Όταν φοβάσαι τραγουδάς! Όταν τραγουδάς χαλαρώνεις και αποκτάς αυτοπεποίθηση. Τα αθλήματα έχουν «ρυθμό». Όταν το μωρό ακούει την καρδιά και τους ήχους της μαμάς του ηρεμεί. Όταν κάποιος ηλικιωμένος ακούει μουσική θυμάται και συνδέεται με την νεότητά του. Στο στρατό τραγουδάνε όταν ασκούνται, στα χωράφια του ρυζιού ή των σπαρτών τραγουδάνε όλοι μαζί για να περάσει η ώρα χωρίς κούραση. Στις χειρουργικές επεμβάσεις ή τα νοσοκομεία όταν ακούγεται μουσική οι ασθενείς χαμογελούν. Στα σούπερ μάρκετ τα ψώνια γίνονται ευχάριστα. Στις γιορτές τραγουδάμε κάλαντα και θυμόμαστε την ιστορία του εθίμου. Στα μωρά τραγουδάμε νανουρίσματα, στους ασθενείς η μουσική δίνει θάρρος! Τα παιδιά μπορούν να μάθουν την άλφα βήτα τραγουδιστά και οι ασθενείς με Alzheimer’s καταφέρνουν να θυμηθούν την καθημερινότητά τους με μεγαλύτερη ευκολία. Όταν ακούμε τα πουλιά να τραγουδούν ή τον ρυθμικό παφλασμό των κυμάτων της θάλασσας νιώθουμε ευτυχία!…
Όλη αυτή η καθημερινή μας «βιωματική αίσθηση» που είναι η μουσική και το τραγούδι, ο ρυθμός και η μελωδία, μας συντροφεύει όλη μας την ζωή βήμα-βήμα και πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε γιατί μας είναι τόσο φυσικό που απλώς σφυρίζουμε περιμένοντας στην επόμενη στάση…
Αν όμως πάμε λίγο πιο πρακτικά να κατανοήσουμε τις εφαρμογές που έχει η θεραπεία μέσα από τη μουσική και πώς μπορεί να μας βοηθήσει, θα καταλάβουμε ότι η μουσικοθεραπεία λειτουργεί στο συναισθηματικό μας κυρίως κομμάτι, σε αυτό που δεν μπορείς να εκφράσεις λεκτικά ή κινητικά. Διευρύνει την ενσυναίσθηση μας και μεγαλώνει την αντίληψή μας διεξοδικά.
Άρα, μπορούμε να δουλέψουμε κινητικά προβλήματα, σωματικές ή ψυχικές ασθένειες, ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές αλλά και Διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές όπως τον Αυτισμό, Asperger σύνδρομο Down και Διαταραχή Ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα. Μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς ή διαταραχές στο λόγο ή την επικοινωνία. Ασθενείς με εγκεφαλικό ή τροχαία ατυχήματα. Μπορεί να ενθαρρύνει την έκθεση και την αυτοπεποίθηση σε ανθρώπους που θέλουν να δυναμώσουν και να αναπτύξουν τις δυνατότητες του λόγου και της άρθρωσής τους, ειδικά αν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Να βοηθήσουν την λεπτή κίνηση και την υπομονή τους σε δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση. Να αλληλοεπιδράσουν με ανθρώπους μέσα σε ομάδες με παρόμοια προβλήματα και πραγματικά να καταφέρουν να έρθουν πιο κοντά στον εαυτό τους. Να γιατρέψουν παλιά τραύματα και φοβίες που τους περιορίζουν η που χρειάζεται να αλλάξουν μοτίβο συμπεριφοράς.
Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για την δύναμη της μουσικοθεραπείας αλλά είμαι σίγουρη ότι μπορείτε να την καταλάβετε και μόνοι σας ακούγοντας ένα τραγούδι ή μία μουσική που να σας συγκινεί λυτρώνοντάς σας, όταν το χρειάζεστε. Εκεί ακριβώς στην συνάντησή σας με την μουσική, βρίσκεται το θαύμα της μουσικοθεραπείας και μας περιμένει να το γνωρίσουμε μαζί!
Κατερίνα Παλαιοθόδωρου
Μουσικός, συγγραφέας, μουσικοθεραπεύτρια