Υγεια

4 Θρεπτικές πίτες για την εβδομάδα της Τυρινής

Την τελευταία εβδομάδα πριν την Καθαρή Δευτέρα η παράδοση θέλει να καταναλώνουμε πολλά γαλακτοκομικά και μάλιστα με αυτά να φτιάχνουμε πίτες.

  • Τυρόπιτα: η πρώτη στη λίστα πίτα της αποκριάς περιέχει περίπου 320 θερμίδες/100γρ. Λόγω του τυριού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ενώ περιέχει και πολύ ασβέστιο (160mg/100gr). Μπορείτε φυσικά να την παρασκευάσετε με λιγότερες θερμίδες χρησιμοποιώντας τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

Tip: Για φύλλο καλό είναι να χρησιμοποιήσετε χωριάτικο (ή αν μπορείτε να ανοίξετε μόνοι σας) και όχι σφολιάτα, η οποία χρειάζεται και επιπλέον βούτυρο, ενώ μπορεί να «πέσει βαριά» σε άτομα που πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

  • Σπανακοτυρόπιτα: Με 300 θερμίδες/100γρ η σπανακοτυρόπιτα είναι πολύ καλή πηγή μονοακόρεστων λιπαρών (αφού για να παρασκευαστεί χρειάζεται ελαιόλαδο), β- καροτενίου και φυτικών ινών λόγω του σπανακιού. Το β- καροτένιο αποτελεί πρόδρομη ένωση της βιταμίνης Α, η οποία συνεισφέρει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή λειτουργία της όρασης. Συν τοις άλλοις, το β- καροτένιο είναι αντιοξειδωτικό. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση της χοληστερόλης και του σακχάρου.

Tip: Προσθέστε εκτός από σπανάκι και διάφορα άγρια χόρτα (καυκαλίθρα, ξινολάπατο, μυρώνια, τσουκνίδα) τα οποία εκτός από γεύση θα προσδώσουν και επιπλέον αντιοξειδωτική ικανότητα στην πίτα σας.

  • Γαλατόπιτα: περιέχει 200 θερμίδες/100γρ, κορεσμένα λιπαρά λόγω του γάλακτος και φυσικά ζάχαρη. Παρόλα αυτά, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Εξαιτίας της γλυκιάς της γεύσης, μπορεί κάλλιστα να αντικαταστήσει ένα οποιοδήποτε γλυκό.

Tip: για πιο γευστική εκδοχή, χρησιμοποιείστε πρόβειο γάλα αντί για αγελαδινό ή μισό- μισό. Επιβαρύνεστε με λίγα παραπάνω λιπαρά, αλλά πόσο συχνά σας δίνεται η ευκαιρία να φτιάξετε γαλατόπιτα;

  • Μπατζίνα με σπανάκι ή με κολοκύθι:  εάν υπάρχει κολοκύθι πράσινο στην κατάψυξή σας από το καλοκαίρι τότε είναι εύκολο να παρασκευάσετε μια μπατζίνα (ή αλλιώς πλαστό όπως μπορεί να το έχετε ακούσει). Απλά προσθέτετε αλεύρι στο τριμμένο κολοκύθι, τυρί, αυγό και μυρωδικά (κρεμμύδι, δυόσμο). Περιέχει τις ίδιες περίπου θερμίδες με την σπανακοτυρόπιτα, αλλά σαφώς είναι πιο εύκολο να παρασκευαστεί.  

Tip: αντί για πράσινο κολοκυθάκι μπορείτε να βάλετε κολοκύθα, η οποία μάλιστα θα σας εφοδιάσει με μεγάλες ποσότητες β- καροτενίου.

Πώς μπορούν τα παιδιά να καταναλώσουν τις πίτες;

Στα παιδιά μπορείτε να προσφέρετε την πίτα που εσείς οι ίδιες φτιάξατε είτε ως πρωινό σε συνδυασμό με ένα ποτήρι χυμό είτε ως δεκατιανό για το σχολείο.

Δίαιτα και πίτα πάνε μαζί;

Ναι, αλλά με προϋποθέσεις. Εξαιτίας του γεγονότος ότι η πίτα είναι ένα πλήρες πιάτο καλό είναι να καταναλωθεί ως κυρίως γεύμα μόνη της ή μαζί με κάτι άλλο. Λ.χ. ένα κομμάτι μπατζίνα ή τυρόπιτα με μια πράσινη σαλάτα ή 1 κομμάτι σπανακόπιτα ή σπανακοτυρόπιτα με 1 γιαούρτι αποτελούν μια πολύ θρεπτική και πλήρη εκδοχή του μεσημεριανού σας.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα