Υγεια

Τι φταίει και επανακτούμε το βάρος που χάσαμε; Η μελέτη MedWeight έρχεται να μας διαφωτίσει!!!

Η διατήρηση της απώλειας βάρους παραμένει ακόμα και σήμερα πρόκληση στη διαχείριση βάρους. Βέβαια, υπάρχουν άτομα που έχουν καταφέρει να συντηρήσουν την απώλεια που πέτυχαν. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι μόνο το 20% των ατόμων  που είχαν χάσει βάρος σκόπιμα κάποια στιγμή στη ζωή τους, καταφέρνουν να διατηρήσουν το 10% αυτού για τουλάχιστον ένα έτος.

Δεδομένα για τον μεσογειακό πληθυσμό, όπως είναι και ο ελληνικός, δεν ήταν μέχρι τώρα διαθέσιμα. Η μελέτη MedWeight, η οποία πραγματοποιείται από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο υπό την επιστημονική επίβλεψη της αναπληρώτριας καθηγήτριας κ. Μαίρης Γιαννακούλια, αξιολογεί στον ελληνικό πληθυσμό, τις συμπεριφορές και τον τρόπο ζωής αυτών που έχουν διατηρήσει την απώλεια βάρους και τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες ατόμων που έχουν επανακτήσει το βάρος που έχασαν. Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζονται οι συμπεριφορές που συμβάλλουν στη διατήρηση της απώλειας βάρους.

Ξεκινώντας με την απώλεια βάρους, τα κίνητρα (εμφάνιση, αυτοπεποίθηση, υγεία) που ώθησαν τους εθελοντές στη διαδικασία αυτή δεν διέφεραν μεταξύ των διατηρούντων και των επανακτησάντων ενώ μεγαλύτερο ποσοστό των διατηρούντων δήλωσε ότι έχασε βάρος χωρίς βοήθεια. Αντίθετα, υψηλότερο ποσοστό των επανακτησάντων συμβουλεύτηκε διαιτολόγο

Μεταξύ των συμπεριφορών που αξιολογήθηκαν, η συχνότητα ζύγισης διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων με τους διατηρούντες να δηλώνουν ότι ζυγίζονται πιο τακτικά, συνήθως 1 φορά/εβδομάδα. Επιπλέον, βρέθηκε ότι οι διατηρούντες κοιμούνται περισσότερο και έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με τους επανακτήσαντες. Ακόμα, βρέθηκε ότι οι διατηρούντες είχαν υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Ειδικότερα, οι διατηρούντες περπατάνε περίπου 1 ώρα περισσότερο την εβδομάδα σε σχέση με τους επανακτήσαντες .

Mεγαλύτερο ποσοστό των διατηρούντων καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι ή πριν την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων. Τέλος, οι άνδρες διατηρούντες εμφανίζουν ένα διαιτητικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ολικής άλεσης δημητριακών, αυγών, ελαιολάδου, γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά, και από χαμηλή πρόσληψη επεξεργασμένων δημητριακών, γλυκών και προϊόντων επάλειψης.

Ένα εξίσου σημαντικό εύρημα είναι ότι οι επανακτήσαντες δήλωσαν ότι δέχονται μεγαλύτερη υποστήριξη από το περιβάλλον τους (οικογένεια, φίλοι) σε σχέση με τους διατηρούντες, αναφορικά με τη δίαιτα και τη φυσική δραστηριότητα. Όμως, φάνηκε ότι η υποστήριξη που δέχονται οι επανακτήσαντες ήταν κυρίως λεκτική (παρότρυνση, οδηγία) σε σχέση με την ενεργό συμμετοχή που λάμβαναν  οι διατηρούντες από το περιβάλλον τους.

Συμπερασματικά,  η μελέτη MedWeight αναγνώρισε κάποιες συμπεριφορές που σχετίζονται με τη διατήρηση της απώλειας βάρους. Βρέθηκε ότι οι διατηρούντες:

  • έχασαν μόνοι τους βάρος
  • ζυγίζονται τακτικά
  • κοιμούνται περισσότερο και καλύτερα
  • έχουν υψηλότερο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας
  • καταναλώνουν πρωινό στο σπίτι ή πριν την έναρξη των καθημερινών δραστηριοτήτων
  • δέχονται υποστήριξη με ενεργό συμμετοχή από το περιβάλλον τους

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, Msc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα