Υγεια

Πότε μας μεθάει περισσότερο το αλκοόλ;

Είναι πιο εύκολο να μεθύσεις στην παραλία το μεσημέρι παρά στο μπαρ το βράδυ; Είναι, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με το αλκοόλ καθαυτό.

Δεν είναι ιδέα σου ότι το ποτό που πίνεις το μεσημέρι το αισθάνεται ο οργανισμός σου πιο έντονα από ό,τι αν το πιεις το βράδυ. Ακόμα κι αν η ποσότητα είναι η ίδια. Πολύ περισσότερο όταν απολαμβάνεις το αλκοόλ της αρεσκείας σου κάτω από τον ήλιο.

Ψυχίατροι και οι ειδικοί στο αλκοόλ που μίλησαν στους NY Times συμφώνησαν ότι υπάρχουν μερικοί μοναδικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς μπορεί να διαφέρει η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, συγκριτικά με την κατανάλωση που κάνουμε τη νύχτα.

Το αλκοόλ τη μέρα δεν έχει τέλος κοντά

Το βράδυ είμαστε πιο «συντονισμένοι» με τα σημάδια που μας δείχνουν πως θα ήταν χρήσιμο να μην πιούμε εκείνη την εξτρά γουλιά, καθώς φτάσαμε στα όρια μας. Tουναντίον, όταν πίνουμε αλκοόλ από το μεσημέρι, δεν αναγνωρίζουμε αυτά τα σημάδια. Και σπάνια σταματάμε τη διαδικασία για να φάμε κάτι. Έτσι, δεν φροντίζουμε να βοηθήσουμε το σώμα μας στην απορρόφηση του αλκοόλ – διά της τροφής. Άρα μεθάμε περισσότερο, σε μικρότερο χρονικό διάστημα.  

Ζέστη και αφυδάτωση

Εκείνη την παγωμένη μπύρα τις ηλιόλουστες καλοκαιρινές ημέρες, λίγοι μπορούν να την προσπεράσουν. Παρ’ όλα αυτά, η κατανάλωση αλκοόλ ενώ ο ήλιος είναι ψηλά αυξάνει τις πιθανότητες αφυδάτωσής μας. Έτσι, εντείνονται οι συνέπειες της μέθης και αισθανόμαστε κουρασμένοι, ζαλισμένοι, αγχώδεις ή «αλλού». Ο ιδρώτας μας έχει ως συνέπεια την απώλεια περισσότερων υγρών, άρα χάνουμε νάτριο και μέταλλα που βοηθούν το σώμα να λειτουργεί κανονικά. Συν τη διουρητική δράση του αλκοόλ, η αφυδάτωση είναι αναπόφευκτη.

Ηangover και hang-xiety

Έχει διαπιστωθεί και ότι όσο νωρίτερα αρχίζουμε να πίνουμε, τόσο πιο γρήγορα στεγνώνει το σώμα μας και αρχίζει ο πονοκέφαλος που θα μας συνοδεύει για το υπόλοιπο της ημέρας. Όσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε, τόσο πιο έντονο είναι το hangover, με τους ειδικούς να προτείνουν να πίνουμε ένα ποτήρι νερό ανά ένα αλκοολούχο ποτό. Διαφορετικά, γίνεται πιο έντονο το τρέμουλο στα χέρια, η ναυτία και η ζάλη που νιώθουμε. Δεν αποκλείεται να ζήσουμε και την εμπειρία του hang-xiety: να νιώσουμε δηλαδή, πραγματικά συναισθήματα φόβου και νευρικότητας τα οποία προκαλεί το αλκοόλ. Εντωμεταξύ, όσο πιο αφυδατωμένοι είμαστε, τόσο πιο έντονο είναι το άγχος που νιώθουμε. Πάντα είναι χρήσιμο να τρώμε κάτι και να αποφεύγουμε τα ποτά που έχουν πολλή ζάχαρη.

Το τελευταίο ποτό της μέρας

Ιδανικά χρειάζεται ένα μέτρο στην ποσότητα αλκοόλ που πίνουμε και 3 με 4 ώρες μεταξύ του τελευταίου ποτού που πίνουμε και της στιγμής που θα πέσουμε το βράδυ στο κρεβάτι για να κοιμηθούμε.

Αν έχουμε πιει επαρκές νερό και έχουμε φάει το κατιτίς μας, το σώμα μας θα έχει τη δυνατότητα να μεταβολίσει το αλκοόλ πριν μας κάνει παρέα ο Μορφέας. Και τότε θα μπορεί ο οργανισμός μας να ξεκουραστεί.

Πηγή: ow.gr

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα