Υγεια

10+1 πληροφορίες για τα καλοκαιρινά φρούτα

 1. Το καρπούζι είναι ένα ισχυρά αντιοξειδωτικό φρούτο, αφού εκτός από τη βιταμίνη C περιέχει και λυκοπένιο. Οι δύο αυτές ουσίες προφυλάσσουν από εκφυλιστικές παθήσεις (καρδιαγγειακά νοσήματα) και ειδικά το λυκοπένιο μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων μορφών καρκίνου (καρκίνους προστάτη, μαστού και πνεύμονα).
 2. Το κάλιο που περιέχεται στο καρπούζι, βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ σε συνδυασμό με το μαγνήσιο προστατεύει από τις μυϊκές κράμπες οι οποίες είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
 3. Το καρπούζι είναι πλούσιο στο αμινοξύ κιτρουλίνη το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες. Παράλληλα, η κιτρουλίνη έχει και διουρητικό ρόλο, επομένως η κατανάλωση καρπουζιού ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών
 4. Το μεγάλο «ατού» του πεπονιού είναι η ουσία αδενοσίνη. Μια ουσία που περιέχεται και στο κρεμμύδι και στο σκόρδο και έχει αντιπηκτικές και αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Οι ερευνητές ανέμειξαν αιμοπετάλια με τη σάρκα του πεπονιού. Συμπέραναν ότι το πεπόνι περιέχει έναν παράγοντα που εμποδίζει τη συσσώρευση των ανθρωπίνων αιμοπεταλίων. Έτσι, τα αιμοπετάλια δεν κατάφεραν να ενωθούν, με αποτέλεσμα να αποτύχουν στη δημιουργία θρόμβων που ευθύνονται για τις καρδιοπάθειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
 5. Το αχλάδιείναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και φυτικές ίνες. Επιπλέον περιέχει χαλκό, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικών διαφόρων ορμονών.
 6. Το βερίκοκοείναι πλούσιο σε β- καροτένιο. Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών και προφυλάσσει από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο. Συγχρόνως το β- καροτένιο αποτελεί πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α, η οποία διαδραματίζει ρόλο στην ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και στην όραση.
 7. Το ροδάκινοείναι πλούσιο σε βιταμίνες C και E. Η βιταμίνη Ε αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αντιοξειδωτικές βιταμίνες, η οποία προστατεύει από την γήρανση, τον εκφυλισμό και τον θάνατο των κυττάρων που μπορεί αν προέλθουν από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου.
 8. Το μεγάλο διατροφικό ατού του σταφυλιού είναι η ρεσβερατρόλη, η οποία ανήκει στην κατηγορία των φυτοαλεξινών και βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού. Αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα αμπέλια για την άμυνά τους. Κατά την σύνθλιψη των σταφυλιών πριν την οινοποίηση, η ρεσβερατρόλη περνά και στο μούστο και με αυτό τον τρόπο και στο κρασί. Το κόκκινο κρασί περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης για το λόγο ότι τα στέμφυλα παραμένουν και στην ωρίμανση και δεν απομακρύνονται όπως στο λευκό.  Η ρεσβερατρόλη έχει δράση καρδιοπροστατευτική. Μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο για Στεφανιαία Νόσο, μειώνει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης η οποία στην οξειδωμένη της μορφή είναι το υπόστρωμα για ανάπτυξη αθηρωματικής πλάκας, ενώ μειώνει και τη συγκόλληση αιμοπεταλίων γεγονός που εμποδίζει τη δημιουργία θρόμβων. Παράλληλα, έχει και αντικαρκινική δράση. Καταστέλλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης μεταλλάξεων και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής. Η ρεσβερατρόλη προστατεύει από τις συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας η οποία μπορεί να προκαλέσει μελάνωμα. Για το λόγο αυτό προστίθεται σε αρκετά καλλυντικά του δέρματος και αντηλιακά προϊόντα.
 9. Τα κορόμηλα ή τζάνερα χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A, γεγονός που χαρακτηρίζει τους περισσότερους καρπούς δέντρων της οικογένειας των Ροδοειδών και αντικατοπτρίζεται στα έντονα χρώματά τους. Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία είναι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αποδίδεται επίσης έντονη αντιγηραντική δράση ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από λοιμώξεις. 
 10. Τα δαμάσκηνα περιέχουν μεγάλη ποσότητα φυτοθρεπτικών συστατικών, που έχει αποδειχθεί σε μελέτες, ότι προστατεύουν από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Επίσης είναι πλούσια σε σίδηρο.
 11. Η βανίλια έχει σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα στη φλούδα της. Αυτό οφείλεται στις ανθοκυανίνες (πολυφαινόλες) που είναι από τα πιο δραστικά αντιοξειδωτικά και έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και καρκίνου του στόματος. Τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη βανίλια έχουν υψηλή αντιοξειδωτική δράση αποτελώντας ασπίδα του οργανισμού σε παθήσεις που σχετίζονται με το καρδιαγγειακό σύστημα. Επίσης, έχει υψηλά ποσοστά καλίου, που ρυθμίζουν τα επίπεδα της αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Αυτές είναι οι τάσεις της σεζόν SS2022 !

Όπως κάθε νέα σεζόν ξεκινάμε να βάζουμε σε εφαρμογή καινούριους στόχους και καινούρια όνειρα που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε, έτσι και στις τάσεις του μακιγιάζ και της μόδας παρατηρούμε εξίσου αλλαγές. Αλλαγές οι οποίες συμβαδίζουν...
Περισσότερα
Υγεια

Οι διατροφικοί μου στόχοι για το 2022

Στην αρχή κάθε νέας χρονιάς συνηθίζουμε να βάζουμε στόχους. Οι επόμενοι στόχοι διατροφής που καλό είναι να βάλουμε έχουν και άμεση σχέση με την υγεία μας Μειώστε την ζάχαρη Γιατί; Γιατί η κατανάλωση ζάχαρης...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Very Peri – the color of the year 2022!!!

2022! Ένα Νέο Έτος μόλις ξεκίνησε! Ένα Νέο Έτος που ευχόμαστε όλοι να περιέχει ακόμα περισσότερη αγάπη μέσα του, ζεστασιά, καλοσύνη, κατανόηση, αλλά και εξέλιξη σε όλους τους τομείς της ζωής. Όπως κάθε χρόνο,...
Περισσότερα
Υγεια

Γιατί δεν πρέπει να νιώθεις ότι στερείσαι στο Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι;

Όλοι εμείς οι διαιτολόγοι αρεσκόμαστε στο να δίνουμε διατροφικές οδηγίες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, μετράμε τις θερμίδες του κουραμπιέ, του μελομακάρονου, της δίπλας, της βασιλόπιτας τύπου κέικ και τύπου τσουρέκι,...
Περισσότερα