Υγεια

Η διατροφή ως μέσο πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Διανύουμε τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η διατροφή βοηθάει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην έκβαση της νόσου και θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να κωδικοποιήσουμε τις οδηγίες.

  • Διατήρηση υγιούς- φυσιολογικού σωματικού βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Σε μελέτες έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι όσο περισσότερη είναι η απώλεια του σωματικού βάρους, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος.

  • Χαμηλή σε λιπαρά διατροφή

Μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα- ζωικά λιπαρά αλλά κυρίως χαμηλή σε βιομηχανοποιημένα- trans λιπαρά είναι επιβεβλημένη. Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, έχει φανεί ότι μια μακροχρόνια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

  • Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχουν και πληθώρα αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ο διπλασιασμός φρούτων και λαχανικών μειώνει αισθητά την πιθανότητα επανεμφάνισης όγκου.

  • Κατανάλωση φυσικών  αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, του αγουρέλαιου, των φρούτων με κόκκινη σάρκα, του ροδιού, του σταφυλιού αλλά και των ελληνικών βοτάνων θα παράσχουν στον οργανισμό την προστασία που χρειάζεται.

  • Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ για τις γυναίκες έως 1 ποτό την ημέρα.

Και μάλιστα αυτό να είναι καλύτερα κόκκινο κρασί που περιέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά. Φυσικά για έναν άνθρωπο που δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, δεν θα δοθεί η οδηγία να το ξεκινήσει. Σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακές με καρκίνο του μαστού συστήνεται η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ. 

  • Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά το κόκκινο κρέας για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή του. Περισσότερο όμως χρειάζεται προσοχή στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (αλλαντικά και κρεατοσκευάσματα)

  • Μέτρια έντασης φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Τι συμβαίνει με τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας;

Εδώ υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα και δεν μπορεί να εξαχθεί ένα  ασφαλές συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι ότι η  Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού να προσλαμβάνουν μόνο μέτριες ποσότητες σόγιας (2 μερίδες/ ημέρα), στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να αποφεύγουν χάπια σόγιας και συμπληρώματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών. Η σύσταση για μέτρια κατανάλωση σόγιας ΔΕΝ ισχύει για γυναίκες που κάνουν αντι-οιστρογονική θεραπεία, κατά την οποία συστήνεται μηδενική κατανάλωση.  

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα