Οι τροφογενείς ασθένειες συχνά είναι επικίνδυνες για τα μικρά παιδιά. Ένα από τα συμπτώματά τους αποτελεί η διάρροια, η οποία μπορεί να προκαλέσει λεντονη αφυδάτωση. Άλλα συμπτώματα αποτελούν η ναυτία, ο εμετός, ο στομαχόπονος, ο πυρετός και ρίγη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν την υψηλότερη επίπτωση σε σχέση με άλλες ηλικιακές ομάδες για να νοσήσουν από:
Καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter sp): προκαλεί γαστρεντερίτιδα με αιματώδη διάρροια, κοιλιακό άλγος, ναυτία εμετό, πυρετό, αλλά και το σπάνιο σύνδρομο του νευρικού συστήματος Guillain- Barre.
Κρυπτοσπορίδιο (Cryptosporidium sp): προκαλεί έντονες υδαρείς διάρροιες, κοιλιακό άλγος και κοιλιακές κράμπες, απώλεια όρεξης, πυρετό, ναυτία, έμετο και αφυδάτωση
Κολοβακτηρίδιο (E. coli): Σε παιδιά κάτω των 5 ετών η Ε coli μπορεί να οδηγήσει σε αιμολυτικό ουραιμκό σύνδρομο το οποίο μπορεί να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.
Σαλμονέλλα (Salmonella): προκαλεί γαστρεντερίτιδα με μη αιματηρή διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος, μυαλγία, πονοκέφαλο, ναυτία και έμετο. Συνήθως τα συμπτώματα της σαλμονέλλωσης έχουν αιφνίδια έναρξη. Η αφυδάτωση αποτελεί επιπλοκή της νόσου, κυρίως στα μικρά παιδιά. Άλλες επιπλοκές είναι σπάνιες και περιλαμβάνουν τη σηψαιμία και το σχηματισμό αποστημάτων (εξω-γαστρεντερικές εστιακές μορφές, π.χ. σηπτική αρθρίτιδα, εγκεφαλικό απόστημα, μηνιγγίτιδα, πυελονεφρίτιδα), κυρίως σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Σιγκέλα (Shigella): προκαλεί διάρροια που συνοδεύεται από πυρετό, ναυτία και κάποιες φορές τοξιναιμία, εμέτους, συσπάσεις του κοιλιακού τοιχώματος και τεινεσμό του εντέρου. Σε τυπικές περιπτώσεις τα διαρροϊκά κόπρανα περιέχουν αίμα και βλέννα. Αρκετά περιστατικά παρουσιάζουν διάρροιες υδαρούς χαρακτήρα. Οι σπασμοί μπορεί να αποτελούν μια σοβαρή επιπλοκή σε μικρά παιδιά. Ορισμένα στελεχη μπορεί να προκαλέσουν αιμολυτικό- ουραιμικό σύνδρομο.
Γερσίνια (Yersinia): προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα (διάρροια, έμετος, πυρετός και κοιλιακό άλγος).
Βρεφικές τροφές
Ασφαλής αποθήκευση στερεάς βρεφικής τροφής.
• Τεμαχισμένα φρούτα και λαχανικά: 2-3 μέρες στη Ψύξη και 6-8 μήνες στην κατάψυξη
• Τεμαχισμένο κρέας και αυγά: 1 μέρα στην ψύξη και 1-2 μήνες στην κατάψυξη
• Συνδυασμοί κρέατος και λαχανικών: 1-2 μέρες στην ψύξη και 1-2 μήνες στην κατάψυξη
• Σπιτικές βρεφικές τροφές: 1-2 μέρες στην ψύξη και 3-4 μήνες στην κατάψυξη
Θέρμανση στερεών τροφών
Όταν η μαγειρεμένη τροφή θερμαίνεται θα πρέπει αυτό να γίνεται ομοιόμορφα και όχι το τρόφιμο να είναι ζεστό εξωτερικά και κρύο στο κέντρο του. Για το λόγο αυτό καλό είναι να ανακατεύετε συνεχόμενα όταν θερμαίνετε σε κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
Θερμαίνοντας το μητρικό γάλα ή το υποκατάστατο
Υπάρχουν δύο τρόποι να ζεστάνετε πλαστικά ή γυάλινα μπουκάλια
Σε ζεστό νερό: τοποθετήστε το μπουκάλι σε ζεστό τρεχούμενο νερό βρύσης μέχρι να επιτευχθεί η σωστή θερμοκρασία. Αυτό μπορεί να διαρκέσει 1-2 λεπτά.
Στο μάτι: ζεσταίνετε νερό σε μια κατσαρόλα, απομακρύνετε το σκεύος από το μάτι, και τοποθετήστε μέσα το μπουκάλι μέχρι να ζεσταθεί το περιεχόμενο.
Όταν θερμαίνετε το βρεφικό γάλα πάντα ανακαινίστε το υγρό έτσι ώστε να διαχυθεί η θερμότητα. Δοκιμάστε τη θερμοκρασία στο πάνω μέρος του χεριού και όχι στον καρπό αφού αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία του σώματος που είναι λιγότερο ευαίσθητο στη ζέστη. Το γάλα πρέπει να είναι χλιαρό.
Η θέρμανση του μητρικού γάλακτος ή του υποκαταστατου στα μικροκύματα δεν συστήνεται. Οι μελέτες δείχνουν ότι το γάλα θερμαίνεται ανομοιόμορφα και μπορεί να υπάρχουν «καυτά σημεία» που μπορούν να κάψουν το στόμα και τον λαιμό του βρέφους.
Επιπλέον
Πλένετε τα χέρια σας τακτικά με νερό και σαπούνι. Καθαρίζετε επίσης με νερό και σαπούνι τις επιφάνειες της κουζίνας.
Διαχωρίστε το ωμό κρέας και τα πουλερικά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να συμβεί αυτό που καλούμε διασταυρούμενη επιμόλυνση. Δηλαδή μικρόβια του ωμού κρέατος να περάσουν στα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και στη συνέχεια να καταναλωθούν από τα παιδιά, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για τροφογενείς ασθένειες.
Μαγειρέψτε το φαγητό στις σωστές θερμοκρασίες. Φροντίστε το φαγητό να είναι καλομαγειρεμένο και στο κέντρο του.
Ψύξτε άμεσα το ωμό κρέας και τα πουλερικά. Και εντός 2 ωρών το μαγειρεμένο φαγητό ή τα περισσεύματα του φαγητού.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc