Υγεια

8 απίθανοι χειρισμοί που προκαλούν τροφικές δηλητηριάσεις

Γνωρίζατε ότι κάθε χρόνο 1 στους 6 ανθρώπους αρρωσταίνουν από τροφικές δηλητηριάσεις και τροφογενείς ασθένειες; Αυτό σημαίνει 48 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο!!! Ακολουθούν κάποιοι χειρισμοί που μπορεί να μην γνωρίζετε ότι μπορούν να προκαλέσεις τροφοδηλητηριάσεις.

1. Πορτοφόλια και τσάντες πάνω στους πάγκους της κουζίνας. Αντικείμενα που δεν έχουν να κάνουν με τρόφιμα όπως πορτοφόλια και τσάντες μπορεί να μεταφέρουν ανεπιθύμητα, βλαβερά βακτήρια. Κρατήστε τα μακριά από τους πάγκους που επεξεργάζεστε τρόφιμα και από τα οικιακά σκεύη. Επαναχρησιμοποιούμενες πάνινες τσάντες για τα ψώνια των τροφίμων μπορεί επίσης να μεταφέρουν βλαβερά βακτήρια και για το λόγο αυτό καλό είναι να πλένονται κατά διαστήματα.
2. Υπολείμματα τροφών. Η αναβολή στο καθάρισμα μπορεί να είναι επιζήμια. Υπολείμματα τροφών αποτελούν θρεπτικά υλικά για μικροοργανισμούς. Για το λόγο αυτό καθαρίστε τυχόν υπολείμματα στο ψυγείο και στο φούρνο μικροκυμάτων. Το καθάρισμα πρέπει να γίνει με ζεστό νερό και σαπούνι.
3. Πλύσιμο τροφίμων πριν την αποθήκευσή τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίσουν ότι πρέπει να πλένουν τα τρόφιμα (λαχανικά, αυγά). Το πότε όμως έχει σημασία. Το πλύσιμο λοιπόν πρέπει να γίνεται λίγο πριν την κατανάλωση του τροφίμου και όχι πριν το αποθηκεύσετε.
4. Αποθήκευση αυγών και γάλακτος στην πόρτα του ψυγείου. Ανοιγοκλείνοντας την πόρτα του ψυγείου, αυξάνεται η θερμοκρασία, και ειδικά στις θέσεις αποθήκευσης τροφίμων στις πόρτες του ψυγείου. Για το λόγο αυτό, καλό είναι τα αυγά και το γάλα να αποθηκεύονται σε εσωτερικό ράφι του ψυγείου.
5. Ρωγμές σε πιάτα και πάγκους κοπής. Στις ρωγμές των πιάτων ή σκευών ή πιάτων κοπής μπορεί να φιλοξενηθούν διάφορα μικρόβια. Για το λόγο αυτό, ξεφορτωθείτε γρήγορα τα ραγισμένα και παλιά σκεύη.
6. Ακάθαρτα σφουγγάρια πλυσίματος πιάτων. Αποτελούν εστίες μικροβίων. Πλύνετέ τα καλά με νερό και χλωρίνη (αφήστε τα σε ένα μπολ με νερό και χλωρίνη για όλο το βράδυ) ή πετάξτε τα παλιά.
7. Μη σωστό πλύσιμο των χεριών. Με ζεστό νερό με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, πλύνετε τα χέρια σας σχολαστικά (ανάμεσα από τα δάχτυλα, κάτω από τα νύχια) πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα.
8. Αναβολή στο καθάρισμα του ψυγείου. Βάλτε στο πρόγραμμά σας 1 φορά την εβδομάδα να καθαρίζετε σχολαστικά το ψυγείο σας με ζεστό νερό και σαπούνι ή με νερό και ξύδι.
Τέλος, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χειρίζεστε τρόφιμα για ειδικές κατηγορίες ανθρώπων που έχουν υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν, όπως μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, έγκυες γυναίκες, ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς (π.χ. μετά από μεταμόσχευση) και ασθενείς με χρόνια νοσήματα (π.χ. σ. διαβήτης).

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Τα dos και τα don’ts των καλοκαιρινών διακοπών.

Μέσα Ιουλίου, και παρότι ο καιρός έκανε κάποιες… «τσαχπινιές», δεν παύει να είναι καλοκαίρι και να ετοιμαζόμαστε όλοι για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Σήμερα θα ασχοληθούμε λοιπόν με τα do’s και τα don’ts των...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ποιος είπε ότι τα Μουσεία δεν είναι για το καλοκαίρι;

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που τα μουσεία οργανώνουν περισσότερα εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά και όλη την οικογένεια και είναι σίγουρα ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσεις το απόγευμά σου. Γιατί...
Περισσότερα
Υγεια

Διατροφή στο camping

Τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, έχει γίνει στη «μόδα» το camping ως ένας εναλλακτικός τρόπος καλοκαιρινών διακοπών. Οι διατροφικές επιλογές, ειδικά στην εναλλακτική του ελεύθερου camping,  είναι περιορισμένες, ενώ οι απαιτήσεις για...
Περισσότερα
Μοδα και ομορφια

Τα top προϊόντα που χρειάζεσαι το καλοκαίρι!

Είναι Ιούλιος, και η ζέστη μας υπενθυμίζει ότι χρειαζόμαστε άμεσα διακοπές! Όσοι τυχεροί απολαμβάνουν τη θάλασσα αυτές τις ημέρες, ας κάνουν και για εμάς καμιά βουτιά! Ωστόσο υπάρχουμε και εμείς που είμαστε ακόμη στην...
Περισσότερα
Uncategorized  Πολιτισμος

Μια αγάπη για το καλοκαίρι….

Πλησιάζουμε στα μέσα του καλοκαιριού και τι άλλο θα μπορούσαμε να πούμε αν δεν επιλέγαμε να μιλήσουμε για τραγούδια που αναφέρονται στην αγάπη του καλοκαιριού. Κάθε χρόνο το καλοκαίρι νιώθουμε την ανάγκη να εκφραστούμε...
Περισσότερα