Υγεια

Οι στόχοι της νέας χρονιας

Είθισται στην αρχή κάθε χρονιάς να βάζουμε νέους στόχους. Στόχους για τη δουλειά μας, για την καθημερινότητά μας, για την άσκηση αλλά και για τη διατροφή. Πάμε να δούμε πώς πρέπει να εισάγονται αυτοί οι στόχοι.

Πώς να ξεκινήσεις με τους στόχους;

  • Κράτησε ημερολόγιο για μία εβδομάδα και κατάγραψε τι τρως. Η τήρηση ημερολογίου κατανάλωσης τροφίμων αποτελεί ένα μέσο αυτοπαρακολούθησης. Με αυτόν τον τρόπο θα διακρίνεις προβληματικές συμπεριφορές και συνήθειες γύρω από το φαγητό και θα στοχεύσεις στο να τις διορθώσεις.
  • Κράτησε ημερολόγιο για το πώς αισθάνεσαι σε σχέση με την κατανάλωση φαγητού. Πολύ σημαντική αποτελεί και η καταγραφή των συναισθημάτων. Αν η κατανάλωση μιας «απαγορευμένης τροφής» σε γεμίζει τύψεις για παράδειγμα, αυτό είναι μια προβληματική συμπεριφορά που θα πρέπει να διορθώσεις.
  • Τήρησε ημερολόγιο φυσικής δραστηριότητας. Με τον τρόπο αυτό θα καταγράψεις όλες τις δραστηριότητες τις ημέρας και θα διαπιστώσεις εάν γυμνάζεσαι αρκετά ή όχι ή τι θα μπορούσες να αλλάξεις για να εντάξεις ένα είδος φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά σου.

Σπάσε τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους

Αυτό θα σε βοηθήσει στο να είσαι πιο αποτελεσματικός. Οι μικρότεροι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και πιο εφικτοί στο να τους καταφέρεις. Ένας μεγάλος στόχος αν δεν εκπληρωθεί, θα σε κάνει να απογοητευτείς και με αυτό τον τρόπο να τα παρατήσεις πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, μην σκεφτείς ότι πρέπει να χάσεις 20 κιλά, αλλά σκέψου ότι σε μια εβδομάδα καλό είναι να έχεις χάσει 1 κιλό. Και φυσικά, σε συνδυασμό με την καταγραφή ημερολογίου, κατάγραψε ρεαλιστικές αλλαγές στην καθημερινή σου ρουτίνα.

Βεβαιώσου ότι οι στόχοι που θέτεις είναι μετρήσιμοι

Οι στόχοι πρέπει να δίνουν απαντήσεις στο «πόσο;» πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Για παράδειγμα ένας γενικός στόχος θα ήταν: «πρέπει να μειώσω τα γλυκά» αλλά το πιο σωστό είναι να πεις: «πρέπει να μειώσω τα γλυκά στα 2 την εβδομάδα» ή «πρέπει να αυξήσω την άσκηση» με πιο σωστό να είναι «πρέπει να περπατώ γρήγορα μισή ώρα την ημέρα»

Σταμάτα να πιστεύεις σε διατροφικούς μύθους

Κακά τα ψέματα, η προσπάθεια για απώλεια βάρους πρέπει να διέπεται από συνέπεια, επιμονή και υπομονή, έτσι ώστε να αλλάξει η σκέψη και η συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και εν τέλει να οδηγηθούμε σε μακροχρόνια αποτελέσματα. Μην πιστεύεις λοιπόν σε «μαντζούνια» που θα σε κάνουν να αδυνατίσεις ή σε «μαγικά» τρόφιμα. Πώς να αναγνωρίσεις έναν μύθο; Συνήθως οι μύθοι υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα με τον πιο εύκολο τρόπο.

Ζήτησε βοήθεια

Ο κατάλληλος άνθρωπος για να σε βοηθήσει σε σχέση με τη διατροφή σου είναι μόνο ο διαιτολόγος- διατροφολόγος, γιατί αυτό έχει σπουδάσει να κάνει. Είναι ο μόνος επαγγελματίας που μπορεί να σου δώσει επιστημονικά αξιόπιστες, και εξειδικευμένες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή. Μην ζητάς λοιπόν βοήθεια ούτε από τον γιατρό σου, ούτε από τον φαρμακοποιό σου, ούτε από τον γυμναστή σου, ούτε από τον αισθητικό σου (είδατε πόσοι ασχολούνται με τη διατροφή στις μέρες μας;;) αλλά ούτε φυσικά από την γειτόνισσα ή από σάιτ αμφιβόλου ποιότητας. Και φυσικά όταν βρεθείς στο γραφείο του διαιτολόγου ζήτησε να δεις (αν δεν υπάρχουν στον τοίχο) πτυχίο και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Όποιος είναι στα αλήθεια διαιτολόγος, γιατί δυστυχώς υπάρχουν και κομπογιαννίτες,  με χαρά θα σου τα δείξει.  

Παναγιώτης Ζήσης

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα