Υγεια

3 comfort σούπες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  1. Σούπα βελουτέ καρότου με καπνιστή πάπρικα και σως γιαουρτιού

Υλικά: καρότα, κρεμμύδι, 2 κ.σ. ρύζι, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό

Για την σως: γιαούρτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα, τα καρότα, το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει.

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:

  • Β- καροτένιο (καρότο)
  • Βιταμίνη C (κρεμμύδι)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο)
  • Προβιοτικά (γιαούρτι)
  • Αντιμικροβιακές ουσίες (σκόρδο, κρεμμύδι)
  • Θερμογένεση: πάπρικα

Μια σούπα που ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε) αλλά και προβιοτικά και αντιμικροβιακές ουσίες. Η πάπρικά που περιέχει προκαλεί θερμογένεση, επομένως η σούπα είναι καλή επιλογή για τον χειμώνα αφού η κατανάλωσή της αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

2. Κολοκυθόσουπα με ginger

Υλικά: κολοκύθα, πράσο, πατάτα, κρεμμύδι, ginger, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό, γιαούρτι.

Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα και το τζινζερ, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει, προσθέτουμε το γιαούρτι και τους κολοκυθόσπορους

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά

  • Β- καροτένιο (κολοκύθα)
  • Βιταμίνη C (κολοκύθα, πράσο, κρεμμύδι)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, κολοκυθόσποροι)
  • Λουτεϊνη (κολοκύθα)
  • Κάλιο (κολοκύθα, κολοκυθόσποροι, πράσο)
  • Τζιντζερόλη: αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Και αυτή η σούπα  ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε). Παράλληλα προστατεύει την υγεία των ματιών (λουτεϊνη) αλλά και την υγεία των αγγείων καθώς το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. 

3. Σούπα  βελουτέ κάστανο με σελινόριζα

Υλικά: σελινόριζα, πράσο, πατάτα, κάστανο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό ή ζωμό, παρμεζάνα και αμυγδαλα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά και τα κάστανα σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και βράζουμε, πολτοποιούμε. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φιλέτο αμύγδαλο.

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:

  • Βιταμίνη C (κάστανο, σελινόριζα)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα)
  • Ασβέστιο (παρμεζάνα, αμύγδαλα)
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β (σελινόριζα, κάστανα)
  • Βιταμίνη Κ (σελινόριζα)
  • Φλαβονοειδή (σελινόριζα)

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η τρίτη σούπα. Πλούσια και σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη Κ που εκτός από την συμβολή της στην πήξη του αίματος βοηθά και στη σκελετική υγεία.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

10+1 πράγματα που έχεις σκεφτεί να ρωτήσεις για το ελαιόλαδο

-Τι εννοούμε με τον όρο παρθένο ελαιόλαδο; Παρθένα ελαιόλαδα είναι τα λάδια που λαμβάνονται από τον ελαιόκαρπο μόνο με μηχανικές μεθόδους ή άλλες φυσικές επεξεργασίες, με συνθήκες που δεν προκαλούν αλλοίωση του ελαίου και τα...
Περισσότερα
Υγεια

Αγουρέλαιο: το φάρμακο που πρέπει να τρως

Το Αγουρέλαιο είναι λάδι που παράγεται σχετικά πρώιμα, πριν ωριμάσει ο ελαιόκαρπος, ο οποίος είναι άγουρος και πράσινος. Οι ελιές συλλέγονται στα μέσα Οκτώβρη χειρονακτικά και η επεξεργασία τους γίνεται την ίδια ή το...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

New hair trends AW2023!!! Choose yours!!!

Καλωσορίζουμε τον Νοέμβριο με καλή ψυχολογία, διάθεση για ανανέωση, και διάθεση για αλλαγή πάντα προς το καλύτερο!!! Με το σημερινό άρθρο, ολοκληρώνουμε την τριλογία των νέων τάσεων σε μακιγιάζ, νύχια και μαλλιά, για τη...
Περισσότερα
Υγεια

Ποια αντιοξειδωτικά λείπουν από τον εγκέφαλο όσων πάσχουν με Alzheimer;

Δεν αποτελεί μυστικό ότι μια υγιεινή διατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία από πολλές παθήσεις, ανάμεσά τους και από τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επιστήμονες στην Ιατρική Σχολή Virginia Tech Carilion, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα λουτεΐνης,...
Περισσότερα