Υγεια

Πίτσες, σουβλάκια και μπύρες…. Η «τροφή» του Μουντιάλ

Tips για να τα κάνετε πιο υγιεινά χωρίς να υπολείπονται σε γεύση

Η παρακολούθηση ποδοσφαίρου και μάλιστα του Μουντιάλ έχει συνδυαστεί ως συμπεριφορά, κυρίως από τον αντρικό πληθυσμό, με την κατανάλωση πίτσας ή σουβλακιού και άφθονης μπύρας. Είναι η ίδια ακριβώς συμπεριφορά που μας θέλει να καταναλώνουμε ποπ κορν όταν βλέπουμε ταινία. Για όσους θέλουν να προσέξουν το βάρος και την υγεία τους ακολουθούν κάποιες μικρές διατροφικές συμβουλές.

• Προτιμήστε πίτσα φτιαγμένη από τα «χεράκια» της συζύγου. Με τον τρόπο αυτό και απασχολημένη την κρατάτε ενώ εσείς βλέπετε τον αγαπημένο σας αγώνα, αλλά και μπορείτε να «παρέμβετε» στα υλικά που θα χρησιμοποιήσει. Σάλτσα ντομάτας, λαχανικά, λευκό ή κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, 1 αλλαντικό της αρεσκείας σας, αλλά και μυρωδικά όπως θυμάρι ή ρίγανη θα σας δώσει την απόλαυση και τα αντιοξειδωτικά που χρειάζεστε.
• Προτιμήστε την κλασσική ιταλική λεπτή ζύμη. Κάτι θα γλιτώσετε από θερμίδες και από εκεί.
• Παραγγείλετε πίτσα από πιτσαρίες που την ψήνουν σε ξυλόφουρνο. Προτιμήστε ζύμη «στεγνή» η οποία δεν θα αφήνει αποτυπώματα λαδιού στην χαρτοπετσέτα σας.
• Όσον αφορά στα σουβλάκια, και εδώ σαφώς είναι καλύτερα να κάνετε εσείς μπάρμπεκιου έτσι ώστε να προτιμήσετε άπαχα μέρη του χοιρινού ή κοτόπουλο. Προσθέστε λαχανικά όπως κρεμμύδι, μανιτάρι, πιπεριά και ντομάτα στα σουβλάκια. Έτσι θα γίνουν και πιο γευστικά. Συνοδέψτε τα με ψητές πίτες και φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τζατζίκι με γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά και λίγο ελαιόλαδο.
• Αν πάλι προτιμάτε να παραγγείλετε, ζητήστε από το σουβλατζίδικο, πίτες ψητές χωρίς λάδι, γύρο κοτόπουλο ή σουβλάκι κοτόπουλο αντί για χοιρινό και τζατζίκι ή κέτσαπ, μουστάρδα αντί για ουγγαρέζα ή σως με βάση τη μαγιονέζα.
• Όσον αφορά την μπύρα που θα καταναλώσετε, παρά το γεγονός ότι είναι ένα παρεξηγημένο ποτό, η μπύρα συγκριτικά με άλλα ποτά έχει τις λιγότερες θερμίδες, αλλά και τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Προσοχή όμως στην ποσότητα!!
• Αποτελεί καλή πηγή διαλυτών φυτικών ινών οι οποίες προέρχονται από τα κυτταρικά τοιχώματα του κριθαριού και συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού, στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και στη μείωση της LDL- κακής χοληστρόλης
• Είναι πλούσια στα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή, τα οποία προφυλάσσουν από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα, δρώντας κατά των ελευθέρων ριζών.
• Μην ξεχνιέστε με τους ξηρούς καρπούς… η παρακολούθηση τηλεόρασης και δη ματς μας «αφαιρεί» ενώ παράλληλα μπορεί να καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς. Προσοχή στις ποσότητες. Προτιμήστε ανάλατους και ακαβούρδιστους έτσι ώστε να προσλάβετε την απαραίτητη αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, αλλά και λιγότερο νάτριο.
• Αποφύγετε τα αλμυρά σνακ όπως γαριδάκια, πιτσίνια, πακοτίνια…. Τα πατατάκια είναι λίγο πιο υγιεινή επιλογή. Μεν ξεγελιέστε όμως και νομίζετε ότι αυτά που είναι «φούρνου» έχουν και λιγότερες θερμίδες. Μια απλή παρατήρηση στη συσκευασία θα σας πείσει για το αντίθετο. Η καλύτερη επιλογή όλων είναι τα ποπ κορν. Και περισσότερες φυτικές ίνες περιέχουν, ενώ αν τα φτιάξετε και μόνοι σας μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα του λαδιού και του αλατιού που θα βάλετε.

Παναγιώτης Ζήσης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc

Facebooktwittermail

Leave a Comment

You may also like

Προτεινομενα

Υγεια

10 Χριστουγεννιάτικες συμβουλές για την ασφάλεια τροφίμων

Η απόλαυση του φαγητού με την οικογένεια και με φίλους είναι μία από τις συνήθειες των εορταστικών ημερών. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γευμάτων, αλλά οι πολλοί «μάγειρες» στην κουζίνα μπορεί να...
Περισσότερα
Υγεια

Άνοια: το τρόφιμο- «ελιξίριο» για γερό μυαλό

Μισή κουταλιά μειώνει κατά 28% τον κίνδυνο Το έλαιο που πρωταγωνιστεί στη μεσογειακή διατροφή και αναγνωρίζεται ως φύλακας της καρδιάς, αποδεικνύεται προστάτης και του μυαλού, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας και των επιπλοκών της. Στο ελαιόλαδο κρύβεται...
Περισσότερα
Υγεια

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα έντομα ως προϊόντα ανθρώπινη κατανάλωσης

Mεγάλη συζήτηση γίνεται τελευταία για το κατά πόσο τα έντομα θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϊόντα που να καταναλώνονται από ανθρώπους έτσι ώστε να θρέψουν τον διαρκώς αυξανόμενο πληθυσμό της γης. Σε αυτό το άρθρο...
Περισσότερα
Υγεια

Ανατομία της σαλάτας

Πώς να την κάνεις πιο θρεπτική και πιο «ενδιαφέρουσα» Τι είναι σαλάτα; Ως σαλάτα νοείται το πιάτο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά (ωμά ή βραστά ή ψητά) και συνοδεύει ένα κυρίως γεύμα. Ως λαχανικά...
Περισσότερα
Υγεια

Καινοτόμο προϊόν από τα απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των...
Περισσότερα