Υγεια

Διατροφή για της κρύες μέρες του χειμώνα

Το κρύο θα μας χτυπήσει για ακόμη μια φορά την πόρτα. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία για φέτος. Τις κρύες ημέρες θα πρέπει να καταναλώνουμε τις κατάλληλες τροφές για να παραμένουμε ζεστοί και να μειώσουμε τον κίνδυνο υποθερμίας (ειδικά για όσους έχουν ενασχόληση στο ύπαιθρο και δεν βρίσκονται σε εσωτερικό θερμαινόμενο χώρο). Όταν η θερμοκρασία που παράγεται από το σώμα δεν καλύπτει τις ανάγκες του, τότε παρουσιάζεται υποθερμία. Τα συμπτώματα της υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν έλλειψη συντονισμού, νοητική σύγχυση, ρίγη, υπνηλία. Πέρα όμως από τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι δυνατοί άνεμοι, το χιόνι και η βροχή, μπορούν να ρίξουν την θερμοκρασία του σώματος. Το ρίγος είναι ένας μηχανισμός που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παράγωγη θερμότητας. Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι καρδιοπαθείς ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Παρόλα αυτά υπάρχουν τρόφιμα τα οποία αυξάνουν την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος λόγω της θερμογένεσης, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας από της πέψης των τροφίμων.

  • Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες είναι αυτά τα οποία αυξάνουν πιο πολύ τη θερμοκρασία του σώματος. Επομένως, το κρέας, το κοτόπουλο τα δημητριακά και τα όσπρια είναι τρόφιμα τα οποία βοηθών στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας. Και όταν μάλιστα αυτά προσφέρονται με τη μορφή ζεστής σούπας, θα δώσουν και καλύτερο αποτέλεσμα. Άρα, μια κρεατόσουπα, μια κοτόσουπα ή μια σούπα οσπρίων είναι ό,τι πρέπει. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι σε αρκετές ορεινές περιοχές της Ελλάδας καταναλώνεται ως πρώτο πιάτο μια ζεστή φασολάδα. Οι σούπες δίχως πρωτεΐνες, όπως οι περισσότερες σούπες λαχανικών, επίσης μπορούν να μας ζεστάνουν, αν και η παρεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας είναι προσωρινή και δίχως μεγάλη διάρκεια. Το καλό, όμως, είναι πως μια ζεστή σούπα μπορεί να μας προσφέρει άμεση ζεστασιά.
  • Καυτερές πιπεριές, τσίλι, μπούκοβο και πιπέρι. Η καψαικίνη, μια ουσία που βρίσκεται στις καυτερές πιπεριές, προκαλεί αγγειοδιαστολή αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη θερμοκρασία του σώματος. Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωσή της, όμως, πρέπει να επιδεικνύουν άτομα με γαστρεντερικές ενοχλήσεις ή προβλήματα. Καλή θερμογενετική δράση έχει και το μαύρο πιπέρι, εξαιτίας της πιπερίνης που περιέχει – μία ουσίας η οποία αυξάνει τη θερμογένεση μέσω της επίδρασης της στο νευρικό σύστημα
  • Αμυλώδη λαχανικά, όπως οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, τα καρότα και τα παντζάρια, είναι πιο δύσπεπτα και συνεπώς απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αξιοποιηθούν από τον οργανισμό. Όταν λοιπόν, ενεργοποιείται ο οργανισμός για την πέψη τους, παράγεται ενέργεια η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
  • Τζίντζερ. Το τζίντζερ περιέχει δύο χημικές ουσίες, την gingerol (τζιντζερόλη) και την shogaol (σογκαόλη), οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ιδιαίτερη γεύση του αλλά του προσδίδουν και θερμαντικές ιδιότητες.
  • Μπαχαρικά. Η κανέλα, ο κόλιανδρος και το γαρύφαλλο φαίνεται να συμβάλλουν στην αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του οργανισμού.
  • Αφεψήματα. Το πράσινο τσάι, το τσάι του βουνού, το σαλέπι και το τίλιο περιέχουν κατεχίνες οι οποίες φαίνεται και αυτές να αυξάνουν τη θερμογένεση.
  • Αλκοόλ. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουμε το αλκοόλ προκαλεί αγγειοδιαστολή προκαλώντας μια πρόσκαιρη αύξηση της θερμοκρασίας στο δέρμα, χωρίς όμως να ζεσταίνει τον πυρήνα, το κέντρο του σώματος, πράγμα το οποίο είναι και το ζητούμενο.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα