Υγεια

Ο πολυδιάστατος ρόλος της μητέρας στη διατροφή και την υγεία του παιδιού από την εγκυμοσύνη έως την παιδική ηλικία

Η μητέρα διαδραματίζει σημαντικότατο ρόλο στη διατροφή, τις διατροφικές προτιμήσεις και την διατροφική συμπεριφορά του παιδιού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την υγεία του.

Κατά την εγκυμοσύνη

Αυτό που γνωρίζαμε είναι ότι η διατροφή της μητέρας παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αυτό όμως που μάθαμε τώρα τελευταία είναι ότι η ποικιλία της διατροφής της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με διευρυμένες γευστικές προτιμήσεις του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του. Έρευνες έχουν δείξει ότι το έμβρυο έρχεται σε επαφή με τις γεύσεις που δοκιμάζει η μητέρα μέσω του πλακούντα, επηρεάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις διατροφικές του προτιμήσεις

Κατά τον θηλασμό- επιδράσεις στην υγεία

Η επιλογή της μητέρας να θηλάσει σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία. Οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι:

  • Ο θηλασμός αναπτύσσει διαφορετικά την εντερική χλωρίδα η οποία σήμερα γνωρίζουμε ότι παίζει ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
  • Οι νέες γεύσεις περνούν από τη μητέρα στο μητρικό γάλα και στη συνέχεια στο παιδί
  • Ο θηλασμός βοηθά να ελέγχει το παιδί την ενεργειακή του πρόσληψη

Κατά την εισαγωγή στερεάς και ημιστερεάς τροφής

Κοντά στους έξι μήνες της ζωής του βρέφους, εισάγεται σταδιακά στερεά και ημιστερεά τροφή. Ο τρόπος σίτισης της μητέρας επηρεάζει τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού. Δηλαδή, όσο πιο αυταρχικός είναι ο τρόπος ταΐσματος και όσο πιο πολύ επιμένει η μητέρα να αδειάσει το πιάτο τόσο  χειρότερες είναι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού στη μετέπειτα ζωή του, ακόμη κι αν ο σκοπός της μητέρας είναι καλός

Διαμόρφωση διατροφικών συνηθειών του παιδιού

Στην παιδική ηλικία κατά κύριο λόγο διαμορφώνονται οι διατροφικές συνήθειες. Οι συνήθειες αυτές συνήθως «μένουν» και στη μετέπειτα ζωή. Οι διατροφικές συνήθειες της μητέρας, που αποτελεί τον κύριο φροντιστή του παιδιού, επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και τη διατροφική συμπεριφορά του παιδιού

Γευστικές προτιμήσεις παιδιού

Οι γευστικές προτιμήσεις του παιδιού δεν είναι τυχαίες, αλλά σχετίζονται με αυτές τον γονέων. Η έκθεση του παιδιού σε ένα νέο τρόφιμο και η επανάληψη αυτής της έκθεσης αυξάνει τις πιθανότητες κατανάλωσης από το παιδί. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι και 20 αποτυχημένες προσπάθειες μπορεί να χρειαστούν για να δοκιμάσει ένα νέο τρόφιμο το παιδί. Επομένως από τους γονείς χρειάζεται επιμονή και υπομονή. Η μητέρα θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο προκειμένου να αναπτύξει νέες συνταγές και διαφορετικούς τρόπους παρουσίασης του πιάτου ειδικά σε παιδιά που είναι «δύστροπα» με τη διατροφή τους ή σε παιδιά με νεοφοβία (άρνηση κατανάλωση «νέας» τροφής). Η εμπλοκή του παιδιού στη διαδικασία της προετοιμασίας του γεύματος είναι καθοριστικής σημασίας και έχει ως σκοπό την δοκιμή νέων τροφίμων από το παιδί.

Διατροφικές συνήθειες

Το παιδί μιμείται τις συνήθειες των γονέων. Επομένως «κακές» συνήθειες γύρω από το φαγητό καλό είναι να αποφεύγονται, όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης και η ενασχόληση με οθόνες την ώρα του φαγητού, η απουσία οικογενειακών γευμάτων, το τσιμπολόγημα και φυσικά οι εντάσεις γύρω από τα τραπέζι

Εικόνα σώματος και σωματικό βάρος

Φαίνεται πως οι μαμάδες με υπερβολική ενασχόληση με δίαιτες αδυνατίσματος και πολλές προσπάθειες απώλειας βάρους συχνά δημιουργούν παιδιά και εφήβους με το ίδιο μοτίβο. Το πρόβλημα φυσικά εντείνεται όταν η ενασχόληση αυτή περνάει και στο παιδί με τη μορφή κριτικής για την εικόνα του σώματός του ή για τις επιλογές που θα κάνει σε σχέση με το φαγητό.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα