Υγεια

Διαβήτης: Η βιταμίνη που βάζει φρένο στην εξέλιξη του προδιαβήτη

Οι ενήλικες με προδιαβήτη, ένα στάδιο δηλαδή πριν την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2, εκτός από τις απαραίτητες αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή τους, θα πρέπει να έχουν επάρκεια αυτής της βιταμίνης, έτσι ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο

Σύμφωνα με νεότερη μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο Tufts, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση κατά 15% της πιθανότητας εμφάνισης της πάθησης μεταξύ των ενηλίκων με προδιαβήτη.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine, εξέτασε και ανέλυσε τρεις κλινικές δοκιμές κατά τη διάρκεια της τριετούς διερεύνησης των επιστημόνων. Όπως διαπιστώθηκε, ο διαβήτης τύπου 2 εκδηλώθηκε στο 22,7% των ενηλίκων που έλαβαν βιταμίνη D, σε σύγκριση με το 25% εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στη συνέχεια και βασιζόμενοι σε αυτά τα αποτελέσματα, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε πώς τα συμπληρώματα βιταμίνης D θα επηρέαζαν τους ενήλικες με προδιαβήτη σε όλο τον κόσμο. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα φθηνά συμπληρώματα βιταμίνης D θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ανάπτυξη διαβήτη.

Τα άτομα με προδιαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, χωρίς όμως να θεωρούνται αρκετά υψηλά για να διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση στο μέλλον.

«Το πόρισμα αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι σημαντικοί άγνωστοι παράγοντες. Για παράδειγμα, δεν γνωρίζουμε τη βέλτιστη δόση ή το βέλτιστο σκεύασμα βιταμίνης D και αν θα πρέπει να στοχεύσουμε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο βιταμίνης D στο αίμα που θα μεγιστοποιούσε το όφελος σε αυτόν τον πληθυσμό, με μικρό ή καθόλου κίνδυνο οποιωνδήποτε παρενεργειών» επισημαίνει ο δρ. Αναστάσιος Πίττας, επικεφαλής της Ενδοκρινολογίας, του Διαβήτη και του Μεταβολισμού στο Ιατρικό Κέντρο Tufts.

Όπως διευκρινίζει ο ειδικός, «σε δοκιμές που σχεδιάστηκαν ειδικά για να ελέγξουν την υπόθεση ότι η βιταμίνη D μειώνει τον ρυθμό εξέλιξης σε διαβήτη σε άτομα με προδιαβήτη, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη ήταν σταθερά χαμηλότερος στην ομάδα που έλαβε βιταμίνη D από ό,τι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου». 

Πηγή: ygeiamou.gr

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα