Κατοικια

Μοτίβο στην Αρχιτεκτονική = Καινοτομία και αισθητική

Μοτίβο είναι μια διακριτή κανονικότητα, περιλαμβάνει δηλαδή ένα θεμελιώδες δομικό στοιχείο, τον κανόνα) στο φυσικό κόσμο ή στον ανθρωπογενή σχεδιασμό, της οποίας τα στοιχεία επαναλαμβάνονται με προβλέψιμο τρόπο. Στη φύση ο συχνότερος τύπος μοτίβο είναι η συμμετρία, οι αναλογίες, η χρυσή τομή. Σπείρες, έλικες σε φυτά, σε ζώα ή σε κελύφη ζώων, αλλά και επαναλήψεις (fractals), φυσαλίδες, ρωγμές, μαίανδροι σε ροή, δίνες, κύματα, αμμόλοφοι, βούλες, ρίγες, φυσικές πλακοστρώσεις (π.χ. σε φίδια, σε κερήθρα) μας δίνουν αξιοζήλευτες εικόνες αλλά και σοφά παραδείγματα π.χ. άγκιστρα της κολλιτσίδας- Velcro, τα οποία προσπαθεί να μιμηθεί- να μοντελοποιήσει η σύγχρονη τεχνολογία σχεδιασμού υλικών, τη γραφιστική και τον βιομηχανικό σχεδιασμό.

Αυτό συμβαίνει διότι τα γεωμετρικά μοτίβα στα φυσικά συστήματα παίζουν αισθητικό και λειτουργικό ρόλο εφόσον παρέχουν ευελιξία, σταθερότητα, οργάνωση, εξοικονόμηση και μεταφορά ενέργειας, ασφάλεια, προστασία και επικοινωνία.

Τα αισθητικά χαρακτηριστικά της φόρμας των μοτίβων έχουν γίνει πηγή έμπνευσης στην Τέχνη με κυρίαρχη τη λαϊκή υφαντική, στην οποία τα διάφορα διακοσμητικά θέματα έχουν διακριτό όνομα (ρίγες, μαίανδρος, κλειδί, πριόνι κλπ.) και συμβολική σημασία.

Στη Μουσική επίσης, Weber και Wagner «έχτισαν» όλα τα μουσικά τους αριστουργήματα με βάση την αρχή της τεχνικής του καθοδηγητικού μοτίβου.

Η Αρχιτεκτονική στην αρχαιότητα ήταν επηρεασμένη και εναρμονισμένη με τη φύση. Ο Παρθενώνας είναι το κυρίαρχο παράδειγμα, σε αντίθεση με τη νεότερη τάση που αποτελείται από πολύπλοκα σχέδια και σύνθετες μορφές.

Ωστόσο, τα έργα των Le Corbusier και Gaudi ξεχωρίζουν για την έμπνευση και τον σχεδιασμό τους και σύγχρονοι αρχιτέκτονες όπως ο Alvar Aalto, Ludwig Mies van der Rohe, Kenzo Tange «εκμεταλλεύονται» τον οπτικό ρυθμό.

Από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπευτικά στην αρχιτεκτονική διακόσμηση είναι τα ισλαμικά μοτίβα: Μαροκινά Zellige,  περσικά Girib, τοξωτά Muqarnas και εντυπωσιακά Jali καθώς και η κέλτικη Τέχνη. Οι επιδράσεις τους είναι εμφανείς στα παραδοσιακά μωσαϊκά αλλά και στις σύγχρονες οπτικές τέχνες (op art).

  • Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του παρόντος αλλά και του μέλλοντος αναμφισβήτητα προϋποθέτει ξεκάθαρο στόχο αλλά και συμβολισμό
  • Υποχρεούται στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην προσομοίωση της βέλτιστης λύσης
  • Γεφυρώνει τη χρήση επιστημονικών αρχών με το άλμα της φαντασίας
  • Στηρίζεται στον «κανόνα» του μοτίβου για να επιτύχει αρμονία, ισορροπία, στοίχιση, ιεραρχία, συμμετρία και ασυμμετρία
  • Μεγέθη, χρώματα, αποστάσεις, πυκνότητα ή αραιότητα των στοιχείων ως «παύσεις» αισθητοποιούν τον οπτικό ρυθμό στο κτίριό μας και συμβάλλουν στη δυναμική και κινητική παρουσία του.
  • Αναγνωρίζουμε ότι το μοτίβο αποτελεί ένα νέο μέσον.

Τα έργα μας αντικατοπτρίζουν τα βιώματα και τις εμπειρίες μας, διότι εκφραζόμαστε μέσα από αυτά. Οι φυσικοί κανόνες «μεταφράζονται» (κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και φωτισμό, σκίαση, αερισμό μέσω των οπτικών μοτίβων) σε αισθητική και καινοτομία με την προϋπόθεση των κατάλληλων μεθόδων και της μεθοδολογίας βεβαίως.  

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Colorful eyeliner: a must-have !

Βαδίζουμε ήδη προς τα μέσα του καλοκαιριού. Η διάθεσή μας παραμένει ανανεωμένη, “πολύχρωμη” και χαρούμενη, αφού φροντίζουμε όλοι να απολαμβάνουμε τις ομορφιές της εποχής πιο ξέγνοιαστα, πιο ανέμελα, πιο ανάλαφρα. Σήμερα στο άρθρο μας...
Περισσότερα
Υγεια

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μητέρας στη διατροφή και την υγεία του παιδιού από την εγκυμοσύνη έως την παιδική ηλικία

Η μητέρα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατροφή, τις διατροφικές προτιμήσεις και την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την υγεία του. Κατά την εγκυμοσύνη Αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η διατροφή της...
Περισσότερα
Υγεια

7 λόγοι για να βάλεις τα βλίτα στη διατροφή σου

Τα βλίτα ανήκουν στο γένος Amaranthus viridis και χαρακτηρίζονται ως ζιζάνια διάφορων καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι πολλαπλασιάζονται εύκολα κι επομένως αν φυτέψουμε μερικά στον κήπο μας, θα τρώμε βλίτα κάθε χρόνο. Είναι φυλλώδη λαχανικά με πολλές...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτά είναι τα προϊόντα που χρειάζεσαι για το καλοκαιρινό σου νεσεσέρ!

Εμπνευσμένη από την πρόσφατη εξόρμησή μου στην παραλία, το σημερινό άρθρο αναφέρεται στα προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητο να έχεις μαζί σου στην παραλία, για παν ενδεχόμενο. Η θάλασσα και ο ήλιος, όση ομορφιά...
Περισσότερα