Η πατάτα (ή γεώμηλο ελληνιστί) αποτελεί αγαπημένο τρόφιμο για μικρούς και μεγάλους. Έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές Ελλήνων. Και να σκεφτεί κανείς ότι όταν τις εισήγαγε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην Ελλάδα κανείς δεν ήθελε να καταναλώσει ένα τρόφιμο που έβγαινε από τη γη. Για το λόγο αυτό, ο κυβερνήτης τις κλείδωσε σε ένα κτίριο και έβαλε έξω του φρουρά. Ο πονηρός Έλληνας σκέφτηκε ότι για να τις φυλάνε θα είναι όντως πολύτιμες και κάπως έτσι ξεκίνησε κα κατανάλωσή τους στην Ελλάδα.
Αποτελεί πλούσια πηγή υδατανθράκων (λόγω του αμύλου που περιέχουν), αλλά και βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνης C και ανόργανων μετάλλων όπως καλίου και φωσφόρου.
Μπορούν να μαγειρευτούν με διάφορους τρόπους (ψητές, βραστές, πουρέ, γεμιστές), αλλά ο πιο διαδεδομένος και αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος είναι οι τηγανητές πατάτες. Οι τηγανητές πατάτες αποδίδουν 250 θερμίδες/ 100 γρ. Ας δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε τις τηγανητές πατάτες πιο υγιεινές.
Για πιο light τηγανητές πατάτες:
- Αφού τις τηγανίσετε τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί η περίσσεια του λαδιού.
- Στραγγίζετε τις πατάτες πολύ καλά πριν τις τηγανίσετε για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι.
- Τις κόβετε σε πιο παχιά κομμάτια, επίσης για να απορροφηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο λάδι.
- Αντί να τηγανίσετε, μπορείτε να τις κόψετε σε λεπτές λωρίδες, να ψεκάσετε ή να αλείψετε με ελαιόλαδο, να τις τοποθετήσετε σε λαδόκολλα στο φούρνο και στο τέλος να πάρετε ένα τρόφιμο που μοιάζει με τις τηγανητές πατάτες.
- Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη συσκευή γνωστής εταιρίας που «τηγανίζει» πατάτες με 1 κουταλιά λάδι.
Για πιο υγιεινές τηγανητές πατάτες:
- Χρησιμοποιείστε αποκλειστικά ελαιόλαδο στο τηγάνισμα, ακόμα και αν σας φαίνονται λίγο πιο «βαριές» στη γεύση. Το ελαιόλαδο έχει τέτοια χημική δομή που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος και δεν δημιουργεί βλαβερά trans λιπαρά οξέα και καρκινογόνα παραπροϊόντα.
- Προθερμάνετε το λάδι χωρίς να καεί.
- Μην αφήνετε τις πατάτες να καίγονται.
- Αλλάξτε το λάδι στο κάθε τηγάνισμα και μην το φυλάτε για επόμενη φορά.
Για ασφαλείς τηγανητές πατάτες:
- Αποθηκεύστε τις πατάτες σε μέρος δροσερό και σκιερό που να αερίζεται καλά.
- Μην τις καταναλώσετε όταν είναι πολύ μαλακές, όταν έχουν βγάλει ρίζες και κυρίως όταν πρασινίσουν. Περιέχουν μια εξαιρετικά τοξική ουσία την σολανίνη.
Τι είναι το ακρυλαμίδιο;
Πρόκειται για μία χημική ουσία, εξαιρετικά καρκινογόνο, η οποία παράγεται στα τρόφιμα κατά το τηγάνισμα ή το ψήσιμο. Υπάρχει σε μεγάλη συγκέντρωση στις τηγανητές πατάτες και τα πατατάκια.
Πώς θα μειώσετε το ακρυλαμίδιο;
- Μην αποθηκεύετε τις πατάτες στο ψυγείο.
- Αφού τις καθαρίσετε, τοποθετήστε τες για 30 λεπτά σε κρύο νερό πριν τις τηγανίσετε.
- Αποφύγετε να καταναλώσετε τα καμένα μέρη της τηγανητής πατάτας.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc