Υγεια

Σπιτικό φαγητό και παχυσαρκία
Τι σχέση έχει το μαγείρεμα με τα παραπανίσια κιλά;

Από το 1960 ο χρόνος που περνάμε μαγειρεύοντας έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ αντίθετα έχει αυξηθεί η συχνότητα  της παχυσαρκίας

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Όσο συχνότερα καταναλώνουμε μαγειρεμένα στο σπίτι τρόφιμα, τόσο πιο ισορροπημένη διατροφή ακολουθούμε, γεγονός που έχει να κάνει με λιγότερες πιθανότητες για υπερβάλλον βάρος και για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη 2

Επιπρόσθετα, όσοι συνηθίζουν να τρώνε σπιτικό φαγητό έχουν χαμηλότερη κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε ζάχαρη και λίπος, καταναλώνουν λιγότερα αναψυκτικά που περιέχουν  ζάχαρη και τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά

Πώς μπορούν οι εργαζόμενοι γονείς να οργανώσουν καλύτερα τα γεύματα της εβδομάδας έτσι ώστε να μαγειρεύουν σπίτι;

Μαγειρεύουμε 2-3 γεύματα το σαββατοκύριακο ή όποτε έχουμε περισσότερο χρόνο

Μαγειρεύουμε από το προηγούμενο βράδυ για την επόμενη ημέρα

Χρησιμοποιούμε τα περισσεύματα για να φτιάξουμε ένα νέο γεύμα (π.χ. αν περισσέψει κοτόπουλο φτιάχνουμε μακαρονοσαλάτα ή ομελέτα με κοτόπουλο, αν περισσέψουν όσπρια φτιάχνουμε σαλάτα οσπρίων ή τα παντρεύομε με ρύζι ή κριθαράκι)

Χρησιμοποιούμε την κατάψυξη σε ό,τι καταψύχεται (πίτες άψητες, μαγειρεμένο κοκκινιστό ή λεμονάτο κρέας, μπιφτέκια)- όχι αμυλώδη γιατί «ρουφούν» νερό στην απόψυξη

Για τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να έχουμε ένα κανονικό γεύμα, το φτιάχνουμε σάντουιτς χρησιμοποιώντας ψωμί, αραβική πίτα ή τορτίγια

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα