musik αξίζει το χρόνο σας και την επίσκεψή σας. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία μέσα από αυτό να ανακαλύψετε και να νιώσετε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της Βιέννης. Και μην ξεχνάτε! Η ιστορία μιας χώρας και μιας πόλης κρύβεται στα μουσεία της.

Καλή διασκέδαση!

Βασιλική Ζήση

Σοπράνο κολορατούρα

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα