Πολιτισμος

Μουσείο Τέχνης Γουλανδρή- Γιατί να πας;

Μεγάλη έκπληξη ήταν για εμένα η επίσκεψή μου στο νέο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην οδό Ερατοσθένους 13 στο Παγκράτι. Σε ένα κτίριο του οποίου η αρχιτεκτονική δείχνει να αποτελεί συνέχεια του ναού του Αγίου Σπυρίδωνα και του μεσοπολεμικού παράπλευρου κτιρίου και  φιλοξενεί έργα όπως του  Θεοτοκόπουλου, του Σεζάν, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Γκογκέν, Μπονάρ, Μοντιλιάνι, Πόλοκ, Σαγκάλ, Μονέ, Ντεγκά, Μιρό, Μπρακ, Κλε αλλά και πολλών Ελλήνων ζωγράφων όπως του Τσαρούχη, Χριστοφόρου, Μόραλη, Τέτση, Βασιλείου, Χατζηκυριάκου- Γκίκα, Φιλοπούλου, Ρόρρη, Αγγελίδου, Φασιανού, Μακρή, Τσόκλη.

Ο Βασίλης και η Ελίζα Γουλανδρή γνωρίστηκαν τη δεκαετία του ’40 και μετά τον γάμο τους αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία συλλογή έργων τέχνης. Ξεκίνησαν χωρίς να έχουν σχεδιάσει το πλαίσιο και τα βήματά τους. Δε φαντάζονταν πού θα τους οδηγούσε και τι διαστάσεις θα έπαιρνε η ενασχόλησή τους με την τέχνη απλώς όπως έλεγαν και οι ίδιοι επέλεγαν έργα με βάση τις προτιμήσεις και τους αισθητικούς τους κώδικες. Αυτό γινόταν περίπου 50 χρόνια και από ένα σημείο και μετά με σκοπό κάποια στιγμή αυτά τα έργα να εκτεθούν σε ένα μουσείο.

Μια επίσκεψη θα σας κάνει να νιώσετε και εσείς την αγάπη αυτών των ανθρώπων για την τέχνη και να ανακαλύψετε τις ιστορίες πίσω από τα εκθέματα περπατώντας στις πολλές όμορφες, καλαίσθητες και σύγχρονες αίθουσες του μουσείου. Για να επισκεφτείς ένα τέτοιο μουσείο δε χρειάζεσαι γνώσεις αλλά ανοιχτά μάτια και καρδιά για να δεχτείς όλα αυτά που θα δεις. Στο τέλος του ταξιδιού- επίσκεψης μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στο όμορφο καφέ του μουσείου και να ανταλλάξεις τις απόψεις σου σχετικά με αυτά που είδες.

 Καλή διασκέδαση!

Βασιλική Ζήση

Μουσειολόγος

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα