Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των συνδετικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης του δέρματος και των αρθρώσεων (ειδικά μετά τα 25 έτη). Μερικού από τους παράγοντες που μειώνουν το κολλαγόνο είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το στρες και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.
Οφέλη κολλαγόνου
Ποικίλα είναι τα οφέλη του κολλαγόνου για την υγεία.
Υγεία του δέρματος: Η λήψη κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων.
Υγεία των αρθρώσεων: Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει τη λειτουργικότατα τους, ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.
Οστική υγεία: Η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Μύες: Συμμετέχει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, ιδιαίτερα σημαντικό σε ηλικιωμένα άτομα.
Διατροφικές πηγές
Το κολλαγόνο υπάρχει σε ζωικά προϊόντα όπως ο ζωμός από τα κόκαλα, το δέρμα των ψαριών και των πουλερικών.
Υπάρχουν όμως μικροθρεπτικά συστατικά που ευνοούν την παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό.
Η βιταμίνη C και ο χαλκός βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου
Καλές διαιτητικής πηγές Βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός και όλα τα berries.
Καλές πηγές Χαλκού είναι τα στρείδια, το σουσάμι, τα κάσιους και οι ηλιόσποροι
Τα ω-3 μειώνουν τη δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών που αποδομούν το κολλαγόνο.
Ω-3 βρίσκουμε σε ψάρια και θαλασσινά, αλλά και σε καρύδια, λιναρόσπορο, και κολοκυθόσπορο.
Η βιταμίνη Α (ρετινοϊκό οξύ) ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και ενισχύει τη γονιδιακή έκφραση σχετιζόμενη με τη σύνθεση του κολλαγόνου.
Βιταμίνη Α με την μορφή του ρετινοϊκού βρίσκουμε στον κρόκο του αυγού και στο συκώτι.
Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο που περιέχει διπεπτίδια προλίνης –υδροξυπρολίνης διεγείρει τους ινοβλάστες για παραγωγή κολλαγόνου. Επομένως η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου αυτού του είδους συμβάλλει στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της υφής του δέρματος, στην βελτίωση των παραμέτρων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, ενώ καμία απολύτως σχέση δεν έχει η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου με την απώλεια του σωματικού βάρους.
Παναγιώτης Ζήσης
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc


