Με ένα ταξίδι στις γλυκές γεύσεις όλου του κόσμου θα σας πούμε τα «Χρόνια Πολλά», εστιάζοντας σε ένα ευεργετικό θρεπτικό συστατικό σε κάθε γλυκό. Σε γενικές γραμμές δεν έχει και τόση σημασία αν ξεφύγεις στο τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αρκεί να ξαναβρείς τους διατροφικούς σου ρυθμούς με το πέρας των γιορτών. Γι αυτό, απόλαυσε ένα ωραίο γεύμα, παρέα με τους δικούς σου ανθρώπους, περνώντας ευχάριστα, εστιάζοντας στα θετικά της χρονιάς που πέρασε, χωρίς μιζέρια, χωρίς άγχος, χωρίς γκρίνια…. Eat drink and be merry!
Ιταλία- Πενετόνε
Το πανετόνε είναι το κλασικό χριστουγεννιάτικο «τσουρέκι» της Ιταλίας που χρησιμεύει και ως βασιλόπιτα. Είναι ένα Μιλανέζικο γλυκό που γευστικά κυμαίνεται ανάμεσα σε ψωμί και τσουρέκι.
Μια πρώτη εκδοχή της καταγωγής του θέλει την αδερφή Ουγκέτα, μοναχή και μαγείρισσα ενός μοναστηριού, να δίνει τροφή στους φτωχούς και άστεγους.
Όμως μια φορά για καλή τύχη τελικά, είχε λίγα υλικά και ήθελε να φτιάξει γλυκό να μοιράσει στους φτωχούς. Αντί να φτιάξει ψωμί, έβαλε αυγά, ζάχαρη σταφίδες και ψιλοκομμένα ξερά φρούτα και έκανε ένα γλυκό.
Διατροφικό ατού: σταφίδα
Η κορινθιακή σταφίδα έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, ρεσβερατρόλη). Για το λόγο αυτό, η κατανάλωσή της έχει σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακά νοσήματα, από καρκίνο του στομάχου και του π. εντέρου. Η κατανάλωση σταφίδας βοηθά παράλληλα στη μείωση της διαστολικής πίεσης, αλλά και στη μείωση της κακής- LDL χοληστερόλης. Περιέχει επίσης ουσίες με αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Γαλλία- Buche de Noel
Παραδοσιακό γλυκό της Γαλλίας, ο κορμός των Χριστουγέννων έχει τις ρίζες του στους Κέλτες που την ημέρα του ηλιοστασίου έκαιγαν έναν κορμό από οξιά, δρυ ή φτελιά. Αποτελείται από παντεσπάνι και κρέμα κάστανο ή σοκολάτας
Διατροφικά ατού: Κάστανο και σοκολάτα
Το κάστανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, στην παραγωγή του κολλαγόνου και στην υγεία του ανοσοποιητικού. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες δρουν ως συνένζυμα, υποβοηθώντας τις αντιδράσεις του οργανισμού και ευθύνονται και για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Τέλος είναι πολύ καλή πηγή Καλίου, που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Η σοκολάτα από την άλλη, έχει ψυχοιδιεγερτικές ιδιότητες (λόγων της φαινυλαιθυλαμίνης), η καταλάλωσή της βοηθά στην δημιουργία καλής διάθεσης λόγω της απελευθέρωσης ενδορφινών, είναι πλούσια σε μαγνήσιο (βοηθά στη μυική σύσπαση, στη μνήμη). Τέλος, τα αντιοξειδωτικά του κακάο περιέχονται και στην μαύρη σοκολάτα, και είναι αυτά που βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
Γερμανία- Stollen
Είναι ένα είδος γλυκού ψωμιού με ζύμη περίπου αυτή του μπριός με ξερά φρούτα, ξηρούς καρπούς και αμυγδαλόπαστα, αλλά και μππαχαρικά. Οι ρίζες παρασκευής αυτού του γλυκού φτάνουν στον 14ο αιώνα.
Διατροφικό ατού: Αμύγδαλο
Μια μερίδα (περίπου 20 αμύγδαλα) είναι άριστη πηγή βιταμίνης Ε και μαγνησίου, καλή πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών και προσφέρουν κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και πολυακόρεστα λιπαρά. Στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αμύγδαλα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και στη μείωση του σωματικού βάρους
Μ Βρετανία- Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα
Βασίζεται σε μια μεσαιωνική συνταγή που επέζησε έως τις ημέρες μας. Περιέχει μπαχαρικά, ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα και κονιάκ.
Διατροφικό ατού: Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά αποτελούν «βόμβες» αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ουσιών που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Η κανέλα έχει και ρόλο αντιδιαβητικό, αφού ρυθμίζει τα μεταγευματικά επίπεδα του σακχάρου.
Σουηδία- Pepparkakor
Πρόκειται για τραγανά μπισκότα με μυρωδικά και τζίντζερ
Διατροφικό ατού: Δεν είναι άλλο από το τζίντζερ. Η τζιντζερόλη, το αιθέριο έλαιο του τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ενώ παράλληλα η κατανάλωση της πιπερόριζας αυξάνει και τον βασικό μεταβολισμό.
Ολλανδία- Banketstaaf
Αμυγδαλόπαστα τυλιγμένη σε ζύμη σφολιάτας που αλείφεται με μαρμελάδα βερίκοκο
Διατροφικό ατού: και σε αυτή την περίπτωση είναι το αμύγδαλο
Ισπανία- Τουρόν
Το τουρόν αποτελεί αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν επιτρέπεται να λείπει από κανένα νοικοκυριό στην Ισπανία. Είναι μια μάζα που φτιάχνεται από μέλι, ζάχαρη, ασπράδι αυγού, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, στην οποία δίνεται ορθογώνιο σχήμα. Ο όρος τουρόν αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική της πόλης Χιχόνα, που βρίσκεται στο Αλικάντε. Το τουρόν του Αλικάντε είναι σκληρό και μοιάζει πολύ σε εμφάνιση και γεύση με το ελληνικό μαντολάτο. Το τουρόν της Χιχόνα, αντίθετα, είναι μαλακό.
Διατροφικό ατού: Μέλι
Τι να πρωτογράψει κανείς για το μέλι. Με πάνω από 180 χημικές ουσίες. Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας για αθλητές και πολύ δραστήρια άτομα (υδατάνθρακες), καλή πηγή σακχάρων και για τους διαβητικούς, εξαιρετική πηγή σιδήρου, συστήνεται σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας (χολίνη, πρεβιοτικά), περιέχει ουσίες που ρυθμίζουν την οξύτητα του στομάχου Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Περιέχει χαλκό, ο οποίος είναι σημαντικός για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και του κολλαγόνου. Ο χαλκός αποτελεί συστατικό ενός ενζύμου που συμμετέχει στην εξουδετέρωση ελευθέρων ριζών. Δίαιτες πτωχές σε χαλκό συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων μέσω της μείωσης της δραστικότητας αυτού του ενζύμου.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc