Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κολλαγόνο

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των συνδετικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης του δέρματος και των αρθρώσεων (ειδικά μετά τα 25 έτη). Μερικού από τους παράγοντες που μειώνουν το κολλαγόνο είναι η ηλιακή ακτινοβολία, η κακή διατροφή, το κάπνισμα, το στρες και η ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Οφέλη κολλαγόνου

Ποικίλα είναι τα οφέλη του κολλαγόνου για την υγεία.

Υγεία του δέρματος: Η λήψη κολλαγόνου μπορεί να βελτιώσει την ενυδάτωση και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και να μειώσει την εμφάνιση ρυτίδων.

Υγεία των αρθρώσεων: Η κατανάλωση κολλαγόνου μπορεί να μειώσει τον πόνο στις αρθρώσεις και να βελτιώσει τη λειτουργικότατα τους, ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Οστική υγεία: Η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, ειδικά σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Μύες: Συμμετέχει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης, ιδιαίτερα σημαντικό σε ηλικιωμένα άτομα.

Διατροφικές πηγές

Το κολλαγόνο υπάρχει σε ζωικά προϊόντα όπως ο ζωμός από τα κόκαλα, το δέρμα των ψαριών και των πουλερικών.

Υπάρχουν όμως μικροθρεπτικά συστατικά που ευνοούν την παραγωγή του κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη C και ο χαλκός βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου

Καλές διαιτητικής πηγές Βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, ντομάτα, η πιπεριά, ο μαϊντανός και όλα τα berries.

Καλές πηγές Χαλκού είναι τα στρείδια, το σουσάμι, τα κάσιους και οι ηλιόσποροι

Τα ω-3 μειώνουν τη δράση των μεταλλοπρωτεϊνασών που αποδομούν το κολλαγόνο.

Ω-3 βρίσκουμε σε ψάρια και θαλασσινά, αλλά και σε καρύδια, λιναρόσπορο, και κολοκυθόσπορο.  

Η βιταμίνη Α (ρετινοϊκό οξύ) ενεργοποιεί τους ινοβλάστες και ενισχύει τη γονιδιακή έκφραση σχετιζόμενη με τη σύνθεση του κολλαγόνου.

Βιταμίνη Α με την μορφή του ρετινοϊκού βρίσκουμε στον κρόκο του αυγού και στο συκώτι.

Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το υδρολυμένο πόσιμο κολλαγόνο που περιέχει διπεπτίδια προλίνης –υδροξυπρολίνης διεγείρει τους ινοβλάστες για παραγωγή κολλαγόνου. Επομένως η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου αυτού του είδους συμβάλλει στην μείωση των ρυτίδων και στην βελτίωση της υφής του δέρματος, στην βελτίωση των παραμέτρων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα, ενώ καμία απολύτως σχέση δεν έχει η συμπληρωματική χορήγηση κολλαγόνου με την απώλεια του σωματικού βάρους.

Παναγιώτης Ζήσης

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το κολλαγόνο

Πρόκειται για μία πρωτεΐνη που συμβάλλει στην αύξηση της μηχανικής αντοχής των συνδετικών ιστών. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται με αποτέλεσμα την εμφάνιση σημαδιών γήρανσης του δέρματος και των αρθρώσεων (ειδικά μετά τα...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

These are the new nail trends for S/S2025!

Ολοκληρώνουμε την τριλογία μας για τις νέες τάσεις της σεζόν, φυσικά με τα νύχια μας! Είτε είναι “γατίσια”, είτε κομψά είτε πιο…εντυπωσιακά, οι τάσεις φέτος κρατούν λίγο πιο χαμηλό προφίλ….Κορίτσια, αφήστε λίγο στην άκρη...
Περισσότερα
Υγεια

Τα συμπληρώματά που αυξάνουν την Libido

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική φυσική δραστηριότητα είναι οι δύο πυλώνες που αδιαμφισβήτητα πάνω σε αυτούς οικοδομείται η καλή σεξουαλική υγεία, η αυξημένη ερωτική επιθυμία και η γονιμότητα. Όπως σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή...
Περισσότερα
Υγεια

Τα εσπεριδοειδή νικούν την κατάθλιψη

Πρόκειται για μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου του Harvard η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από την μεγάλης κλίμακας Nurses Health Study ΙΙ που  παρακολουθεί περισσότερες από 100.000 γυναίκες από το 1989 και καταγράφει τον...
Περισσότερα