Υγεια

Η Διατροφή του νηπίου στον παιδικό σταθμό

Οι παιδικοί σταθμοί άνοιξαν και σας θυμίζουμε τα βασικά σημεία της εγκυκλίου του 2021 του Υπουργείου Υγείας που συντάχτηκε από τους εξαιρετικούς συναδέλφους διαιτολόγους του υπουργείου. 

Βασικά σημεία

Ειδική μέριμνα για χορήγηση νωπών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών, ψαριών και κρέατος

Αποφυγή τροφίμων με συντηρητικά, τεχνητές χρωστικές ζάχαρη, αλάτι, τεχνητές γλυκαντικές  και γενικά βιομηχανοποιημένων υπερ-  επεξεργασμένων τροφίμων

Χρήση αποκλειστικά ελαιόλαδου

Στατιστικά στοιχεία για την διατροφή των νηπίων> 18 μηνών

Λαδερά λαχανικά κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 97,3% (90,1% το 2019)

Όσπρια κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 99,1% (έναντι 92,2 το 2019)

Κόκκινο κρέας κατανάλωναν έως 1 φορά την εβδομάδα το 98% (έναντι 84,4%)

Κοτόπουλο κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 100% (έναντι 90,8%)

Ψάρια και θαλασσινά κατανάλωναν 1 φορά την εβδομάδα το 86,7% (έναντι 75,2%)

Τουλάχιστον 1 φρούτο κατανάλωνε καθημερινά το 93,8% έναντι 91,2%

Μη επεξεργασμένα δημητριακά κατανάλωνε το 67,3% έναντι 14%

Λαχανικά κατανάλωνε 1 μερίδα καθημερινά το 89,4% έναντι 60%

Το 25,7% των σταθμών προσφέρει γλύκισμα τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (μπισκότα, κρέμες)

Το 61,1%προσφέρει 1 φορά την εβδομάδα τρόφιμα πλούσια σε κορεσμένα ή trans λιπαρά

Τι συστήνεται για πρωινό  στα νήπια >18 μηνών:

Γάλα +δημητριακά ολικής άλεσης απλά +φρέσκο φρούτο

Γάλα +ψωμί ολικής άλεσης με μέλι ή με ταχίνι ή με μαρμελάδα +φρέσκο φρούτο

Γιαούρτι λευκό με δημητριακά ολικής άλεσης απλά +φρέσκο φρούτο

Ψωμί ολικής άλεσης+ αυγό βραστό+ φρέσκο φρούτο

Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με τυρί (φέτα, κασέρι, γραβιέρα)+ φρέσκο φρούτο

Τι συστήνεται για μεσημεριανό:

Ψάρι (1 φορά την εβδομάδα)

Ψαροσουπα με λαχανικά

Ψάρι ψητό με πατάτες φούρνου ή ρύζι και σαλάτα

Κοτόπουλο (1 φορά την εβδομάδα)

Κοτόπουλο ψητό με πατάτες ή πουρέ και σαλάτα

Κοτόπουλο κοκκινιστό με ρύζι ή ζυμαρικό και σαλάτα

Κοτόσουπα και σαλάτα

Όσπρια (1 φορά την εβδομάδα)

Όσπρια με τυρί  (φέτα) και ψωμί

Λαδερά λαχανικά (1 φορά την εβδομάδα)

Σπανακόρυζο, λαχανόρυζο, γεμιστά, φασολάκια, μπριάμ, αρακάς με τυρί φέτα (ή αυγό βραστό) και ψωμί.

Ζυμαρικά (έως 1 φορά την εβδομάδα)

Μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα λαχανικών και τυρί και σαλάτα

Μακαρόνια με θαλασσινά και σαλάτα

Κόκκινο κρέας έως 1 φορά την εβδομάδα

Μπιφτέκι με πουρέ ή ρύζι ή πατάτες φούρνου και σαλάτα

Γιουβαρλάκια και σαλάτα εποχής

Σουτζουκάκια με ρύζι και σαλάτα

Μοσχάρι κοκκινιστό με ρύζι ή μακαρονάκι και σαλάτα εποχής

Μοσχάρι βραστό (κρεατόσουπα) με λαχανικά και ψωμί

Μακαρόνια με κιμά  ή παστίτσιο και σαλάτα           

Τι συστήνεται για απογευματινό:   

Φρούτα εποχής

Γιαούρτι απλό με κομματάκια φρέσκων φρούτων (όχι επιδόρπια γιαουρτιού) – προαιρετικά μέλι ή ταχίνι

Κέικ παρασκευασμένο στο σταθμό κατά προτίμηση με αλεύρι ολικής άλεσης και ελαιόλαδο

Χαλβάς          

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ο Λευκός Πύργος: Ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη και σκεφτήκαμε πως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε μαζί τους πιο γνωστούς χώρους Πολιτισμού της πόλης. Πρώτη μας στάση: η Θεσσαλονίκη και ο Λευκός Πύργος. Το πιο γνωστό,...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Bee Your Beauty: Η ιστορία της Κυριακής που φέρνει τη φύση στην ομορφιά

Σε ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια, η Κυριακή έστησε με μεράκι και επιμονή μια μικρή επιχείρηση με χειροποίητα καλλυντικά από φυσικά συστατικά: τη Bee Your Beauty. Το χειροποίητο ως τρόπος ζωής Η...
Περισσότερα