Υγεια

8 απίθανοι χειρισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις

Γνωρίζατε ότι κάθε χρόνο 1 στους 6 ανθρώπους αρρωσταίνουν από τροφικές δηλητηριάσεις και τροφογενείς ασθένειες; Αυτό σημαίνει 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο!!! Ακολουθούν κάποιοι χειρισμοί που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι μπορούν να προκαλέσεις τροφοδηλητηριάσεις.

1. Πορτοφόλια και τσάντες πάνω στους πάγκους της κουζίνας. Αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με τρόφιμα όπως πορτοφόλια και τσάντες μπορεί να μεταφέρουν ανεπιθύμητα, βλαβερά βακτήρια. Κρατήστε τα μακριά από τους πάγκους που επεξεργάζεστε τρόφιμα και από τα οικιακά σκεύη. Επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για τα ψώνια των τροφίμων μπορεί επίσης να μεταφέρουν βλαβερά βακτήρια και για το λόγο αυτό καλό είναι να πλένονται κατά διαστήματα.
2. Υπολείμματα τροφών. Η αναβολή στο καθάρισμα μπορεί να είναι επιζήμια. Υπολείμματα τροφών αποτελούν θρεπτικά υλικά για μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό καθαρίστε τυχόν υπολείμματα στο ψυγείο και στο φούρνο μικροκυμάτων. Το καθάρισμα πρέπει να γίνει με ζεστό νερό και σαπούνι.
3. Πλύσιμο τροφίμων πριν την αποθήκευσή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίσουν ότι πρέπει να πλένουν τα τρόφιμα (λαχανικά, αυγά). Το πότε όμως έχει σημασία. Το πλύσιμο λοιπόν πρέπει να γίνεται λίγο πριν την κατανάλωση του τροφίμου και όχι πριν το αποθηκεύσετε.
4. Αποθήκευση αυγών και γάλακτος στην πόρτα του ψυγείου. Ανοιγοκλείνοντας την πόρτα του ψυγείου, αυξάνεται η θερμοκρασία, και ειδικά στις θέσεις αποθήκευσης τροφίμων στις πόρτες του ψυγείου. Για το λόγο αυτό, καλό είναι τα αυγά και το γάλα να αποθηκεύονται σε εσωτερικό ράφι του ψυγείου.
5. Ρωγμές σε πιάτα και πάγκους κοπής. Στις ρωγμές των πιάτων ή σκευών ή πιάτων κοπής μπορεί να φιλοξενηθούν διάφορα μικρόβια. Για το λόγο αυτό, ξεφορτωθείτε γρήγορα τα ραγισμένα και παλιά σκεύη.
6. Ακάθαρτα σφουγγάρια πλυσίματος πιάτων. Αποτελούν εστίες μικροβίων. Πλύνετέ τα καλά με νερό και χλωρίνη (αφήστε τα σε ένα μπολ με νερό και χλωρίνη για όλο το βράδυ) ή πετάξτε τα παλιά.
7. Μη σωστό πλύσιμο των χεριών. Με ζεστό νερό με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά (ανάμεσα από τα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα.
8. Αναβολή στο καθάρισμα του ψυγείου. Βάλτε στο πρόγραμμά σας 1 φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε σχολαστικά το ψυγείο σας με ζεστό νερό και σαπούνι ή με νερό και ξύδι.
Τέλος, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τρόφιμα για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (π.χ. μετά από μεταμόσχευση) και ασθενείς με χρόνια νοσήματα (π.χ. σ. διαβήτης).

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Θάλασσα, η μεγαλύτερη θεραπεία!

Και δεν αναφέρομαι μόνο στο κομμάτι της αισθητικής. Είμαι σίγουρη ότι πολλές φορές, όταν δε νιώθει κανείς στα “καλύτερά” του, με μία βόλτα στη θάλασσα η διάθεση αλλάζει αυτομάτως. Ως Μεσογειακός λαός, αγαπούμε τη...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Φτιάξε το κατάλληλο περιβάλλον για το διάβασμα του παιδιού σου!

Το καλό διάβασμα πρέπει να γνωρίζουμε πως δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητες του παιδιού και το αν έχει όρεξη για μάθηση. Το περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που πρέπει να διαβάσει και...
Περισσότερα
Υγεια

Τσάι του βουνού και το καλοκαίρι; Γιατί όχι

Αν κάναμε μια λίστα με τις υπερτροφές της Ελλάδας το τσάι του βουνού, ο σιδερίτης, θα βρισκόταν στις πρώτες θέσεις. Ήδη γνωστό από την εποχή του Ιπποκράτη, τα τελευταία χρόνια άρχισε να καλλιεργείται και...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Πώς να φορέσεις το κόκκινο κραγιόν το καλοκαίρι!

Στα προηγούμενα άρθρα μου αναφέρθηκα στα trends SS20, τα οποία είναι αρκετά ενδιαφέροντα και πιο ιδιαίτερα σε σχέση με αυτά που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, κάποια κλασικά και elegant παραμένουν στα “in” της...
Περισσότερα