Uncategorized  Πολιτισμος

19 Αυγούστου- Παγκόσμια Ημέρα Φωτογραφίας

Στις 19 Αυγούστου γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα φωτογραφίας για ένα μόνο λόγο! Για να παρακινήσει τους φωτογράφους να πάρουν τη μηχανή τους και να βγουν έξω για φωτογραφίες και πειραματισμό και τελικά να μοιραστούν το υλικό τους με τον κόσμο. Ο Αύγουστος είναι η καλύτερη επιλογή να γιορτάσει κανείς τη φωτογραφία! Καλοκαίρι, το καλύτερο ηλιοβασίλεμα όπως λένε, όμορφα χρώματα και μεγάλη ημέρα ,ώστε να έχεις όλο το χρόνο.

Η αφορμή για τον εορτασμό της φωτογραφίας τη συγκεκριμένη μέρα ήταν  η Daguerreotype.  Μια φωτογραφική διαδικασία που αναπτύχθηκε από τους δυο Γάλλους Louis Daguerre και  Joseph Nicephore Niepce το 1837.

Τότε δημιουργήθηκε η πρώτη ασπρόμαυρη φωτογραφία του κόσμου, την οποία δημιούργησε ο Niepce με μια κάμερα Obscura και την τεχνική της ηλιοτυπίας, με χρόνο έκθεσης 8 ώρες. Στις 9 Ιανουαρίου του 1839 η Γαλλική Ακαδημία Επιστημών ανακοίνωσε τη διαδικασία Daguerreotype και στις 19 Αυγούστου η Γαλλική Κυβέρνηση αγόρασε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και ανακοίνωσε την εφεύρεση ως ένα δώρο «ελεύθερο στον κόσμο».

Και αν αναρωτιέται κάποιος γιατί είναι τόσο σημαντική η φωτογραφία στη ζωή μας αφιερώστε λίγο χρόνο και σκεφτείτε σημαντικά γεγονότα και πώς θα τα γνώριζε ολόκληρος ο πλανήτης αν δεν τα φωτογράφιζε κάποιος.

Αξίζει με την ευκαιρία αυτή να γνωρίσουμε όσοι ακόμη δεν γνωρίζουμε, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης .

 Ιδρύθηκε το 1998 και από το 2001 στεγάζεται στην Αποθήκη Α του 1ου Προβλήτα, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Στόχος του είναι η συλλογή, διατήρηση και παρουσίαση έργων και αρχείων της τέχνης της φωτογραφίας, ελληνικής και διεθνούς  και η μελέτη του πλήθους σημαντικών εφαρμογών του φωτογραφικού μέσου που επηρεάζουν το σήμερα. Παράλληλα, προσπαθεί μέσα από οργανωμένες εκπαιδευτικές δράσεις και προγράμματα να προσφέρει γνώση στο ευρύτερο κοινό όλων των ηλικιών σχετικά με το φωτογραφικό μέσο και τις εφαρμογές του, την τέχνη της φωτογραφίας, τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής της εικόνας.

Η συλλογή του περιλαμβάνει  90.000 περίπου φωτογραφίες της περιόδου 1890-2015, στα οποία περιλαμβάνονται το αρχείο Γιάννη Στυλιανού, Σωκράτη Ιορδανίδη, Δημήτρη Λέτσιου, ενώ είναι θεματοφύλακας του ελληνικού τμήματος του αρχείου Fred Boissonnas. Η σύγχρονη συλλογή του περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών.

Το ΜΦΘ οργανώνει κάθε δύο χρόνια  διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας και η δραστηριότητά του είναι διεθνούς εμβέλειας, αφού παρουσιάζει την ελληνική φωτογραφία και στο εξωτερικό. Όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας του έχει πραγματοποιήσει πολλές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βασιλική Ζήση

Μουσειολόγος

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα