Υγεια

Ένα καφεδάκι την ημέρα τον κορωνοϊό τον κάνει πέρα;

Η παγκόσμια εξάπλωση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έχει απαιτήσει επείγουσα έρευνα για τον εντοπισμό χημικών ενώσεων ικανών να ελέγξουν, να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν την παγκόσμια πανδημία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου Jacobs της Βρέμης (Γερμανία) διερεύνησαν, σε εργαστηριακές συνθήκες, εάν κάποιες διατροφικές πολυφαινόλες επηρεάζουν τη δέσμευση της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE-2, τον στόχο του ιού SARS CoV-2. Διαπίστωσαν αλληλεπίδραση των διατροφικών πολυφαινολών και με τις δύο πρωτεΐνες.

Μετά από αυτόν τον αρχικό έλεγχο, οι δύο διατροφικές πολυφαινόλες με την ισχυρότερη συγγένεια αξιολογήθηκαν σε μια δεύτερη δοκιμασία λειτουργικής δέσμευσης. Αποδείχθηκε ότι το 5-καφεοϋλοκινικό οξύ (χλωρογενικό οξύ ή 5-CQA) και η επικατεχίνη μειώνουν τη δέσμευση μεταξύ της πρωτεΐνης της ακίδας του ιού SARS CoV-2 της παραλλαγής Α και του υποδοχέα ACE-2 τουλάχιστον κατά δέκα φορές. Ειδικότερα, ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ φίλτρου περιέχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα 5-καφεοϋλκινικού οξέος. Τα πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν ότι το 5-καφεοϋλκινικό οξύ σε αυτή τη συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλό ώστε να αποτρέψει την πρόσδεση της πρωτεΐνης ακίδας στον υποδοχέα ACE-2 – και επομένως να αναστέλλει επίσης τη διαδικασία μόλυνσης. Το εύρημα θα μπορούσε επίσης να εφαρμοστεί στο μαύρο τσάι. Ως εκ τούτου, μπορεί να υποτεθεί ότι ένα φλιτζάνι καφέ μειώνει τη δέσμευση του ιού με τον ανθρώπινο στόχο του, μειώνοντας επομένως την πιθανότητα μόλυνσης από τον SARS CoV-2, ενεργώντας ως αναστολέας εισόδου του ιού.

Βιβλιογραφία: Dorothea Schmidt, et al. Investigating the interaction between dietary polyphenols, the SARS CoV-2 spike protein and the ACE-2 receptor. Food & Function

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

6+1 τρόποι για να «ελαφρύνεις» το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα

Τα τελευταία χρόνια μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο η επίδραση του φαγητού που καταναλώνει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Γνωρίζουμε σε γενικές γραμμές λ.χ. ότι οι ζωικές τροφές και μάλιστα το κρέας επιβαρύνει περισσότερο το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Shine and sparkle… It’s the most wonderful time of the Year!!!

Λίγες μόνο μέρες έμειναν για τη γιορτή Των Χριστουγέννων, Τη γέννηση Του Ιησού Χριστού μας, που η διδασκαλία Του είχε να κάνει με την αγάπη!!! Αυτές οι μέρες είναι μέρες συγχώρεσης, κατανόησης, ελπίδας, και...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς να πείσω το παιδί μου να καταναλώσει φρούτα και λαχανικά;

Η πλειοψηφία των παιδιών στις ΗΠΑ δεν καταναλώνει την συνιστώμενη πρόσληψη λαχανικών (2,5 κούπες) και φρούτων (1,5-2 κούπες) την ημέρα. Πολλά παιδιά είναι επιλεκτικά και οι μελέτες δείχνουν ότι τα επιλεκτικά παιδιά δεν καταναλώνουν...
Περισσότερα
Πηγαμε / ειδαμε / ακουσαμε

«Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει ίχνη πίσω».

Στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων Την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου στον χώρο τέχνης δ art gallery εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Λουδοβίκου των Ανωγείων που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός που προχωρεί αφήνει...
Περισσότερα