Υγεια

Η διατροφή ως μέσο πρόληψης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού

Διανύουμε τον μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού προσβάλει περίπου 1 στις 10 γυναίκες. Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η διατροφή βοηθάει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην έκβαση της νόσου και θα προσπαθήσουμε σε αυτό το άρθρο να κωδικοποιήσουμε τις οδηγίες.

  • Διατήρηση υγιούς- φυσιολογικού σωματικού βάρους

Το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Σε μελέτες έχει παρατηρηθεί μάλιστα ότι όσο περισσότερη είναι η απώλεια του σωματικού βάρους, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος.

  • Χαμηλή σε λιπαρά διατροφή

Μια διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα- ζωικά λιπαρά αλλά κυρίως χαμηλή σε βιομηχανοποιημένα- trans λιπαρά είναι επιβεβλημένη. Σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, έχει φανεί ότι μια μακροχρόνια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης.

  • Κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα

Τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός από τις φυτικές ίνες περιέχουν και πληθώρα αντιοξειδωτικών φυτοχημικών συστατικών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ο διπλασιασμός φρούτων και λαχανικών μειώνει αισθητά την πιθανότητα επανεμφάνισης όγκου.

  • Κατανάλωση φυσικών  αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου, του αγουρέλαιου, των φρούτων με κόκκινη σάρκα, του ροδιού, του σταφυλιού αλλά και των ελληνικών βοτάνων θα παράσχουν στον οργανισμό την προστασία που χρειάζεται.

  • Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ για τις γυναίκες έως 1 ποτό την ημέρα.

Και μάλιστα αυτό να είναι καλύτερα κόκκινο κρασί που περιέχει επιπλέον αντιοξειδωτικά. Φυσικά για έναν άνθρωπο που δεν καταναλώνει καθόλου αλκοόλ, δεν θα δοθεί η οδηγία να το ξεκινήσει. Σε γυναίκες μετεμμηνοπαυσιακές με καρκίνο του μαστού συστήνεται η μηδενική κατανάλωση αλκοόλ. 

  • Μειωμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά το κόκκινο κρέας για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η συχνή κατανάλωσή του. Περισσότερο όμως χρειάζεται προσοχή στο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας (αλλαντικά και κρεατοσκευάσματα)

  • Μέτρια έντασης φυσική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα.
  • Τι συμβαίνει με τα φυτοοιστρογόνα της σόγιας;

Εδώ υπάρχει διχογνωμία στην επιστημονική κοινότητα και δεν μπορεί να εξαχθεί ένα  ασφαλές συμπέρασμα. Το σίγουρο είναι ότι η  Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου συστήνει σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού να προσλαμβάνουν μόνο μέτριες ποσότητες σόγιας (2 μερίδες/ ημέρα), στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να αποφεύγουν χάπια σόγιας και συμπληρώματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ισοφλαβονών. Η σύσταση για μέτρια κατανάλωση σόγιας ΔΕΝ ισχύει για γυναίκες που κάνουν αντι-οιστρογονική θεραπεία, κατά την οποία συστήνεται μηδενική κατανάλωση.  

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα