- Σούπα βελουτέ καρότου με καπνιστή πάπρικα και σως γιαουρτιού
Υλικά: καρότα, κρεμμύδι, 2 κ.σ. ρύζι, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό
Για την σως: γιαούρτι, ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: σωτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα, τα καρότα, το ρύζι, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει.
Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:
- Β- καροτένιο (καρότο)
- Βιταμίνη C (κρεμμύδι)
- Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο)
- Προβιοτικά (γιαούρτι)
- Αντιμικροβιακές ουσίες (σκόρδο, κρεμμύδι)
- Θερμογένεση: πάπρικα
Μια σούπα που ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε) αλλά και προβιοτικά και αντιμικροβιακές ουσίες. Η πάπρικά που περιέχει προκαλεί θερμογένεση, επομένως η σούπα είναι καλή επιλογή για τον χειμώνα αφού η κατανάλωσή της αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.
2. Κολοκυθόσουπα με ginger
Υλικά: κολοκύθα, πράσο, πατάτα, κρεμμύδι, ginger, καπνιστή πάπρικα, ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι, νερό ή ζωμό, γιαούρτι.
Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά σε ελαιόλαδο, ρίχνουμε την πάπρικα και το τζινζερ, προσθέτουμε ζωμό, πολτοποιούμε όταν βράσει, προσθέτουμε το γιαούρτι και τους κολοκυθόσπορους
Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά
- Β- καροτένιο (κολοκύθα)
- Βιταμίνη C (κολοκύθα, πράσο, κρεμμύδι)
- Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, κολοκυθόσποροι)
- Λουτεϊνη (κολοκύθα)
- Κάλιο (κολοκύθα, κολοκυθόσποροι, πράσο)
- Τζιντζερόλη: αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες
Και αυτή η σούπα ενισχύει το ανοσοποιητικό αφού περιέχει αντιοξειδωτικές βιταμίνες (β καροτένιο, C και Ε). Παράλληλα προστατεύει την υγεία των ματιών (λουτεϊνη) αλλά και την υγεία των αγγείων καθώς το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
3. Σούπα βελουτέ κάστανο με σελινόριζα
Υλικά: σελινόριζα, πράσο, πατάτα, κάστανο, κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, νερό ή ζωμό, παρμεζάνα και αμυγδαλα (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση: σωτάρουμε τα λαχανικά και τα κάστανα σε ελαιόλαδο, προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και βράζουμε, πολτοποιούμε. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και φιλέτο αμύγδαλο.
Τα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά:
- Βιταμίνη C (κάστανο, σελινόριζα)
- Βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα)
- Ασβέστιο (παρμεζάνα, αμύγδαλα)
- Βιταμίνες συμπλέγματος Β (σελινόριζα, κάστανα)
- Βιταμίνη Κ (σελινόριζα)
- Φλαβονοειδή (σελινόριζα)
Πλούσια σε αντιοξειδωτικά και η τρίτη σούπα. Πλούσια και σε ασβέστιο, αλλά και σε βιταμίνη Κ που εκτός από την συμβολή της στην πήξη του αίματος βοηθά και στη σκελετική υγεία.
Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc