Υγεια

Ένα καφεδάκι την ημέρα τον κορωνοϊό τον κάνει πέρα;

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει απαιτήσει επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό χημικών ενώσεων ικανών να ελέγξουν, να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την παγκόσμια πανδημία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jacobs της Βρέμης (Γερμανία) διερεύνησαν, σε εργαστηριακές συνθήκες, εάν κάποιες διατροφικές πολυφαινόλες επηρεάζουν τη δέσμευση της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE-2, τον στόχο του ιού SARS CoV-2. Διαπίστωσαν αλληλεπίδραση των διατροφικών πολυφαινολών και με τις δύο πρωτεΐνες.

Μετά από αυτόν τον αρχικό έλεγχο, οι δύο διατροφικές πολυφαινόλες με την ισχυρότερη συγγένεια αξιολογήθηκαν σε μια δεύτερη δοκιμασία λειτουργικής δέσμευσης. Αποδείχθηκε ότι το 5-καφεοϋλοκινικό οξύ (χλωρογενικό οξύ ή 5-CQA) και η επικατεχίνη μειώνουν τη δέσμευση μεταξύ της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 της παραλλαγής Α και του υποδοχέα ACE-2 τουλάχιστον κατά δέκα φορές. Ειδικότερα, ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα 5-καφεοϋλκινικού οξέος. Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το 5-καφεοϋλκινικό οξύ σε αυτή τη συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλό ώστε να αποτρέψει την πρόσδεση της πρωτεΐνης ακίδας στον υποδοχέα ACE-2 – και επομένως να αναστέλλει επίσης τη διαδικασία μόλυνσης. Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο μαύρο τσάι. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι ένα φλιτζάνι καφέ μειώνει τη δέσμευση του ιού με τον ανθρώπινο στόχο του, μειώνοντας επομένως την πιθανότητα μόλυνσης από τον SARS CoV-2, ενεργώντας ως αναστολέας εισόδου του ιού.

Βιβλιογραφία: Dorothea Schmidt, et al. Investigating the interaction between dietary polyphenols, the SARS CoV-2 spike protein and the ACE-2 receptor. Food & Function

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ο Λευκός Πύργος: Ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη και σκεφτήκαμε πως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε μαζί τους πιο γνωστούς χώρους Πολιτισμού της πόλης. Πρώτη μας στάση: η Θεσσαλονίκη και ο Λευκός Πύργος. Το πιο γνωστό,...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Bee Your Beauty: Η ιστορία της Κυριακής που φέρνει τη φύση στην ομορφιά

Σε ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια, η Κυριακή έστησε με μεράκι και επιμονή μια μικρή επιχείρηση με χειροποίητα καλλυντικά από φυσικά συστατικά: τη Bee Your Beauty. Το χειροποίητο ως τρόπος ζωής Η...
Περισσότερα