Υλικά:
200 γρ γάλα χλιαρό, όχι καυτό
80 γρ αγελαδινό βούτυρο λιωμένο, χλιαρό όχι καυτό
180 γρ ζάχαρη
40 γρ φρέσκια μαγιά
3 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
600 με 700 γρ σκληρό – δυνατό αλεύρι (αλεύρι για τσουρέκια, ψωμί κτλ)
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
2 κάψουλες βανιλίνη
λίγη κοπανισμένη μαστίχα (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού)
1, 2 κουταλιές μέλι αραιωμένο με 2, 3 κουταλιές νερό, για την επικάλυψη
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε για λίγο με το γάντζο, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και ελαφρά κολλώδη ζύμη, που ξεκολλάει όμως από τα τοιχώματα του μίξερ.
Τέλος ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο στο ζυμάρι και ζυμώνουμε με το γάντζο για τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο.
Αφού ζυμωθεί καλά το μίγμα, βγάζουμε τον κάδο απ’το μίξερ, σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι, περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
Γενικά, τα τσουρέκια και γενικότερα οι ζύμες με μαγιά, αγαπάνε το ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό, όταν φτιάχνουμε τσουρέκια, καλό είναι, να επικρατεί μία σταθερή, ζεστή θερμοκρασία, προσοχή όμως, μη φέρουμε το ζυμάρι απ’ ευθείας σε επαφή με πηγές έντονης θερμότητας κτλ, πχ πάνω σε σόμπες κτλ, γιατί έτσι η μαγιά “καίγεται” και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ.
Όταν το ζυμάρι μας, λοιπόν, διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε ελαφρά, με το χέρι, για να πάει παντού η σοκολάτα. Πλάθουμε μπαλάκια – τσουρεκάκια, σαν κουβέρ ψωμιού, τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε το ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, στους 30 με 50 βαθμούς (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας), και αφήνουμε για περίπου μία ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν, δυναμώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις ξεφουρνίσουμε τα τσουρεκάκια, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με το αραιωμένο μέλι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν καλά, τα διατηρούμε τυλιγμένα σε μεμβράνη.
Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!
Γεωργία Χατζοπούλου
Cooking Blogger