Όσο προχωράμε προς την Μεγάλη Εβδομάδα, όσοι νηστεύουμε όλη την Σαρακοστή, νομίζουμε ότι τελειώνουν και οι νηστίσιμες επιλογές μας για σνακ που να μας ικανοποιούν γευστικά, να είναι όμως και θρεπτικά. Πάμε να δούμε κάποιες προτάσεις:
Τα απλά
-Λαχανικά (στικς αγγουριού/ καρότου, ντοματίνια). Εύκολα στην προετοιμασία, θρεπτικά, εμ ελάχιστες θερμίδες.
-Φρέσκα φρούτα και φυσικοί χυμοί. Θρεπτικά σνακ, γεμάτα βιταμίνες, συμβάλλουν και στην ενυδάτωση μαζί με τα λαχανικά.
-Ξερά φρούτα. Προσέξτε να πάρετε αυτά που είναι χωρίς ζάχαρη. Τα πιο υγιεινά είναι τα σύκα (ειδικά τα σύκα Κύμης είναι τα πιο γευστικά) τα δαμάσκηνα, οι χουρμάδες και τα βερίκοκα.
-Ξηροί καρποί. Ανάλατοι και άψητοι, με τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης να αποτελούν υπερτροφές.
-Ελιές. Εκτός από τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οι ελιές είναι εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Αυτών των καλών βακτηρίων που συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Ο συνδυασμός των παραπάνω φυσικά είναι ο καλύτερος (φρούτα ή λαχανικά + καρποί) έτσι ώστε να καθυστερήσει η απορρόφηση του σακχάρου και να προκληθεί μεγαλύτερος κορεσμός
Η πρόταση η δική μου είναι Βασιλικοί χουρμάδες με φιστικοβούτυρο. Δεν υπάρχει αυτό το σνακ. Βγάζετε το κουκούτσι από τους βασιλικούς χουρμάδες, βάζετε στη θέση του φιστικοβούτυρο και τοποθετείτε για λίγο στην κατάψυξη. Συστήνεται και για τους αθλητές αφού δίνει άμεσα ενέργεια.
Τα υγιεινά του φούρνου
-Κουλούρι Θεσσαλονίκης. Επιλέξτε την εκδοχή της ολικής άλεσης.
-Μπάρες βρώμης ή δημητριακών. Προτιμήστε αυτές που δεν έχουν ζάχαρη.
-Κριτσίνια με διάφορες γεύσεις (καρότο, ελιά)
-Ελιόψωμο. Προτιμήστε αυτό που είναι στεγνό. Να μην αφήνει εντύπωμα λαδιού στην χαρτοπετσέτα σας.
-Κουλούρι (προσοχή, όχι σφολιάτα) με ντομάτα και ελιά
Τα «ενισχυμένα» αλμυρά
Τορτίγιες ή αραβικές με:
-Ωμά ή ψητά λαχανικά
-Μανιτάρια
-Φυτικό «τυρί» σόγιας ή αρακά (και όχι τα άλλα που έχουν φοινικέλαιο, αλάτι και αμυλο καλαμποκιού)
-Διατροφική μαγιά (πλούσια σε Β12. δίνει τυρένια γεύση)
-«θαλασσινές» πρωτεΐνες όπως γαρίδες, ή καλαμάρι ή «γήινες» πρωτεΐνες όπως κεφτεδάκια οσπρίων (φαλάφελ)
«Κάτι για να γλιστράει» όπως ταραμοσαλάτα ή αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα ή χούμους
Φυσικά μπορείτε να φτιάξετε και νηστίσιμη πίτσα με βάση την πίτα από σουβλάκι ή την τορτίγια και υλικά κάτι από τα παραπάνω.
Τα «ενισχυμένα» γλυκά
Ψωμί ή τορτίγια με:
-Βούτυρα ξηρών καρπών ή ταχίνι
-Μέλι ή μαρμελάδα
-Τριμμένοι ξηροί καρποί
-Κομματάκια φρούτων
Π.χ. ψωμί με ταχίνι, μέλι, τριμμένο καρύδι και φέτες μπανάνας
Τα επιδόρπια
-Μαύρη σοκολάτα
-Παστέλι (είτε από σουσάμι είτε από ξηρούς καρπούς- βγαίνει και σε μικρές συσκευασίες)
-Γλυκά του κουταλιού
-Γιαούρτι αμυγδάλου με γλυκό του κουταλιού ή μέλι
– χαλβάς (βγαίνει και αυτός σε ατομικές συσκευασίες)
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc