Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, με 2.000.000 περιστατικά και 1.000.000 θανάτους κάθε χρόνο. Αυτό όμως που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας μικρότερης των 50 ετών διαγιγνώσκονται με καρκίνο παχέος εντέρου κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια.
Η Μελέτη
Στον αντίποδα, η μελέτη που θα παρουσιάσουμε προέρχεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ερευνήθηκαν 97 τρόφιμα, ποτά και θρεπτικά συστατικά και 540.000 γυναίκες. Η μελέτη είχε διάρκεια 17 χρόνια.
Το ζητούμενο ήταν να διερευνηθεί η πιθανή προστατευτική δράση των τροφίμων/ποτών/θρεπτικών συστατικών έναντι του καρκίνου του π. εντέρου
Τα αποτελέσματα
Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα καθημερινά, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του π. εντέρου κατά 1/5.
Συγκεκριμένα, μια εξτρά δόση 300mg ασβεστίου (όσα εμπεριέχονται σε 250 ml γάλακτος) συνδέονται με μείωση της τάξεως του 17%.
Παρόμοια προστατευτική δράση έχουν άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές ασβεστίου -πχ το εμπλουτισμένο γάλα σόγιας.
Η παρόμοια επίδραση γαλακτοκομικών και μη γαλακτοκομικών πηγών υποδηλώνει ότι το ασβέστιο είναι ο κύριος παράγοντας που ευθύνεται για τη μείωση του κινδύνου
Εξίσου όμως προστατευτική δράση έχουν και τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά (λαχανίδες, μπρόκολο, κέιλ) και το ψωμί (ολικής αλέσεως με προζύμι).
Στον αντίποδα, το αλκοόλ και το κόκκινο επεξεργασμένο κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο
Αρκούν μόνο 20 γραμμάρια εξτρά αλκοόλ την ημέρα (ένα μεγάλο ποτήρι κρασί) για +15% αύξηση του κινδύνου και 30 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (1 φέτα του τοστ) για +8%.
Η έρευνα επικεντρώθηκε σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, όπως δηλώνουν όμως οί ερευνητές «Οι προστατευτικές επιδράσεις του ασβεστίου εκτιμάται πως θα ισχύουν για άνδρες και νεότερους ανθρώπους» και καταλλήγουν ότι «πιστεύουμε ότι το ασβέστιο μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την προσκόλληση σε χολικά οξέα και ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, γεγονός που βοηθά στη μείωση της δυνατότητας πρόκλησης καρκίνου»
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


