Υγεια

3 comfort σούπες για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

  1. Σούπα βελουτέ καρότου με καπνιστή πάπρικα και σως γιαουρτιού

Υλικά: καρότα, κρεμμύδι, 2 κ.σ. ρύζι, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό

Για την σως: γιαούρτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα, τα καρότα, το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει.

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:

  • Β- καροτένιο (καρότο)
  • Βιταμίνη C (κρεμμύδι)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο)
  • Προβιοτικά (γιαούρτι)
  • Αντιμικροβιακές ουσίες (σκόρδο, κρεμμύδι)
  • Θερμογένεση: πάπρικα

Μια σούπα που ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε) αλλά και προβιοτικά και αντιμικροβιακές ουσίες. Η πάπρικά που περιέχει προκαλεί θερμογένεση, επομένως η σούπα είναι καλή επιλογή για τον χειμώνα αφού η κατανάλωσή της αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

2. Κολοκυθόσουπα με ginger

Υλικά: κολοκύθα, πράσο, πατάτα, κρεμμύδι, ginger, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό, γιαούρτι.

Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα και το τζινζερ, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει, προσθέτουμε το γιαούρτι και τους κολοκυθόσπορους

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά

  • Β- καροτένιο (κολοκύθα)
  • Βιταμίνη C (κολοκύθα, πράσο, κρεμμύδι)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, κολοκυθόσποροι)
  • Λουτεϊνη (κολοκύθα)
  • Κάλιο (κολοκύθα, κολοκυθόσποροι, πράσο)
  • Τζιντζερόλη: αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες

Και αυτή η σούπα  ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε). Παράλληλα προστατεύει την υγεία των ματιών (λουτεϊνη) αλλά και την υγεία των αγγείων καθώς το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. 

3. Σούπα  βελουτέ κάστανο με σελινόριζα

Υλικά: σελινόριζα, πράσο, πατάτα, κάστανο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό ή ζωμό, παρμεζάνα και αμυγδαλα (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά και τα κάστανα σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και βράζουμε, πολτοποιούμε. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φιλέτο αμύγδαλο.

Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:

  • Βιταμίνη C (κάστανο, σελινόριζα)
  • Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα)
  • Ασβέστιο (παρμεζάνα, αμύγδαλα)
  • Βιταμίνες συμπλέγματος Β (σελινόριζα, κάστανα)
  • Βιταμίνη Κ (σελινόριζα)
  • Φλαβονοειδή (σελινόριζα)

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η τρίτη σούπα. Πλούσια και σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη Κ που εκτός από την συμβολή της στην πήξη του αίματος βοηθά και στη σκελετική υγεία.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Πώς μπορείς να μετατρέψεις την νηστεία σε αντιφλεγμονώδη διατροφή;

Για να απαντήσουμε στο παραπάνω ερώτημα πάμε να διασαφηνίσουμε κάποιους όρους. Τι είναι η φλεγμονή; Πρόκειται για το σύνολο των διεργασιών του ανθρώπινου οργανισμού προκειμένου να διορθώσει μία βλάβη (λ.χ. έγκαυμα από τον ήλιο,...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Your new make up – with the Spring’s colors!

Και να που η Άνοιξη ήρθε ξανά…Περπατώντας στους δρόμους της πόλης ή της εξοχής, μπορείς να το συνειδητοποιήσεις, καθώς ο ήλιος είναι ολόλαμπρος και η θερμοκρασία έχει αυξηθεί αρκετά. Ώρα να ανανεωθούμε, και ώρα...
Περισσότερα
Υγεια

Ποιο νηστίσιμο γεύμα καταναλώνει η μακροβιότερη οικογένεια του κόσμου;

Η οικογένεια Melis από την Σαρδηνία κατέχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ μακροζωίας.  Την υψηλότερη συνδυασμένη ηλικία για τα 9 εν ζωή αδέρφια, η οποία είναι τα 861 έτη, με τον μεγαλύτερο αδερφό να έχει πατήσει...
Περισσότερα