Μαγειρικη

2 Αλάδωτες αλλά πεντανόστιμες συνταγές με ταχίνι

Είμαι σίγουρη, πως και μόνο στο άκουσμα, μιας νηστίσιμης συνταγής και μάλιστα αλάδωτης, κάποιοι από μας, αντιδρούν σαν να αντίκρισαν το πιο αποτρόπαιο θέαμα. Λανθασμένα, οι περισσότεροι, πιστεύουμε πως ένα φαγητό και ειδικά ένα γλυκό επιβάλλεται να περιέχει κρέας, αυγά, γάλα κτλ για να είναι νόστιμο και χορταστικό. Θα σας αποδείξω όμως το αντίθετο, μιας και διανύουμε τη Σαρακοστή, την περίοδο νηστείας πριν το Πάσχα. Και μάλιστα θα το επιχειρήσω σκληροπυρηνικά, όχι μόνο το γλυκό και το φαγητό που σας προτείνω είναι απαλλαγμένα από ζωικά προϊόντα, αλλά και από λάδι, το οποίο το αντικαθιστούμε κυρίως από το ταχίνι, ένα εύγευστο και θρεπτικό υλικό. Κέικ με πορτοκάλι, κανέλα, σταφίδες και ταχίνι, για πρωινό ή κολατσιό κτλ, και σαλάτα φασολιών με αβοκάντο και ταχίνι που μπορεί, άνετα, να παίξει το ρόλο του κυρίως γεύματος

ΚΕΪΚ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ , ΚΑΝΕΛΑ, ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ & ΣΤΑΦΙΔΕΣ

Υλικά :(για μία μεγάλη φόρμα του κέικ ή ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 23 εκ.)
400 γρ αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
300 γρ ταχίνι
400 γρ καστανή ζάχαρη
μισό ποτήρι αποξηραμένες μαύρες σταφίδες
1 γεμάτο ποτήρι του νερού φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από ένα με δύο πορτοκάλια ακέρωτα
1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

Εκτέλεση :
Αρχικά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς, στον αέρα.
Έπειτα, χτυπάμε στο μίξερ, με το σύρμα, το ταχίνι με την καστανή ζάχαρη, για περίπου 10 λεπτά, να ομογενοποιηθούν.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε λίγο λίγο το χυμό πορτοκάλι και το αλεύρι εναλλάξ, συνεχίζοντας να χτυπάμε με το σύρμα.
Τέλος, προσθέτουμε τις σταφίδες, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και την κανέλα, κάνοντας ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Τοποθετούμε το μίγμα σε μία φόρμα ή ένα ταψί, το οποίο έχουμε περάσει με ένα πινέλο με ταχίνι και έπειτα με αλεύρι, όπως ακριβώς κάνουμε με το βούτυρο και το αλεύρι στο κλασσικό κέικ.
Ψήνουμε το κέικ, για περίπου 50 λεπτά με 1 ώρα, στους 170 βαθμούς, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα. Για να ελέγξουμε αν ψήθηκε το γλυκό μας, στα 50 λεπτά ψησίματος, το τρυπάμε με ένα μαχαίρι, μέχρι τον πάτο, στο κέντρο του, και αν δε βγει στεγνό, συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 10 λεπτά ακόμα.
Αφού ψηθεί το κέικ, το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και έπειτα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη ή περιχύνοντας μέλι.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΑ & ΜΑΥΡΑ ΦΑΣΟΛΙΑ, ΑΒΟΚΑΝΤΟ & ΤΑΧΙΝΙ

Υλικά :(για 4 με 6 άτομα)
2 κούπες έτοιμα , βρασμένα λευκά φασόλια
1 κονσέρβα στραγγισμένα, βρασμένα μαύρα φασόλια ή 1 κούπα βρασμένα φασόλια χάντρες
1 κούπα βρασμένο καλαμπόκι
2, 3 μεγάλα καρότα τριμμένα, στο χοντρό τρίφτη
2, 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κίτρινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
2, 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο

για το ντρέσινγκ :
1 μικρό, ώριμο αβοκάντο, καθαρισμένο και κομμένο σε μεγάλα κομμάτια
3 κουταλιές της σούπας ταχίνι
περίπου 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμόνι, ανάλογα πόσο ξυνή θέλουμε τη σαλάτα
αλάτι και πιπέρι, ανάλογα τις προτιμήσεις μας

Εκτέλεση :
Σε ένα μεγάλο μπολ ή σαλατιέρα, τοποθετούμε τα λευκά και τα μαύρα φασόλια και όλα τα λαχανικά, το καλαμπόκι, τα καρότα, τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές, τη ντομάτα και το μαϊντανό ή τον άνηθο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, να πάνε όλα τα υλικά παντού.
Έπειτα, για το ντρέσινγκ, σε ένα πολυμιξεράκι, τοποθετούμε το αβοκάντο, το ταχίνι, το λεμόνι και το αλατοπίπερο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να προκύψει μία λεπτόρευστη κρέμα. Αν είναι αρκετά πηχτή, τότε προσθέτουμε λίγο νερό και ξαναχτυπάμε.
Τέλος, περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.

Γεωργία Χατζοπούλου
Cooking blogger

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Διανύουμε μια εποχή που κάθε χρόνο εμείς που αγαπούμε το θέατρο, τη μουσική και την τέχνη γενικότερα περιμένουμε με ανυπομονησία και αυτή δεν είναι άλλη από το φεστιβάλ της Αθήνας και Επιδαύρου που λαμβάνει...
Περισσότερα
Υγεια

Προστατέψτε τον οργανισμό σας τους καλοκαιρινούς μήνες

Έχετε αναρωτηθεί γιατί το καλοκαίρι η όρεξη μας μειώνεται και η τάση μας να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη εποχή; Η απάντηση κρύβεται στις αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού μας σε...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Πώς να παρατείνεις την νεανική όψη της επιδερμίδας σου – και όμως, μπορείς!

Αγαπημένη μου φίλη, σήμερα θα ασχοληθούμε με την αντιγήρανση και συγκεκριμένα με κάποιες συμβουλές οι οποίες θα σε κάνουν να δείχνεις λαμπερή και όμορφη, με δέρμα ελαστικό και λείο! Και όλα αυτά; με φυσικό...
Περισσότερα
Πολιτισμος

H Ναυτική Εβδομάδα συνεχίζεται με επιτυχία!!

Η Ναυτική Εβδομάδα ξεκίνησε! Ένας σημαντικός θεσμός για το Βόλο και τη Θεσσαλία που φέτος συνδυάζεται με τη γιορτή βιβλίου. Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 14 Ιουνίου στον εξωτερικό χώρο της εκκλησίας του...
Περισσότερα