Υγεια

Μήπως «τρως» τα συναισθήματά σου;

Λόγω των συνθηκών της πανδημίας το κορωνοϊού και του εγκλεισμού οι περισσότεροι από εμάς κατακλυζόμαστε από αρνητικά συναισθήματα. Άγχος, αγωνία, οργή, θυμός, μελαγχολία είναι κάποια από αυτά. Πολλά από αυτά τα συναισθήματα έχουν ως αποτέλεσμα να αλλάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά και να μας οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι καταναλώνοντας φαγητό θα μετριαστούν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα και θα νιώσουμε καλύτερα. Όμως μετά την πρόσκαιρη ικανοποίηση που μας προσφέρει το φαγητό ξεκινούν αισθήματα ενοχής και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και το πρόβλημα διαιωνίζεται.

Πώς καταλαβαίνεις αν πεινάς πραγματικά;

Η πραγματική πείνα αυξάνεται σταδιακά, συμβαίνει ώρες μετά το τελευταίο γεύμα, είναι γενική (και όχι σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο) και σταματά όταν κάποιος χορταίνει. Αντίθετα, η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται ξαφνικά, δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από  το τελευταίο γεύμα, επιμένει ακόμα κι αν νιώθει κάποιος χορτάτος και εστιάζει στην κατανάλωση ενός συγκεκριμένου γεύματος.  

Τι να κάνεις;

  • Συνειδητοποίησε το πρόβλημα  

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για το λόγο αυτό πρέπει πρώτα από όλα να συνειδητοποιήσεις ότι τρως για να καλύψεις τα συναισθήματά σου και όχι επειδή πεινάς.

  • Κράτησε ημερολόγιο

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την αξία της αυτοπαρακολούθησης μέσω τήρησης ημερολογίου καταγραφής τροφίμων. Μόνο που τώρα εκτός από τα τρόφιμα που καταγράφεις, καλό είναι να καταγράφεις και τα συναισθήματά σου τόσο πριν όσο και μετά την κατανάλωση. Αυτό θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα την αντίδρασή σου στην συναισθηματική υπερφαγία και να μπορέσεις να προλάβεις και να ελέγξεις καταστάσεις.

  • Ζήτησε υποστήριξη

Κάθε φορά που νομίζεις ότι μπαίνεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο είναι πολύ σημαντικό να έχεις την υποστήριξη (υλική ή/και συναισθηματική) των φίλων και των οικείων σου. Εάν δεν το κάνουν από μόνοι τους, καλό είναι να το ζητάς. Όμως, αν το πρόβλημα αρχίσει να ξεφεύγει μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από έναν ψυχολόγο και τον διαιτολόγο σου, έτσι ώστε από κοινού, ο καθένας στο αντικείμενό του, να χαράξει τη στρατηγική της θεραπείας σου.

  • Μην ξεφεύγεις από την ρουτίνα

Η ρουτίνα, το πρόγραμμα σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάει. Κατανάλωσε την τροφή σου σε σταθερές ώρες κάνοντας μικρά και συχνά γεύματα. Τήρησε το ωράριό σου στον ύπνο. Τήρησε ωράριο στον χρόνο και στη συχνότητα της άσκησης, που αν δεν υπάρχει στη ζωή σου καλό είναι να την εντάξεις.

  • Υπέκυψε σε «πειρασμούς»

Ναι, καλά άκουσες. Μην καταργείς τελείως και με μιας όλα τα «απαγορευμένα» τρόφιμα, αλλά βάλε ως στόχο να τα καταναλώνεις κάποιες φορές την εβδομάδα σε συγκεκριμένη ποσότητα. Σίγουρα όμως θα βοηθούσε να μην τα έχεις διαρκώς αποθηκευμένα σε μεγάλες ποσότητες στο σπίτι σε μάλιστα σε κοινή θέα.

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ένα ταξίδι στην ιστορία του ελληνικού σινεμά — Επίσκεψη στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σήμερα θα σε πάω σε έναν χώρο αφιερωμένο στη μαγεία του Σινεμά. Στην καρδιά του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στην πρώτη Αποθήκη, βρίσκεται το Μουσείο Κινηματογράφου, τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Μουσείο Κινηματογράφου είναι...
Περισσότερα
Πολιτισμος

ΝΟΗΣΙΣ – Ένας χώρος που κάνει τη γνώση εμπειρία για μικρούς και μεγάλους

Γνώριζες ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά κέντρα επιστήμης και τεχνολογίας στην Ελλάδα; Μιλάω φυσικά για το ΝΟΗΣΙΣ, το οποίο επισκεφθήκαμε πρόσφατα και ζήσαμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση, διασκέδαση και εξερεύνηση....
Περισσότερα
Πολιτισμος

Οινοποιείο Θωμαϊδη: Τρεις Γενιές Θωμαϊδη, μια ιστορία που συνεχίζεται

Στην επαρχία της Αλμωπίας, στο χωριό Πιπεριά, ανάμεσα στην Αριδαία και τα Λουτρά Πόζαρ, βρίσκεται ένα μικρό οικογενειακό οινοποιείο που κρύβει μέσα του μια μεγάλη ιστορία· μια ιστορία που ξεκινά το 1936 και συνεχίζεται...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Ο Λευκός Πύργος: Ταξίδι στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Πρόσφατα επισκεφθήκαμε τη Θεσσαλονίκη και σκεφτήκαμε πως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε μαζί τους πιο γνωστούς χώρους Πολιτισμού της πόλης. Πρώτη μας στάση: η Θεσσαλονίκη και ο Λευκός Πύργος. Το πιο γνωστό,...
Περισσότερα
Πολιτισμος

Bee Your Beauty: Η ιστορία της Κυριακής που φέρνει τη φύση στην ομορφιά

Σε ένα χωριό κοντά στη Θεσσαλονίκη, στα Κουφάλια, η Κυριακή έστησε με μεράκι και επιμονή μια μικρή επιχείρηση με χειροποίητα καλλυντικά από φυσικά συστατικά: τη Bee Your Beauty. Το χειροποίητο ως τρόπος ζωής Η...
Περισσότερα