Υγεια

Πώς θα μειώσεις μέσω της διατροφής το οικολογικό σου αποτύπωμα

Έχετε ποτέ σκεφτεί ότι οι διατροφικές μας επιλογές έχουν αντίκτυπο στην πλανήτη; Κι όμως ναι. Αυτή είναι η απάντηση. Ας τα πάρουμε όμως  τα πράγματα από την αρχή. Το κάθε τρόφιμο που έρχεται στο πιάτο μας χρειάζεται γη, νερό και ενέργεια. Άλλα τρόφιμα απαιτούν περισσότερο από αυτούς τους πόρους και άλλα λιγότερο. Σε γενικές γραμμές τα φυτικά τρόφιμα απαιτούν λιγότερη γη, λιγότερο νερό και λιγότερη  ενέργεια για να παραχθούν σε σχέση με τα ζωικά τρόφιμα. Από την άλλη η αστυφιλία προκάλεσε μια παγκόσμια μεταβολή στις διατροφικές μας συνήθειες. Τρεφόμαστε με περισσότερα βιομηχανοποιημένα- τυποποιημένα- επεξεργασμένα τρόφιμα. Το σίγουρο είναι ότι ο ανθρώπινος πληθυσμός της Γης διαρκώς αυξάνεται και ο πλανήτης μας θα χρειαστεί να μας θρέψει όλους. Το παράδοξο όμως είναι ότι περίπου το 1/3 των παραγόμενων τροφίμων καταλήγει στον κάδο ενώ ταυτόχρονα 870 εκ άνθρωποι υποσιτίζονται.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως σε ατομικό επίπεδο για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα;

 1. Καταναλώστε τοπικά προϊόντα

Με τον τρόπο αυτό μειώνονται τα «τροφοχιλιόμετρα», δηλαδή μειώνεται η απαιτούμενη ενέργεια για μεταφορά τους. Έτσι, ενισχύετε παράλληλα την τοπική οικονομία, ενώ καταναλώνετε πιο φρέσκα και πιο πλούσια διατροφικά τρόφιμα, αφού οι βιταμίνες τους δεν καταστρέφονται κατά την παρατεταμένη διάρκεια μεταφοράς τους.

 • Καταναλώστε τρόφιμα της εποχής

Πώς να το κάνουμε. Είναι πιο φρέσκα, πιο νόστιμα, πιο υγιεινά και πιο φθηνά. Είναι όμως και  λιγότερο «ενεργοβόρα», αφού παράγονται την κατάλληλη εποχή και όχι «υπό πίεση»

 • Καταναλώστε λιγότερο κρέας

Η παραγωγή και κατανάλωση του κρέατος προκαλεί αυξημένη εκπομπή CO2 και μεγάλη σπατάλη νερού κατά την εκτροφή. Προτιμήστε καλύτερα μικρότερα ζώα (πουλερικά) από τοπικές φάρμες ή ελευθέρας βοσκής και ψάρια ανοιχτής θαλάσσης.

 • Δώστε έμφαση στις φυτικές πρωτεΐνες

Και αφού θα καταναλώνετε κρέας πώς θα προσλάβετε τις πρωτεΐνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας; Καταναλώστε όσπρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και συνδυάστε τα με δημητριακά (ρύζι, κριθαράκι) για να προσλάβετε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Άλλες καλές πηγές φυτικών πρωτεϊνών: αμυλώδη λαχανικά, λαχανικά και οι ξηροί καρποί.

 • Προτιμήστε βιολογικά προϊόντα

Σίγουρα έχουν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα. Για την παραγωγή τους απαιτείται μικρότερο ποσό ενέργειας και παρατηρείται και  μικρότερη εκπομπή CO2. Φυσικά προστατεύουν την «υγεία» του εδάφους αφού παράγονται χωρίς να χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα.

 • Φτιάξε τον δικό σας λαχανόκηπο.  
 • Κομποστοποιήστε τα απορρίμματα τροφίμων για να λιπάνετε τον κήπο σας. Με τον τρόπο αυτό μειώνετε και τα απορρίμματα που πετάτε στον κάδο, αλλά και λιπαίνετε φυσικά τον λαχανόκηπό σας.
 • Μην αγοράζετε τρόφιμα που είναι «υπερ- συσκευασμένα». Δεν έχει νόημα να πίνετε τον καφέ σας με χάρτινο καλαμάκι, αλλά από την άλλη να αγοράζετε τρόφιμα που έχουν πλαστική συσκευασία.
 • Φέρτε την δική σας πάνινη τσάντα στο super market
 1. Εξοικονομήστε ενέργεια στην κουζίνα
 • Μην ανοίγετε το ψυγείο αν δεν είστε σίγουροι για αυτό που θέλετε.
 • Καλύψτε με καπάκι τις κατσαρόλες (για να γίνει πιο γρήγορα ο βρασμός)
 • Μαγειρέψτε μεγαλύτερες ποσότητες και καταψύξτε
 • Χρησιμοποιήστε γκάζι αντί για ηλεκτρικό ρεύμα
 • Εξοικονομήστε νερό κατά το πλύσιμο των πιάτων

Γενικά να θυμάστε σαν κανόνα ότι: Αυτό που κάνει καλό στο σώμα σας (υγιεινή διατροφή και άσκηση) κάνει καλό και στον πλανήτη

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα