Ο Σεπτέμβρης αποτελούσε από παλιά την αρχή κάθε έτους. Ακόμα και σήμερα σηματοδοτεί νέα ξεκινήματα (έναρξη σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς, έναρξη δικαστικού έτους κλπ) και έπεται των διακοπών. Ακολουθούν κάποιες βασικές, διατροφικές αρχές για την σωστή διατροφική σου οργάνωση.
-Επίστρεψε στις παλιές σου συνήθειες και στην παλιά σου ρουτίνα, μην πέσεις στην παγίδα των εύκολων μαγικών λύσεων για να χάσεις βάρος. Συνήθως είναι ζημιογόνες για την υγεία.
-Βάλε μικρούς διατροφικούς στόχους κάθε εβδομάδα για να είσαι συνεπής στην τήρησή τους. Μην ξεκινήσεις με μεγαλεπήβολα σχέδια, γιατί μπορεί να μην τα καταφέρεις, να απογοητευτείς και να τα παρατήσεις.
-Ξεκίνησε συστηματική άσκηση. Αερόβια κυρίως. Κοντά στις συνήθειες σου για να την κρατήσεις και να μην τα παρατήσεις.
-Μείωσε την ποσότητα και αύξησε την συχνότητα των γευμάτων. Χρησιμοποίησε για τον λόγο αυτό μικρότερο πιάτο για να «χορταίνει» το μάτι. «Ουκ εν τω πολλώ το ευ».
-Σήκω από το τραπέζι λίγο πριν χορτάσεις (όπως κάνουν οι Ιάπωνες) και γενικά τρώγε με αργό ρυθμό για να χορτάσεις με μικρότερη ποσότητα. Να καταλαβαίνεις τι τρως και να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά. Αυτό θα έχεις ακούσει λέγεται ενσυνείδητη διατροφή.
-Προσπάθησε να μην τσιμπολογάς και μάλιστα ανθυγιεινές τροφές, για τον λόγο αυτό έχε πάντα διαθέσιμα στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου υγιεινά τρόφιμα (φρέσκα φρούτα και λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς…).
-Χρησιμοποίησε αποκλειστικά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, αλλά πρόσθεσέ το στο φαγητό με φειδώ. 2-3 κουταλιές της σούπας αρκούν για να πάρεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
-Κατάργησε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Κινήσου σε ποιο φυσικές επιλογές, αναλόγως την εποχή, διάλεξε να αγοράζεις από τοπικούς παραγωγούς έτσι ώστε να έχεις αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη διατροφή.
-Μείωσε στο ελάχιστο το αλάτι, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ.
-Πίνε πολύ νερό. Χειμώνα καλοκαίρι. Έχε πάντα το μπουκαλάκι σου μαζί για τον λόγο αυτό. Τσέκαρε την ενυδάτωσή σου με το χρώμα των ούρων σου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα τόσο πιο καλά ενυδατωμένος είσαι.
-Σκέψου γενικά ότι:
Τρώω υγιεινά έχει να κάνει με την ποιότητα της τροφής.
Τρώω υγιεινά, αλλά θέλω να ρυθμίσω και το βάρος μου έχει να κάνει τόσο με την ποιότητα, αλλά περισσότερο με την ποσότητα της τροφής.
-Πήγαινε στο μάρκετ με λίστα και ψώνιζε μόνο όταν είσαι χορτάτος. Έτσι θα αποφύγεις διατροφικές κακοτοπιές, δηλαδή δεν θα ψωνίσεις περιττά τρόφιμα τα οποία στη συνέχεια θα κληθείς να καταναλώσεις.
-Προετοίμασε από νωρίς το επόμενο γεύμα σου. Μην περιμένεις να πεινάσεις για να μαγειρέψεις, γιατί θα μπεις στον πειρασμό να παραγγείλεις ή θα τσιμπολογήσεις όση ώρα χρειάζεται για να ετοιμαστεί το φαγητό σου.
-Προτίμησε έτοιμες κομμένες σαλάτες, αν βαριέσαι. Τα λαχανικά πρέπει να τα καταναλώνεις κάθε μέρα.
-Τοποθέτησε τα υγιεινά τρόφιμα στο ύψος του ματιού για να τα επιλέγεις πρώτα.
-Τακτοποίησε σωστά τα ντουλάπια βάζοντας μπροστά τρόφιμα που λήγουν πιο σύντομα, έτσι ώστε να περιορίσεις την διατροφική σπατάλη.
-Κράτησε μια ρουτίνα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου
-Κράτησε ημερολόγιο που θα καταγράφεις τι τρώς, πόσο τρως, τι πίνεις, πόσο ασκείσαι, τι αισθάνεσαι πριν και μετά την κατανάλωση κάθε γεύματος
-Κατάγραψε τους διατροφικούς στόχους σου για την επόμενη εβδομάδα ή μήνα. Προσοχή: θέσε στόχους ρεαλιστικούς και εφικτούς. Ένα βήμα τη φορά
-Φτιάξε πίνακα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που θα έχεις αν αλλάξεις τη διατροφή σου.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc