Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

Ο Χρήστος Ζαμπούνης μίλησε στη Λέσχη Κοινωνίας Βόλου για την ακμή και την παρακμή του Savoir Vivre

Το ΔΣ της Λέσχης Κοινωνίας Βόλου και ο δημοσιογράφος Σωτήρης Πολύζος υποδέχτηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Μαρτίου τον Χρήστο Ζαμπούνη. Το θέμα της συζήτησης μεταξύ των δύο bon viveurs, αλλά και του κοινού ήταν η ακμή και την παρακμή του Savoir Vivre. Τι είναι αυτό που στις μέρες μας, μας κάνει να έχουμε ξεχάσει τους καλούς τρόπους; Είναι η κρίση, η οικονομική ανέχεια ή κάτι παραπάνω από αυτά;

Ο Χρήστος Ζαμπούνης ανέφερε ότι «όταν υπάρχει ακμή στην κοινωνία, υπάρχει ακμή και στο savoir vivre και το αντίθετο». Η χρυσή του εποχή ήταν η δεκαετία του 60, όπως αυτό αποτυπώνεται στις παλιές ελληνικές ταινίες, τότε που η Ελλάδα μετά από έναν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έναν εμφύλιο άρχιζε να ορθοποδεί. Η αστικοποίηση του πληθυσμού έφερε ένα πρώτο ενδιαφέρον για το πώς φερόμαστε. Στη συνέχεια τη δεκαετία του 90 το savoir vivre γίνεται πάλι επίκαιρο, αφού η οικονομική ευμάρεια της χώρας (η οποία ήταν επίπλαστη- με δανεικά χρήματα), δίνει την ώθηση να θέλει ο κόσμος να μαθαίνει για τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Βέβαια, το 90 ο κόσμος στρεφόταν περισσότερο στο να μάθει πώς να «τοποθετεί τα μαχαιροπήρουνα» στο τραπέζι και λιγότερο στο πώς να φέρεται με ευγένεια στους γύρω του, κάτι που έχει άμεση σχέση με την επίπλαστη όπως είπαμε οικονομική ευμάρεια. «Στις μέρες μας, η οικονομική κρίση, αυτός ο οικονομικός πόλεμος που βιώνουμε και που μας έχει καταρρακώσει, μας έχει κάνει να σκεφτόμαστε λιγότερο το «ευ φέρεσθαι». Από την πολιτική ηγεσία της χώρας, παρατηρούμε ότι έχει υιοθετηθεί ένα «χαλαρό» στυλ (ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον Πρόεδρο των ΗΠΑ χωρίς γραβάτα και η γλώσσα του σώματός του όταν κάθεται είναι χαλαρή), το οποίο επηρεάζει και τους πολίτες». Παρόλα αυτά, «αν ο πολιτισμός είναι ό,τι έχει μείνει όταν τα έχουμε χάσει όλα, το savoir vivre είναι ότι έχει απομείνει όταν τα έχουμε χάσει όλα». Το savoir vivre δεν είναι τίποτα παραπάνω από κανόνες ευγένειας, που όποιος θέλει τους υιοθετεί, έτσι ώστε όπως όλοι οι κανόνες, να δείχνουν στον καθένα τι θέση έχει και ποιο το πλαίσιο που μπορεί να κινηθεί. Το savoir vivre σημαίνει ότι σεβόμαστε κυρίως τους άλλους. Η ευγένεια θέλει μια ενότητα στη συμπεριφορά. Την ίδια αντιμετώπιση πρέπει να έχουμε και στους ανώτερους και στους κατώτερους ιεραρχικά από εμάς. Άρα λοιπόν το savoir vivre στις μέρες μας δεν έχει εξάπλωση, γιατί προϋποθέτει ότι πρώτα πρέπει να σκέφτεσαι τον άλλον. Στον Πλούταρχο μαθαίνουμε ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες μάθαιναν στα παιδιά τους να μην διακόπτουν τους μεγαλύτερους. Επομένως το savoir vivre δεν έχει να κάνει με την οικονομική ευμάρεια. Είναι διαχρονικό και υπάρχει από τότε που υπάρχει πολιτισμός.

Η ενασχόληση του Χρήστου Ζαμπούνη με το savoir vivre έγινε τυχαία όπως μας το δήλωσε ο ίδιος: « Μόλις είχα γυρίσει από τη Γαλλία και πηγαίνοντας στη εφορία να τακτοποιήσω κάποια ζητήματα, ο μπροστινός μου ανοίγει την πόρτα για να περάσει. Συνηθισμένος από τη Γαλλία πίστευα ότι θα την κρατήσει για να περάσω κι εγώ, κάτι που δεν έγινε και φυσικά ην πόρτα μου ήρθε στο πρόσωπο. Αυτή ήταν και η αφορμή να ασχοληθώ με το savoir vivre. Τώρα που πηγαίνω στο Zonar’s και κάνω το ίδιο για να περάσει ο επόμενος, καταλήγω να κρατώ την πόρτα για πολλούς στη σειρά και όλοι με νομίζουν για τον θυρωρό του καταστήματος», ανέφερε χαριτολογώντας.
Μαζί του ο Χρήστος Ζαμπούνης είχε και 3 βιβλία του, από τα 17 που έχει γράψει συνολικά. Το Savoir Vivre επαυξημένο με κανόνες ευγενείας προσαρμοσμένους στην τεχνολογία (e mail, social media) και κανόνες ευγενείας για την πολιτική. Επίσης το βιβλίο του «ΠΑΟΚ αφού» για την αγαπημένη του ομάδα, αλλά και το νέο βιβλίο του που παρουσιάζεται εντός των ημερών «Τάβλι. Τύχη; Τέχνη;» Μάλιστα για το τελευταίο μας εξομολογήθηκε ότι έγραψε ολόκληρο βιβλίο για να μάθει να παίζει τάβλι.

Τέλος, ανέφερε ότι έμεινε εντυπωσιασμένος από το νεοκλασσικό κτίριο της «Εξωραιστικής», ένα λαμπρό παράδειγμα αρχιτεκτονικής που «μπαίνοντας μέσα εξημερώνεσαι, γίνεσαι άλλος άνθρωπος και φέρεσαι καλύτερα».

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο; Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα...
Περισσότερα
Υγεια

Αγουρέλαιο: το φάρμακο που πρέπει να τρως

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

New hair trends AW2023!!! Choose yours!!!

Καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο με καλή ψυχολογία, διάθεση για ανανέωση, και διάθεση για αλλαγή πάντα προς το καλύτερο!!! Με το σημερινό άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία των νέων τάσεων σε μακιγιάζ, νύχια και μαλλιά, για τη...
Περισσότερα
Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης,...
Περισσότερα