Πρόκειται για ένα διατροφικό σχήμα το οποίο έχει σχεδιαστεί για να προκαλεί πληρότητα στο στομάχι με τρόφιμα χαμηλής θερμιδικής αξίας . Δηλαδή, προτιμώνται δηλαδή τρόφιμα που έχουν αξιοσημείωτο όγκο και καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο στομάχι, αλλά από την άλλη δεν έχουν και πολλές θερμίδες
Τα τρόφιμα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες αναλόγων την πληρότητα που προκαλούν και την θερμιδική τους πυκνότητα
Κατηγορία 1: τρόφιμα με πολύ λίγες θερμίδες
- Φρούτα
- Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
- Γενικά μη αμυλώδη λαχανικά
- Γάλα και γιαούρτι 0%
- Ζωμοί λαχανικών/ψαριού/κοτόπουλου/κρέατος
- Νερό, καφές, τσάι
Κατηγορία 2: τρόφιμα με λίγες θερμίδες
- Τρόφιμα ολικής άλεσης
- Όσπρια
- Αμυλώδη λαχανικά (πατάτα, αρακάς)
- Άπαχες πρωτεΐνες: ασπράδι αυγού, κοτόπουλο στήθος, ψάρι, ψαρονέφρι.
Κατηγορία 3: τρόφιμα με μέτριες θερμίδες
- Κρέας, κοτόπουλο
- Πλήρη γαλακτοκομικά και τυρί
- «Λευκά» σιτηρά
Κατηγορία 4: τρόφιμα με υψηλές θερμίδες
- Λίπη και έλαια
- Επεξεργασμένα τρόφιμα
- Ξηροί καρποί και σπόροι
Αποδίδει ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής στην απώλεια βάρους και στη διατήρηση αυτού;
Ναι αποδίδει. Οι μελέτες δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα ειδικά σε γυναίκες. Μάλιστα αυτή η απώλεια είναι διατηρήσιμη γιατί ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής σε εκπαιδεύσει να τρως πιο υγιεινά και δεν καταργείς κάποιο τρόφιμο
Είναι υγιεινός τρόπος για απώλεια βάρους;
Ναι, είναι υγιεινός. Περιέχει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίωμν με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς και τα όσπρια και τα προιόντα ολικής άλεσης. Το μόνο αρνητικό είναι ότι περιορίζει τα λιπαρά που ανάμεσα σε αυτά είναι και τα υγιεινά λιπαρά (μονοακόρεστα στο ελαιόλαδο και στο αβοκάντο και πολυακόρεστα στους ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αλλά, επιδέχεται τροποποιήσεων που μπορεί να κάνει ο διαιτολόγος σας για τον καθένα σας χωριστά.
Έχει άλλα πλεονεκτήματα;
Ναι. Φαίνεται να μειώνει την αρτηριακή πίεση (διότι μοιάζει πολύ με την DASH που στοχεύει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης), ενώ παράλληλα μειώνει τα λιπίδια του αίματος (χοληστερόλη ,τριγλυκερίδια) λόγω της χαμηλής της περιεκτικότητας σε λιπαρά και δη σε κορεσμένα και trans, και λόγω της αυξημένης της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και ευεργετικά φυτοχημικά συστατικά, όπως οι φυτοστερόλες.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc