Υγεια

Μπούτι ή Στήθος;

Τι είναι καλύτερο;

Μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο το κοτόπουλο έχει κατακτήσει τις καρδιές και το στομάχι των καταναλωτών. Θεωρείται ένα φθηνότερο κρέας σε σχέση με το κόκκινο, πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ παράλληλα έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά (αν και αυτό εξαρτάται από το μέρος του ζώου τόσο του κοτόπουλου όσο και του θηλαστικού).

Ποιο είναι πιο θρεπτικό;

Αρχικά να πούμε ότι και τα δύο αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Όμως, διαφέρουν στην θερμιδική αξία, αλλά και στα συνολικά και κορεσμένα λιπαρά. 

90 γρ στήθος κοτόπουλου αποδίδουν 140 Θερμίδες, 3 γρ λίπους εκ των οποίων το 1 γρ είναι κορεσμένο. Ενώ, 90 γρ μπούτι κοτόπουλου αποδίδουν 170 Θερμίδες, 9 γρ λίπους εκ των οποίων τα 3 γρ είναι κορεσμένο. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις αναφερόμαστε σε κρέας χωρίς το δέρμα (πέτσα). Τώρα, θα μου πει κάποιος σιγά την διαφορά, όμως σε μια κανονική μερίδα της τάξης των 120-150γρ η διαφορά μεγαλώνει και για κάποιον που έχει υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη η/και τριγλυκερίδια) αυτή η διαφορά μπορεί να είναι σημαντική. 

Μια ενδιάμεση λύση είναι το μπούτι γαλοπούλας που αποδίδει 134 θερμίδες, 5 γραμμάρια λίπους εκ των οποίων το 1,5 γρ είναι κορεσμένο.

Το μαγείρεμα κάνει την διαφορά…

Το πώς θα προετοιμάσεις και θα μαγειρέψεις κάθε κομμάτι κοτόπουλου είναι αυτό που εν τέλει κάνει την διαφορά. Γιατί, επί παραδείγματι μπορεί να επιλέξεις στήθος, αλλά να το πανάρεις και να το τηγανίσεις, οπότε…. Δώρον άδωρον. Η για να βελτιώσεις την γεύση του στήθους κοτόπουλου και να το κάνεις να «γλιστράει» να το παρασκευάσεις  με σάλτσες ή/και κρέμα γάλακτος, άρα τι να το κάνεις και αυτό; Σε γενικές γραμμές το ψήσιμο στον φούρνο ή στα κάρβουνα ή το βράσιμο ή ο ατμός ή το air fryer θεωρούνται υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος σε αντίθεση με το τηγάνισμα. Το δέρμα(πέτσα) μπορείς να το κρατήσεις στο μαγείρεμα για να κάνει το εσωτερικό του κρέατος πιο ζουμερό, όμως είναι καλό να το αφαιρέσεις πριν το καταναλώσεις.

Πώς να το χειριστείς με ασφάλεια;

Τόσο το μπούτι όσο και το στήθος θα πρέπει να διαχειριστεί με ασφάλεια, αφού ένα μολυσμένο κοτόπουλο μπορεί να συμβάλει σε τροφογενείς νόσους (σαλμονέλωση).

Οπότε, αν είναι νωπό ή αν είναι κατεψυγμένο και θέλεις να το αποψύξεις, το τοποθετείς στην συντήρηση, κάτω του να υπάρχει ένα δοχείο και σίγουρα το τοποθετείς στο κάτω μέρος του ψυγείου και όχι πάνω από έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (δεν θέλεις ο οπός του κοτόπουλου καθώς θα αποψύχεται να πέσει σε τρόφιμα που θα καταναλώσεις άμεσα).

Πλένεις πολύ καλά τα χέρια στο με νερό και σαπούνι πριν και μετά τον χειρισμό του κοτόπουλου.

Δεν πλένεις όμως το ίδιο το κοτόπουλο. Δεν θέλεις να πιτσιλίσεις παντού με εν δυνάμει παθογόνα βακτήρια (σαλμονέλα)

Χρησιμοποιείς διαφορετικούς δίσκους κοπής και μαχαίρια για το κοτόπουλο σε σχέση με τα ωμά λαχανικά.

Ψήνεις καλά. Μέχρι το κέντρο. Να μην υπάρχουν κόκκινο- ροζ σημεία ειδικά κοντά στα κόκκαλα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Οι 10+1 καλύτερες ελληνικές υπερτροφίες

Κρόκος Κοζάνης Πλούσιος σε αντιοξειδωτικά καροτενοειδή όπως την κροκίνη, το λυκοπένιο, την ζεαξανθίνη και την λουτεϊνη καθώς και  σε σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, κάλιο. Αποτελεί παράλληλα πολύ καλή πηγή βιταμίνης C. H σαφρανάλη και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new hair trends for the season S/S 2025!!!

Συνεχίζουμε την τριλογία των άρθρων με τις νέες τάσεις της σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2025!!! Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις τάσεις που επικρατούν στα μαλλιά!!! Με την πολύτιμη βοήθεια του hair stylist Αντώνη...
Περισσότερα
Υγεια

Το ρόφημα που μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με   2.000.000 περιστατικά και 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μικρότερης...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

Οι θησαυροί της συλλογής Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi στον Βόλο

Στο κέντρο τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο στο Βόλο  εκθέτονταν οι θησαυροί της συλλογής Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi με έργα χαρακτικής και έντυπης τέχνης απο τις 4/12/2024 μέχρι τις 31/1/2025. Με όλη την...
Περισσότερα