Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το περιβάλλον λόγω των εκπομπών του C02 σε σχέση με τα ψάρια ή τις φυτικές τροφές. Συνήθως (αν όχι πάντα) η τροφή που είναι ευεργετική για το περιβάλλον είναι ταυτόχρονα ευεργετική για την ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν απλές πρακτικές και συνήθεις που επηρεάζουν θετικά την επίδραση της κατανάλωσης της τροφής στο περιβάλλον.
- Αγόρασε τρόφιμα τοπικά και της εποχής
Το να αγοράζεις από τοπικούς παραγωγούς μειώνει τις εκπομπές C02 λόγω των καυσίμων των μεταφορικών μέσων. Το «τοπικό» τρόφιμο είναι πιο φρέσκο, πιο νόστιμο, πιο ποιοτικό σε θρεπτικά συστατικά και πιο φθηνό, ενώ παράλληλα στηρίζεις τους παραγωγούς του τόπου σου και τα χρήματα μένουν στην κοινότητά σου.
- Κατανάλωσε περισσότερα φυτικά τρόφιμα
Αντικατέστησε τις ζωικές πρωτεΐνες με αντίστοιχες φυτικές (όσπρια) κάνοντας τους κατάλληλους συνδυασμούς για να έχεις υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες (λ.χ. ρεβίθια με ρύζι, φακές με ρύζι, φασόλια με κριθαράκι). Η καλλιέργεια των φυτών σε σχέση με την εκτροφή ζώων αφήνει μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και δαπανάται λιγότερο νερό.
- Μείωσε τις συσκευασίες
Αγόρασε χύμα προϊόντα ή αγόρασε οικογενειακές συσκευασίες έτσι ώστε να ξοδεύεις λιγότερα υλικά συσκευασίας και να πετάς λιγότερα σκουπίδια.
- Φέρε την δική σου σακούλα
Χρησιμοποίησε πάνινη σακούλα ή χάρτινη ή πλαστική σακούλα από προηγούμενη φορά.
- Εξοικονόμησε ενέργεια στην κουζίνα
Κάνε χρήση συσκευών ενεργειακής κλάσης Α (οι περισσότερες συσκευές είναι τέτοιες πλέον). Παράλληλα, σκέψου τι θέλεις πριν ανοίξεις το ψυγείο και μην κάθεσαι με τις ώρες με ανοιχτή την πόρτα του χαζεύοντας τα τρόφιμα. Κλείσε την κατσαρόλα με το καπάκι (για να ζεσταθεί το νερό πιο γρήγορα), ενώ το καλοκαίρι χρησιμοποίησε τον εξαερισμό της κουζίνας για να απαλλαγείς από την ζέστη του μαγειρέματος και να κάνεις οικονομία στον κλιματισμό. Τέλος, μαγείρεψε σε μεγάλες ποσότητες και ψύξε/κατάψυξε σε μικρές μερίδες έτσι ώστε κάθε φορά να αποψύχεις και να καταταναλώνεις δαπανώντας λιγότερη ενέργεια και ορυκτούς πόρους.
- Εξοικονόμησε νερό
Πλύνε τα πιάτα όχι με πάντα ανοιχτή βρύση. Βάζε πλυντήριο πιάτων όταν είναι γεμάτο. Μην ξεπλένεις τα πιάτα πριν το πλυντήριο, αλλά σκούπισέ τα με χαρτί. Επιδιόρθωσε τυχόν διαρροές και χρησιμοποίησε αεριστήρες νερού (σαν ντους) για να χρησιμοποιείς λιγότερο νερό και να είναι πιο αποτελεσματικό. Τέλος, μην αποψύχεις με τρεχούμενο νερό αλλά στην ψύξη του ψυγείου.
- Διαχειρίσου ορθά τα σκουπίδια
Κάνε κομπόστ τις φλούδες των φρούτων και των λαχανικών για να έχεις το δικό σου λίπασμα για τα φυτά σου. Ανακύκλωσε χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και γυαλί. Τέλος, μην χρησιμοποιείς σκεύη μιας χρήσης τα οποία μετά θα καταλλήξουν στα σκουπίδια.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc