Μαγειρικη

Πασχαλινά ατομικά τσουρεκάκια με σταγόνες σοκολάτας

Πάσχα και τσουρέκια πάνε μαζί. Όπως και με τα κουλουράκια και τα κόκκινα αυγά. Γενικά, όμως, τα τσουρέκια είναι κάτι που οι νοικοκυρές, ειδικά οι νέες τα φοβούνται. Εύκολα μπορεί να αποτύχουν. Πόσες φορές δεν έχουμε καμαρώσει τα γυαλιστερά, περίτεχνα τσουρέκια των ζαχαροπλαστείων; Ήρθε η ώρα να τα ετοιμάσουμε και μόνες μας, ικανοποιώντας τους εαυτούς μας αλλά και ολόκληρη την οικογένεια, χωρίς να μας βρει η Ανάσταση στην κουζίνα. Σας προτείνω μία εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για ατομικά τσουρεκάκια με σταγόνες σοκολάτας, που θα λατρέψουν και οι πιο δύσπιστοι!

Υλικά:
200 γρ γάλα χλιαρό, όχι καυτό
80 γρ αγελαδινό βούτυρο λιωμένο, χλιαρό όχι καυτό
180 γρ ζάχαρη
40 γρ φρέσκια μαγιά
3 αυγά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
600 με 700 γρ σκληρό – δυνατό αλεύρι (αλεύρι για τσουρέκια, ψωμί κτλ)
1 κούπα σταγόνες σοκολάτας
ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
2 κάψουλες βανιλίνη
λίγη κοπανισμένη μαστίχα (στη μύτη του κουταλιού του γλυκού)
1, 2 κουταλιές μέλι αραιωμένο με 2, 3 κουταλιές νερό, για την επικάλυψη

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το χλιαρό γάλα και τη μαγιά και ανακατεύουμε για λίγο με το γάντζο, μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Έπειτα, προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και τη μαστίχα και ανακατεύουμε για να ομογενοποιηθεί το μίγμα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το αλεύρι σταδιακά, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά και ελαφρά κολλώδη ζύμη, που ξεκολλάει όμως από τα τοιχώματα του μίξερ.
Τέλος ενσωματώνουμε το λιωμένο βούτυρο στο ζυμάρι και ζυμώνουμε με το γάντζο για τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο.
Αφού ζυμωθεί καλά το μίγμα, βγάζουμε τον κάδο απ’το μίξερ, σκεπάζουμε με μία πετσέτα ή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι, περίπου, να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη.
Γενικά, τα τσουρέκια και γενικότερα οι ζύμες με μαγιά, αγαπάνε το ζεστό περιβάλλον. Γι’ αυτό, όταν φτιάχνουμε τσουρέκια, καλό είναι, να επικρατεί μία σταθερή, ζεστή θερμοκρασία, προσοχή όμως, μη φέρουμε το ζυμάρι απ’ ευθείας σε επαφή με πηγές έντονης θερμότητας κτλ, πχ πάνω σε σόμπες κτλ, γιατί έτσι η μαγιά «καίγεται» και τα τσουρέκια δεν θα φουσκώσουν ποτέ.
Όταν το ζυμάρι μας, λοιπόν, διπλασιαστεί σε όγκο, προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ζυμώνουμε ελαφρά, με το χέρι, για να πάει παντού η σοκολάτα. Πλάθουμε μπαλάκια – τσουρεκάκια, σαν κουβέρ ψωμιού, τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα και τοποθετούμε το ταψί, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, στους 30 με 50 βαθμούς (ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος μας), και αφήνουμε για περίπου μία ώρα να ξαναφουσκώσουν.
Αφού φουσκώσουν, δυναμώνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 15 με 20 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Μόλις ξεφουρνίσουμε τα τσουρεκάκια, όπως είναι καυτά, τα αλείφουμε με το αραιωμένο μέλι και αφήνουμε να κρυώσουν.
Αφού κρυώσουν καλά, τα διατηρούμε τυλιγμένα σε μεμβράνη.

Καλή επιτυχία & Καλή Ανάσταση!

Γεωργία Χατζοπούλου
Cooking Blogger

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

5+1 τρόποι για να προωθήσεις μια θετική εικόνα σώματος στα παιδιά

Η εικόνα σώματος έχει να κάνει με το πώς αισθανόμαστε για το σώμα μας. Ανεξαρτήτως του βάρους τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν μια θετική ή αρνητική εικόνα σώματος και αυτές οι ανησυχίες για την...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Eyeliner… tips για σαγηνευτικό βλέμμα!

Το μακιγιάζ με eyeliner προέρχεται από πολύ παλιά. Πιο συγκεκριμένα στην Αρχαία Αίγυπτο το μακιγιάζ γινόταν με έντονες γραμμές στα μάτια, με ένωση της πάνω και της κάτω γραμμής και προέκταση (βλ. προηγούμενο σχετικό...
Περισσότερα
Uncategorized  Πολιτισμος

19 Αυγούστου- Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

Στις 19 Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας για ένα μόνο λόγο! Για να παρακινήσει τους φωτογράφους να πάρουν τη μηχανή τους και να βγουν έξω για φωτογραφίες και πειραματισμό και τελικά να μοιραστούν...
Περισσότερα
Υγεια

Τροφές που κάνουν το σώμα μας να μυρίζει

Είναι πολύ συχνό το φαινόμενο να παρατηρούμε ότι το σώμα και το στόμα μας μυρίζει άσχημα. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Η κακοσμία του σώματος οφείλεται συνήθως σε βακτήρια τα οποία αναπτύσσονται...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

15 εικαστικοί εκθέτουν τα έργα τους

Έκθεση με τίτλο «Συγγενείς διαφορετικότητες ΙΙΙ» με τη συμμετοχή 15 καλλιτεχνών και ισάριθμα έργα για τη θερινή περίοδο διοργανώνει ο Χώρος Τέχνης «δ.» σαν αντίδωρο της υποστήριξής τους στους λάτρεις των εικαστικών.   Η...
Περισσότερα