Υγεια

Η μεσογειακή διατροφή «φάρμακο» στην σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι άνθρωποι με πολλαπλή σκλήρυνση που τηρούν με συνέπεια τη μεσογειακή διατροφή, έχουν μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων μνήμης και σκέψης, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη νευρολόγο δρ Ιλάνα Κατς Σαντ της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βοστώνη, ανέλυσαν στοιχεία για 563 ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση.

Κάθε συμμετέχων βαθμολογήθηκε σε μία κλίμακα 0-14 ανάλογα με το πόσο πιστά ακολουθούσε τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια-θαλασσινά, ελαιόλαδο και υγιεινά φυτικά λίπη, καθώς επίσης λιγότερα γαλακτοκομικά, κρέατα και κορεσμένα λίπη. Επίσης οι συμμετέχοντες έκαναν τρία γνωστικά και μνημονικά τεστ για να αξιολογηθεί κατά πόσο είχαν γνωστική εξασθένηση (διαγνώστηκαν οι 108 ή το 19% του συνόλου).

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν το υψηλότερο «σκορ» όσον αφορά την τήρηση της μεσογειακής διατροφής, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για γνωστική εξασθένηση, σε σχέση με τους ασθενείς που έκαναν λίγη έως καθόλου μεσογειακή διατροφή. Στην ομάδα με τη χαμηλότερη βαθμολογία στη μεσογειακή διατροφή το 34% των ατόμων εμφάνιζαν γνωστική εξασθένηση, έναντι ποσοστού μόνο 13% στην ομάδα με την καλύτερη βαθμολογία.
Η θετική επίπτωση της μεσογειακής διατροφής βρέθηκε να είναι ακόμη μεγαλύτερη στους ασθενείς με προϊούσα πολλαπλή σκλήρυνση (όπου η νόσος σταδιακά επιδεινώνεται), από ό,τι σε εκείνους με την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα μορφή της νόσου που εμφανίζει περιοδικές εξάρσεις και υφέσεις.

«Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι πιθανώς μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με πολλαπλή σκλήρυνση να διατηρήσουν καλύτερη γνωστική κατάσταση, κάνοντας μεσογειακή διατροφή. Οι γνωστικές δυσκολίες είναι πολύ συχνές στην πολλαπλή σκλήρυνση και συχνά επιδεινώνονται με το πέρασμα του χρόνου, ακόμη και σε όσους κάνουν θεραπείες για την τροποποίηση της πορείας της ασθένειας», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια.

Πηγή: ΑΠΕ

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο; Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα...
Περισσότερα
Υγεια

Αγουρέλαιο: το φάρμακο που πρέπει να τρως

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

New hair trends AW2023!!! Choose yours!!!

Καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο με καλή ψυχολογία, διάθεση για ανανέωση, και διάθεση για αλλαγή πάντα προς το καλύτερο!!! Με το σημερινό άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία των νέων τάσεων σε μακιγιάζ, νύχια και μαλλιά, για τη...
Περισσότερα
Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης,...
Περισσότερα