Υγεια

Πρεβιοτικά και προβιοτικά

Σίγουρα έχετε ακούσει αυτούς τους δύο όρους, τους οποίους και πολύ συχνά να μπερδεύετε μεταξύ τους. Αυτές οι δύο κατηγορίες υπάρχουν τόσο στα συμπληρώματα όσο και στα τρόφιμα και μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία.

Τι είναι τα πρεβιοτικά και πώς δρουν;

Τα πρεβιοτικά είναι συστατικά των τροφίμων που δεν πέπτονται και βοηθούν στην ανάπτυξη των «καλών» βακτηρίων της φυσιολογικής χλωρίδας του εντέρου, βοηθώντας τόσο στην υγεία και στην καλη λειτουργία του γαστρεντερικού όσο και σε διάφορες άλλες καταστάσεις όπως την απορρόφηση του ασβεστίου.  Περιλαμβάνουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες όπως η ινουλίνη και γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες.

Σε ποια τρόφιμα μπορώ να τα βρω;

Μπορείς να τα εντάξεις στη διατροφή σου απλά καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά όπως μπανάνες, κρεμμύδια, σκόρδο, πράσο, σπαράγγια, αγκινάρες, φασόλια και  προϊόντα ολικής άλεσης.

Τι είναι τα προβιοτικά και πώς δρουν;

Τα προβιοτικά από την άλλη, είναι τα ίδια τα «καλά» βακτήρια. Σίγουρα θα έχετε ακούσει για το παραδοσιακό γιαούρτι που τα περιέχει. Αυτά τα «καλά» βακτήρια ενισχύουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου. Βοηθούν τόσο στην γενικότερη καλή λειτουργία του εντέρου, στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας ή των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, σε καταστάσεις που «σκοτώνονται» τα καλά βακτήρια του εντέρου (λήψη αντιβιοτικών) όσο και σε καταστάσεις που έχουν να κάνουν με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.

Σε ποια τρόφιμα μπορώ να τα βρω;

Για να ενισχύσεις τη διατροφή σου με προβιοτικά, κατανάλωσε παραδοσιακού τύπου γιαούρτι, εμπλουτισμένα γιαούρτια με καλλιέργεια μικροοργανισμών, κεφίρ και τυριά ωρίμανσης, αλλά και προϊόντα ζύμωσης όπως το μίσο (προϊόν ζύμωσης από φασόλια σόγιας, αλάτι και ρύζι συστατικό σε πολλά πιάτα ασιατικής – ιαπωνικής κουζίνας) και το σοκρούτ (ζυμωμένο λάχανο- το έχετε φάει σίγουρα σε γερμανικές μπυραρίες μαζί με λουκάνικο).

Τι κάνει τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά ένα δυναμικό ντουέτο;

Τα πρεβιοτικά προωθούν την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων και τα προβιοτικά είναι τα ίδια τα καλά βακτήρια, «δουλεύουν μαζί» και δρουν συνεργιστικά. Με άλλα λόγια τα πρεβιοτικά είναι η «τροφή» των προβιοτικών. Προσπαθήστε λοιπόν να τα συνδυάσετε. Γιαούρτι με μπανάνα και τσία ή δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη, smoothie με κεφίρ και μπανάνα, ρυζότο με σπαράγγια και σοκρούτ, ράμεν (γιαπωνέζικη σούπα) με κοτόπουλο, αυγό, ρύζι, πράσο και μίσο (σίγουρα το έχετε δει στο master chef)

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc 

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα