Υγεια

Μπορεί η κατανάλωση του μελιού να βοηθήσει στο αδυνάτισμα;

Τι δείχνει πρόσφατη μελέτη

Τη συμβολή του μελιού στον έλεγχο της παχυσαρκίας, μελέτησε ομάδα επιστημόνων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Evidence Based Indegrative Medicine και περιλαμβάνει αξιολογήσεις μίας σειράς αναλύσεων.

Η επιστημονική ομάδα σημειώνει πως υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι το μέλι διαθέτει τις επιθυμητές ιδιότητες, όπως φαίνεται σε αναλύσεις που έγιναν εργαστηριακά (in vitro), με προσομείωση σε υπολογιστή (in silico), σε ζώντες οργανισμούς (in vivo) και κλινικά.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Όπως αναφέρουν, τα συστατικά του μελιού μπορεί να λειτουργούν συνεργατικά κατά της παχυσαρκίας, αν και οι πλήρεις μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί από την επιστημονική κοινότητα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μέλι συμβάλλει στον έλεγχο της παχυσαρκίας, μέσω της δράσης του σε περίπλοκα κυτταρικά μονοπάτια.

Τα συστατικά που περιέχει, έχουν συγκεκριμένες λειτουργίες στον έλεγχο της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους, παρά τις ελάχιστες ποσότητες τους. Συμβάλλουν στη διαδικασία λιπόλυσης, βελτιώνουν την ομοιόσταση της γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη στα λιποκύτταρα, οδηγώντας σε μείωση της γλυκόζης, των τριγλυκεριδίων, της χοληστερόλης και της LDL στο σύστημα του αίματος.

Οι επιστήμονες τονίζουν πως η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών δράσης τους, είναι απαραίτητη για την προώθηση της κατανάλωσης μελιού ως φυσικού γλυκαντικού, αλλά και ως εναλλακτικού μέσου για τη διαχείριση της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της.

Θεραπευτικές ιδιότητες

Η συντακτική ομάδα σημειώνει πως το μέλι έχει μακρά ιστορία θεραπευτικών ιδιοτήτων για πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των φλεγμονών και του οξειδωτικού στρες.

Εξηγεί πως τα συστατικά του μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον μεταβολισμό των λιπιδίων, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και της “κακής” χοληστερόλης (LDL), αυξάνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL), που αποτρέπουν την υπερβολική αύξηση βάρους και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τις επιπλοκές της.

Απαιτούνται, ωστόσο, περαιτέρω μελέτες για την επιβεβαίωση του ρόλου του μελιού στη διαχείριση της παχυσαρκίας, τόσο ως προληπτικού, όσο και ως θεραπευτικού παράγοντα.

Το μέλι είναι ένα φυσικό μείγμα πολλών συστατικών που περιλαμβάνει απλά και πολύπλοκα σάκχαρα, νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη σύνθεση του μελιού περιλαμβάνουν τις βοτανικές πηγές, τη γεωγραφική προέλευση, το κλίμα και το περιβάλλον. Επιπλέον, το μέλι περιέχει δευτερεύοντα συστατικά, πολλά από τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, όπως βιταμίνες, μέταλλα, οργανικά οξέα, αμινοξέα, φαινολικά οξέα και φλαβονοειδή. Το γλυκό άρωμα και η γεύση του προέρχονται από την ύπαρξη απλών και πολύπλοκων σακχάρων, οξέων, φαινολικών, αμινοξέων, τανινών και πτητικών ενώσεων.

Πηγή: iatronet

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα